Browsing "Older Posts"

Prăjitură simplă de post

Pentru că ne aflăm în postul Crăciunului m-am gândit să vin în întâmpinarea celor care sunt în căutarea de rețete de post. Eu recunosc că nu stau foarte bine la capitolul dulciuri de post, mereu mă aflu în impas când e vorba să pregătesc un tort sau o prăjitură de post. Partea bună e că se pot face dulciuri de post foarte gustoase. Prăjiturica aceasta am preluat-o tot din cartea Sandei Marin și dacă aveți cartea o găsiți sub denumirea de Prăjitură fără ouă. Am înlocuit laptele cu apa din rețetă și am folosit o marmeladă de portocale. Puteți folosi marmelada sau gemul vostru preferat, iar cu cât acestea sunt mai parfumate și mai dulci cu atât mai bine. Nu conține zahăr, dulceața o preia de la marmeladă sau de la gem. 

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 110 minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente:

500 g de marmeladă (sau gem)
2 linguri de apă
2 linguri de ulei
220 g de făină
2 lingurițe rase de bicarbonat
2 linguri de rom 
150 g de nuci măcinate grosier

zahăr pudră

Mod de pregătire:

Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Dulceața se mixează cu apa până devine ca o pastă. Se adaugă apoi uleiul și făina cernută împreună cu praful de copt. Se adaugă romul și la final nucile măcinate nu foarte mărunt. Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace pentru 30 de minute la temperatura indicată. Se încearcă prăjitura cu o scobitoare și dacă iese curată înseamnă că e gata. Se lasă să se răcească bine de tot înainte de a o tăia. Se decorează apoi cu zahăr pudră. 
Se pot adăuga în compoziție și fructe confiate. Romul se poate înlocui cu vanilia pentru cei care nu sunt mari iubitori de rom .  Puteți locui apa cu lapte de soia sau de migdale. Cu siguranță această prăjiturică se poate îmbogăți cu alte ingrediente  de post care să o facă și mai bună. 



Spor la treabă!
17 noiembrie 2015

Revista Mămica de azi (noiembrie 2015)

Pentru ediția din luna aceasta am gătit cu dovleac, preferatul meu atunci când vine vorba de legume tomnatice. Îmi plac să-l folosesc cel mai mult în deserturi, dar nu refuz nicio porție de supă cremă de dovleac, bogată și aromată. Dacă vorbim de deserturi cu dovleac preferate atunci aleg cu dragă inimă cheesecake-ul cu dovleac. Îl ador, pur și simplu. E cremos, parfumat și colorat. Toată colecția de rețete cu dovleac de la mine de pe blog o găsiți accesând acest link. În revistă o să găsiți doar patru rețete cu dovleac. Le-am ales pe cele care mi-au plăcut mai mult dar și pe cele care pot satisface și pe cei mai mofturoși dintre noi. 










Lecturare plăcută!
15 noiembrie 2015

Amandine

Amandinele sunt prăjiturile mele preferate din cofetăriile de la noi sau cel puțin erau pentru că nu am mai mâncat de ceva timp. Nu cunosc rețeta originală și nici nu mă interesează, am încercat să mă apropii oarecum de amandinele care se găsesc în cofetării și să reproduc gustul copilăriei. Am făcut un fondant de ciocolată în loc de glazura de ciocolată pentru că o amandină fără fondant nu e amandină, nu-i așa?! Cred că fiecare dintre noi e liber să-și facă propria amandină după cum îi place, fără să folosească neapărat kilograme de zahăr și fără să o însiropeze la extrem. Cât despre cremă  de unt și aceasta se poate adapta propriilor exigențe. Sunt versiuni și versiuni de cremă de unt, o puteți face mai lejeră, puteți folosi cafea sau nu, etc. Amandina e o prăjitură care merită reinventată, revizuită și adaptată propriilor gusturi. Am folosit aceeași rețetă pentru blat și pentru cremă ca la tort Amandină

Ingrediente:

1 blat de amandină

Pentru cremă:

250 g de unt moale
100 g de zahăr pudră
50 g de ciocolată neagră  topită (74%cacao am folosit eu)
1 pliculeț cafea solubilă

Pentru sirop:

400 ml de apă
200 g de zahăr
3 linguri de rom

Pentru fondantul de ciocolată:

300 g de zahăr
150 ml de apă
2 linguri de miere de albine
2 linguri de cacao

Mod de pregătire:

Blatul se pregătește ca la tortul Amandină doar că-l puneți într-o formă dreptunghiulară. Se lasă să se răcească bine, se îndreaptă și apoi se taie în două pe lungime. Siropul trebuie să-l pregătiți de dinainte pentru că trebuie să se răcească. Așadar se pune pe foc apa și zahărul și se lasă până se topește zahărul. Se dă deoparte și se se adaugă romul. 
Pentru cremă se mixează untul moale cu zahărul pudră până devine spumos și se topește zahărul. Se încorporează ciocolata topită și cafeaua dizolvată în puțină apă. Se mai mixează pentru 2-3 minute și crema e gata pentru a fi folosită.
Se însiropează primul blat cu siropul de zahăr și se distribuie crema de unt. Se așază al doilea blat deasupra, se însiropează și acesta și se dă prăjitura la rece pentru câteva ore sau peste noapte. 
După ce s-a răcit bine se taie în bucăți egale, iar peste fiecare se va turna fondantul de ciocolată pregătit dintr-un sirop de zahăr și cacao.
Înainte de a vă apuca de sirop puneți în congelator un bol care trebuie să fie rece în momentul în care o să turnați siropul cald în el. Pentru pregătirea siropului se pune apa împreună cu zahărul pe foc și se lasă să fiarbă până ajunge la temperatura de 114 grade. Se toarnă apoi în vasul rece de la congelator și se amestecă cu o lingură de lemn (am folosit eu) până când se răcorește. În mod normal se amestecă în el până ajunge la 50-60 de grade și pe urmă se mixează pânâ când siropul devine alb și se întărește. Eu am renunțat la mixer și am amestecat cu lingura de lemn pentru vreo 10-15 minute. Când a devenit alb și a început să se îngroașe am adăugat cacao și am amestecat în continuare. Pentru a-l putea folosi l-am pus câteva minute pe baie de aburi. Am decorat fiecare amandină cu fondantul de zahăr și le-am dat la rece din nou. Dacă nu vreți să faceți fondant le puteți decora cu ganache de ciocolată. Păstrați puțină cremă pentru final pentru le decora. Eu mi-am păstrat puțină cremă pe care am pus-o la rece, pe urmă am amestecat puțin în ea până când s-a mai înmuiat și am decorat amandinele.  Am folosit și câteva migdale pentru a le decora.




Spor la treabă!
14 noiembrie 2015

Fursecuri șprițate cu ciocolată

Fursecurile sau biscuiții șprițați ne aduc aminte de copilărie. Ne amintim de vremurile în care mamele sau bunicile noastre pregăteau aceși biscuiți cu ajutorul unei forme montate pe mașina de tocat. Între timp au apărut diverse ustensile care ne ușurează oarecum această muncă. Compoziția pentru fursecurile sprițate e moale și tocmai de aceea avem nevoie de o seringă  sau de un pistol de patiserie pentru a realiza formele sau mult mai simplu ne putem folosi de un poș pentru a pune compoziția în tava de copt. Eu am folosit un pistol de patiserie pentru a le realiza, dar tot mai simplu și mai comod mi se pare să folosești poșul cu vârfuri zimțate. Fursecurile acestea mă trimit instant cu gândul la Crăciun, tocmai de aceea am și folosit un decor de sărbătoare pentru a le pune în valoare. Crăciunul e o sărbătoare veselă, colorată, iar dulciurile noastre trebuie să fie la fel de vesele și de colorate.

Timp de preparare: 40 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Timp de răcire: 10 minute
Timp de pregătire: 60 de minute

Ingrediente: 

125 g de unt moale
125 g de zahăr pudră
3 gălbenușuri
50 g de lapte
250 g de făină albă
2  g de praf de copt
1/2 baton de vanilie
1 praf de sare

100 g de ciocolată neagră (50%cacao am folosit eu)
decorațiuni colorate


Mod de pregătire:

Untul moale se mixează spumă cu zahărul pudră.Se adaugă sarea și semințele de vanilie, apoi se încorporează făina cernută împreună cu praful de copt. Gălbenușurile se amestecă cu laptele și se adaugă peste compoziția de unt și făină. Se poate realiza compoziția la mână sau cu ajutorul robotului de bucătărie. Rezultă o compoziție moale care se pune într-un poș sau într-un pistol de pastiserie și se creează formele dorite. Eu am șprițat de 3 ori cu pistolul pentru a realiza formele pe care le vedeți. 
Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10-12 minute maxim. Se rumenesc rapid așa că stați cu ochii pe ele. Trebuie să fie încă moi când le scoateți din cuptor pentru că se mai întăresc pe urmă.

Se scot fursercurile pe un grătar și se lasă să se răcească. Se topește între timp ciocolata pe baie de aburi și se înmoaie  pe jumătate fiecare fursec. Se așază pe o suprafață dreaptă tapetată cu hârtie de copt de preferință. Eu le-am așezat pe staniol pentru că terminasem hârtia de copt. Se decorează cu bomboane colorate sau cu orice altceva mai aveți prin casă. Le puteți decora și cu alune sau nuci măcinate, etc.
Se lasă să se întărească ciocolata, dar le puteți da pentru câteva minute la rece pentru a se întări mai repede. Dacă vreți, puteți adăuga în compoziție și puțină coajă de lămâie rasă. 



Spor la treabă!
10 noiembrie 2015

Focaccia cu ton și cașcaval

Dacă ar fi după mine aș găti numai dulce, dar cum nu putem trăi doar cu dulciuri trebuie să ne conformăm nevoilor organismului nostru. Focaccia aceasta am pregătit-o pentru ai mei ca o gustare rapidă. Se pregătește foarte rapid dacă omitem timpul de dospire al aluatului. Oricum, în timp ce aluatul stă la dospit, noi ne putem ocupa de alte cele prin casă. O altă variantă de focaccia găsiți și aici. De data aceasta am încercat să o umplu și am făcut-o mult mai subțire. Puteți folosi orice cașcaval sau orice fel de brânză vă place. Puteți suplimenta chiar și cantitatea de ton indicată în rețetă. Eu am folosit ton în suc propriu, dar puteți folosi o conservă de ton în ulei de măsline. Eu consum tonul în suc propriu fără adaos de grăsimi pentru că e mai sănătos și mult mai slab caloric. Apoi putem adăuga noi cât ulei de măsline vrem, după bunul plac.

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de dospire: 120 de minute
Timp de coacere: 20 de minute
Timp total de pregătire: 160 de minute
Grad de dificultate ușor

Ingrediente:

300 g de făină pentru pâine (manitoba sau 650)
200 ml de apă călduță
12 g de drojdie proaspătă
70 ml de ulei de măsline
1/4 linguriță de zahăr
sare fină și sare grunjoasă

160 g de ton în conservă
150 g de cașcaval
1/4 linguriță de cimbru

Mod de pregătire:

În mod normal când facem pâine sau alte derivate din pâine avem nevoie de o făină bogată în gluten. Făina albă super rafinată nu e indicată pentru pâine, chiar dacă de cele mai multe ori am folosit-o și eu pentru astfel de rețete. Acum folosesc manitoba, dar voi dacă nu o găsiți folosiți făina 650 sau făina 0 în Italia. 
Se adaugă 150 g de făină în vasul mixerului, mașinii de pâine, etc. Se amestecă apa călduță cu 20 ml de ulei de măsline, 1/2 linguriță de sare fină și 1/4 linguriță de zahăr. Se adaugă peste făină și se începe frământarea aluatului. După ce aluatul capătă un aspect omogen (dar lichid) se adaugă drojdia sfărâmată (nu dizolvată). Se frământă în continuare pentru 3 minute și se adaugă la final și restul de făină  (150 g). Se transferă aluatul pe masa de lucru unsă cu făină, i se dă o formă rotundă și se pune într-un bol uns cu 25 ml de ulei de măsline. Se acoperă cu foile alimentară și se lasă la crescut în cuptorul stins cu lumina aprinsă pentru o oră, o oră și jumătate. Acest aluat e recomandat să îl frământați cu ajutorul unui mixer sau robot mai puternic de bucătărie pentru că e foarte moale. 
După ce și-a dublat volumul se transferă pe masa de lucru și se împarte în două. Se așază prima bucată de aluat într-o tavă rotundă cu ajutorul mâinilor. Aveți grijă ca aluatul să aibă ulei suficient. Se adaugă apoi tonul din conservă scurs de apă sau de ulei, cașcavalul tăiat cubulețe și cimbrul uscat sau proaspăt. Se acoperă apoi cu a doua foaie de aluat și se lasă din nou la crescut pentru minim 30 de minute, acoperit cu folie alimentară. Eu nu am folosit sucitorul pentru a întinde aluat, ci l-am întins cu mâinile. 
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, iar după cele 30 de minute de dospire se înțeapă focaccia cu o furculiță. Se unge cu uleiul de măsline rămas și se presară sare grunjoasă deasupra. Eu am folosit sare de Himalaya. 
Se coace pentru 20-25 de minute sau până când se rumenește la suprafață. Se servește caldă, dar e bună și doua zi!


Spor la treabă!
9 noiembrie 2015

Chocolate crinkles

Sunt absolut minunați acești biscuiți cu ciocolată! Sunt cei mai ciocolătoși biscuiți încercați de mine până la momentul actual. Sunt moi, ca un fursec, și se păstrează moi chiar și după mai multe zile. Sunt în ton cu sărbătorile de iarnă, dar nu știu de ce anume pentru că se pot mânca tot restul anului. Poate datorită faptului că sunt îmbrăcați într-un strat considerabil de zahăr pudră alb ca neaua ne face să ne gândim la sărbătorile de iarnă. Partea frumoasă la acești biscuiți e că se crapă frumos în timpul coacerii, creând un minunat contrast cu zahărul pudră. Eu am folosit ciocolată cu 50 %cacao, dar puteți folosi o ciocolată cu un conținut mai mare de cacao, astfel gustul de ciocolată va fi mult mai pronunțat. Compoziția trebuie pregătită cu o seară înainte pentru că trebuie să stea la rece. Nu săriți peste acest aspect. Cu cât stă mai mult la rece cu atât mai bine.

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de răcire a compoziție : 12 ore
Timp de coacere: 10-12 minute

Ingrediente pentru 30 de biscuiți:

195 g de făină
1/4 sare
1/2 linguriță de praf de copt
56 g de unt
230 g de ciocolată neagră (50% am folosit eu)
100 g de zahăr tos
2 ouă
2 linguri de extract de vanilie


100 g de zahăr pudră

Mod de pregătire:

Ouăle se mixează cu zahărul tos pentru 3-5 minute. Între timp se topește ciocolata împreună cu untul la bain-marie, iar făina se cerne împreună cu sarea și praful de copt. Se adaugă extractul de vanilie peste gălbenușuri, apoi se încorporează ciocolata topită și răcorită. Se mixează în continuare la o viteză mai mică și se încorporează și făina cernută. 
Compoziția se toarnă într-un bol, se acoperă cu folie de plastic și se dă le rece peste noapte. A doua zi se pune zahărul pudră într-o farfurie. Se preîncălzește și cuptorul la 160 de grade. Se formează bile de de 2-3 cm și se trec prin zahărul pudră acoperindu-le în totalitate. Se pun într-o tavă și se coc apoi la 160 de grade pentru 10-12 minute maxim. Eu le-am ținut cam 12 minute, dar după 10 minute le puteți verifica. Oricum ele trebuie să rămână moi, nu să se întărească. 
Se lasă să se răcească bine și se pot consuma. Se păstrează într-o cutie pentru biscuiți sau într-un borcan cu capac așa ca al meu.




Spor la treabă!
7 noiembrie 2015

Rețetă simplă de turtă dulce glazurată

Inițial am vrut să intitulez postarea ”cea mai simplă rețetă de turtă dulce”, dar m-am răzgândit. E vorba într-adevăr de o rețetă simplă, am ajuns la această rețetă după ce am încercat și alte variante. Căutam pe internet o rețetă de turtă dulce glazurată exact ca cea mâncată în copilărie. După cum știți pe internet circulă aceleași rețete de turtă dulce. Pe mine mă interesa una simplă care să nu necesite fierberea unui sirop din apă și zahăr. Căutam ceva super simplu și rapid. Pe urmă mi-am amintit că aveam o cărticică în care era trecută o rețetă de turtă dulce după modelul aluatului pentru tartă. Procedeul e același doar că se folosește zahăr brun în loc de zahăr normal și se adaugă condimente și bicarbonat de sodiu întocmai ca la turta dulce. Ce e turta dulce de fapt? Este un produs de cofetărie ce poate lua forma de biscuiți sau prăjitură. Condimentele de bază sunt ghimbirul, scorțișoara și nucșoara. Desigur, lista de condimente e mult mai lungă. Trebuie să conțină miere de albine, melasă sau un sirop de apă și zahăr caramelizat. Procedeul de realizarea diferă, eu l-am ales pe cel mai simplu, după părerea mea. Am pus pe rând toate ingredientele în mixerul de bucătărie și el a făcut toată treaba. Nu am ținut deloc aluatul la rece, ci am purces imediat la treabă. Ce a ieșit, vedeți și în poze. O turtă dulce glazurată, parfumată și moale. 

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 100 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente: 

350 g de făină
1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
1 linguriță cu vârf de condimente pentru turtă dulce
125 g de unt rece
130 g de zahăr brun (eu am folosit muscovado)
2 linguri miere de albine
1 ou

Pentru glazură:

2 albușuri
200 g de zahăr pudră
4 linguri de apă fierbinte

Mod de pregătire:

Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Puteți realiza aluatul și la mână. Făina se cerne împreună cu bicarbonatul de sodiu. Se adaugă condimentele pe care eu le-am realizat în casă. Am amestecat scorțișoară cu ghimbir, nucșoară, cuișoare și cardamon, toate măcinate. Realizați un amestec din toate acestea, dar de regulă scorțișoara trebuie să fie într-o cantitate mai mare decât restul. Puneți o lingură de scorțișoară și câte o linguriță din celelalte. Puteți renunța la unul din ingrediente, dar nu renunțați la scorțișoară și ghimbir. Cu cât sunt mai multe condimente care merg împreună cu atât turta dulce va fi mai aromată. 
Se adaugă untul rece tăiat cubulețe peste făină și se frământă sau se mixează până când compoziția capătă un aspect nisipos. Se adaugă zahărul brun, care cu cât e mai brun și mai de bună calitate cu atât mai bine. Tocmai de aceea eu am folosit muscovado. La final se adaugă mierea de albine și oul bătut puțin. Se frământă până când aluatul capătă un aspect omogen și care se poate modela ușor. 
Se așază hârtie de copt într-o tavă și se modelează biluțe de turtă dulce de 20-25 de g maxim. Se aplatizează ușor cu mâna. Încercați să le faceți egale pentru că astfel se vor coace toate la fel.
Se coc pentru 10-12 minute maxim, în funcție de cuptor. Eu le-am scos după 10 minute pentru că erau deja rumenite dedesubt. Se crapă puțin la suprafață, dar nu vă preocupați de acest aspect.
Se lasă să se răcească pe un grătar și se pregătește glazura. Albușurile se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă apoi lingurile apă fierbinte și glazura e gata. 
Se scufundă fiecare turtă în glazură și se scot pe un grătar să se scurgă. Eu le-am glazurat de două ori pentru că la prima tură nu se vedeau frumos. După ce s-au scurs bine le puteți glazura a doua oară. Pentru a grăbi uscarea glazurii le puteți transfera într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le dați câteva minute la cuptor, dar nu cu cuptorul aprins. Îl preîncălziți bine apoi îl opriți și dați turtele să se usuce. Le verificați atent și după ce s-a uscat glazura le scoateți din cuptor. Nu e obligatoriu să le uscați așa, le puteți lăsa pur și simplu la temperatura camerei, dar partea bună e că atunci când le dați la cuptor să se usuce ele se încălzesc și se înmoaie. Sunt mult mai bune! Cu greu te abții să nu le înfuleci pe toate. În cazul în care nu vă ajunge glazura să le glazurați de două ori mai faceți puțină glazură din 100 g de zahăr, un albuș și 2 linguri de apă. 



Spor la treabă!
5 noiembrie 2015

Mini torturi cu pastă de zahăr

Săptămâna trecută ne-am jucat cu pasta de zahăr la cursurile de patiserie. Am realizat un tort acoperit cu pastă de zahăr, făcută chiar de noi în cadrul cursurilor. Nu pot să vă arăt poza pentru că am ajuns cu tortul cam șifonat acasă din cauza transportului. Pe lângă tortul realizat m-am întors și cu un blat de tort care era în plus. L-am luat acasă și am încercat să fac niște mini torturi îmbrăcate în pastă de zahăr. La interior am folosit o cremă chantilly de fistic și niște coacăze roșii. De data aceasta pasta nu e făcută de mine, dar promit că o să public și rețeta de pastă de zahăr pe care am învățat-o la cursuri. Se vede că sunt cam stângace când e vorba de pasta de zahăr. Îi admir pe cei care fac artă din așa ceva. Eu încă nu reușesc să îmbrac perfect un tort în pastă de zahăr, darămite să mai fac și nu știu ce decorațiuni. Trandafirii i-am pregătit de dinainte cu câteva zile bune. Am lucrat împreună cu soțul meu la ei. Nu e o treabă foarte complicată, dar dacă o faci pentru prima dată s-ar putea ca lucrurile să nu ți se pară chiar așa de simple. În fine, despre pasta de zahăr s-ar putea spune multe, cert este că ai nevoie de mult exercițiu și multă practică pentru a lucra cu ea. E o ramură a patiseriei-cofetăriei care vizual aduce multe satisfacții. Nu cred că mi-aș dori să fac doar torturi cu pastă de zahăr, dar aș vrea să știu măcar lucrurile elementare în privința decorării acestor torturi. La exterior ne putem juca la infinit, cât ne duce imaginația, pe când la interior trebuie să fim mai limitați. Nu ne putem juca cu fel de fel de texturi, pentru că în linii mari, blaturile umplute cu cremă trebuie să susțină o anumită greutate, cea a pastei de zahăr și a decorațiunilor. Cert este că mi-aș dori să învăț cât mai multe lucruri despre această ”artă”. 


Timp de pregătire: 120 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp de răcire: 90 de minute
Timp total de pregătire: 240 minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru 4 mini torturi:

4 ouă
125 g de făină
100 g de zahăr
3 g de praf de copt

Pentru crema chantilly de fistic:

250 g de smântână pentru frișcă
35 g de zahăr pudră
20 g de pastă de fistic

125 g de coacăze roșii

Pentru siropul de zahăr:

150 ml de apă
50 g de zahăr
1 lingură de extract de vanilie (sau whiskey)

Pentru crema de unt:

150 g de unt moale
125 g de zahăr pudră
1 lingură de lapte călduț

Pentru decor:

500 g de pastă de zahăr

Mod de pregătire:

După cum vă ziceam blatul l-am avut deja pregătit de la cursuri. Al meu era mai mare, eu am făcut mai multe tortulețe, dar vouă v-am dat cantitățile pentru un blat de tort de 22 de cm din care realizați 4 mini torturi. 
Așadar cuptorul se preîncălzește la 170 de grade. Se mixează ouăle întregi cu zahărul pentru 15-17 de minute până rezultă o cremă spumoasă și deschisă la culoare. În funcție de culoarea gălbenușurilor voastre crema o să fie mai închisă sau mai deschisă, la fel și blatul. Se cerne făina împreună cu praful de copt și se încorporează cu o spatulă compoziției de ouă. Puteți adăuga și ceva arome precum vanilie, semințe de vanilie, etc. Se unge o tavă de 22 cm cu unt și se tapetează cu făină. Se pune compoziția în tavă și se dă la cuptor. Se coace pentru 30 de minute până când trece testul scobitorii.
Se lasă apoi să se răcească bine de tot. Puteți realiza un tort normal dacă nu aveți forme pentru mini torturi. Îl tăiați în două și-l umpleți cu crema. Realizați un sirop din apa cu zahărul puse pe foc până când se topește zahărul. Se aromatizează cu extractul de vanilie sau cu whiskey (în cazul meu). Se lasă să se răcească.  Cât se răcește siropul puteți pregăti crema chantilly care nu e altceva decât frișcă bătută cu zahăr pudră în care am adăugat pastă de fistic pentru o aromă subtilă de fistic. Dacă nu aveți această pastă puteți face o cremă chantilly aromatizată cu lămâie de exemplu. Pasta de fistic e destul de greu de făcut în casă, dar dacă aveți un robot performant s-ar putea să vă reușească.
Cu ajutorul unor forme de mini torturi decupați tortul și tăiați apoi mini blaturile în două. Aveți grijă să fie egale. Așezați primul blat și însiropați-l cu siropul răcit. Se pune apoi frișca, câteva coacăze roșii și al doilea blat deasupra. Însiropați ușor și al doilea blat. Dați tortulețele la rece pentru 30 de minute minim. 
Pregătiți între timp crema de unt. Așadar untul moale se mixează cu zahărul pudră. Când începe să se transforme în cremă se adaugă lingura de lapte încălzită. Mixați în continuare până obțineți o cremă moale și spumoasă.
Scoateți mini torturile din forme și îmbrăcați-le în crema de unt. S-ar putea să vi se pară o muncă destul de migăloasă, dar nu disperați. Încercați să le faceți cât mai drepte. În mod normal se folosește mult mai multă cremă până sunt îmbrăcate perfect. Se dau din nou la rece până când crema de unt se întărește. 
Acum urmează partea cea mai distractivă, a îmbrăcării în pastă de zahăr. Dacă nu vreți să le îmbrăcați în pastă de zahăr puteți realiza mai multă cremă de unt cu cu care decorați tortulețele și așezați apoi câteva coacăze roșii deasupra. Combinația alb roșu o să fie grozavă!
Așadar pentru îmbrăcarea unui tort în pastă de zahăr aceasta trebuie să aibă dimensiunea de 3-4 mm și să fie perfect întinsă, fără neregularități. Dacă e subțire se rupe și nu o să puteți îmbrăca tortul. Cu ajutorul unui smoother reușiți să-l îmbrăcați și să-l nivelați mai bine pentru că altfel pot rămâne urme de degete. Se taie marginile în exces și se trece la etapa decorării. După cum v-am zis trandafirii îi aveam deja, am făcut doar niște frunzulițe și am decorat baza cu fâșii din pastă de zahăr sau biluțe din pastă de zahăr albă și verde. Pentru a lipi decorațiunile vă puteți folosi de puțină apă cu zahăr sau lipici special pentru pasta de zahăr dacă aveți.
Aceasta este ideea mea, dacă vă place găsiți suficiente filmulețe pe youtube în care vedeți cum se realizează trandafirii, niște frunzulițe, etc. 




Spor la treabă!
3 noiembrie 2015

Clătite cu speck și cașcaval

Prefer în mod cert clătitele dulci în detrimentul celor sărate. Acum că le-am încercat pe acestea cu speck și cașcaval cred că o să acord mai multe șanse clătitelor sărate. Sunt foarte versatile, permit o mulțime de combinații, pot fi transformate într-un sandviș apetisant sau pot fi umplute cu carne, legume, brânzeturi și date la cuptor. Orice varianta ați prefera ne pot scoate rapid din impas când vrem să pregătim masa. Unora dintre voi poate o să li se pară migăloasă coacerea clătitelor, dar vă asigur că nu e așa, mai ales că nu trebuie să faceți un teanc mare de clătite. Sunt suficiente maxim 10 clătite pentru a pregăti o masă delicioasă. Puteți înlocui speckul din această rețetă cu jambon, prosciutto, bacon, etc. Puteți folosi orice fel de cașcaval vă place, eu am folosit fontina, o brânză italiană foarte gustoasă care se topește și se folosește foarte des la sandvișuri și la rețetele care o cer. Rețineți că trebuie să folosiți felii subțiri de cașcaval pentru că se topesc mai ușor. 

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp total de pregătire: 90 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 7-8 clătite:

2 ouă
300 ml de lapte
150 g de făină
40 g de unt
sare

Pentru umplutură:

100 g de speck
150-200 g de cașcaval feliat
frunze de salată

În plus: unt pentru prăjit

Mod de pregătire:

Pentru pregătirea clătitelor se bat ouăle cu puțină sare și lapte. Se adaugă în ploaie făina și se omogenizează bine compoziția. La final se adaugă untul topit. În mod normal compoziția de clătite se lasă 30 de minute la frigider înainte de a le coace. Dacă nu vă grăbiți nu săriți peste acest pas.
Se încinge o tigaie și se pune puțin unt, cam un vârf de cuțit. Se pune un polonic din compoziția de clătite și se coc. La fiecare clătită adăugați câte puțin unt. 
Se așează apoi pe fiecare clătită câte o felie de speck și una-două de cașcaval. Se așază o frunză de salată deasupra și se împăturesc. Eu am folosit un amestec de salată gata tăiată și spălată. 
Se așază într-o tavă, se pune câte o felie de cașcaval deasupra fiecărei clătite, puțin unt și se dau la cuptor pentru 5-10 minute maxim până se topește brânza sau cașcavalul. Se servesc calde!





Spor la treabă!
1 noiembrie 2015