Browsing "Older Posts"

Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea

Am făcut aceste mini tarte după o rețetă de-a lui  Paul Hollywood. Mă bucur nespus că i-am cumpărat una dintre cărți și l-am descoperit prin intermediul rețetelor propuse. Cartea cumpărată e mai mult decât o carte cu rețete, e un instrument de învățare pentru orice patiser amator. Te învață cum să faci de la cap la coadă pâine, aluatul de tartă, foietaj, croissante, brioche, torturi, biscuiți, etc. Se numește în engleză How to bake, iar în italiană La magia del forno. Nu-i așa că sună drăguț în italiană? V-o recomand cu dragă inimă, mai ales că te învață cum să faci pâine cu drojdie, cu maia, dulce, sărată, etc. Am înjumătățit cantitățile indicate pentru celebra Lemon meringue pie și am făcut 6 mini tarte drăguțe cu cremă de lămâie și bezea. Pentru o tartă normală însă, trebuie să dublați cantitățile.

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere: 40 de minute
Timp total de pregătire: 100 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru aluat:

130 g de făină
12 g de migdale măcinate
60 g de unt rece
25 g de zahăr
2 ouă

Pentru cremă:

3 lămâi
120 g de zahăr
25 g de amidon de porumb
1 praf de sare
4 gălbenușuri
100 g de unt

Pentru bezea:

1 albuș
50 g de zahăr
1 lingură de zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Aluatul l-am făcut cu ajutorul mixerului. Făina se amestecă cu migdalele măcinate. Se adaugă untul rece tăiat cubulețe și se începe amestecare ingredientelor. Se adaugă și zahărul și unul dintre cele două ouă. Se îmbracă aluatul rezultat în folie alimentară și se dă la rece pentru o oră. 
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se transferă aluatul pe masa de lucru unsă cu făină. Se întind cu ajutorul sucitorului 6 foi care se așază în formele de mini tarte. Se înțeapă aluatul cu furculița și se dau formele la rece pentru 30 de minute. Se așază apoi în fiecare formă hârtie de copt împreună cu câteva boabe de fasole. Se coc pentru 10 minute la 180 de grade. 
Se scot apoi, se înlătură hârtia de copt cu boabele de fasole și se ung tartele cu oul rămas, bătut cu puțin lapte. Se introduc din nou în cuptor pentru 5 minute. 
Se scot tartele și se lasă să se răcorească apoi se scot la răcit pe un grătar. Între timp se pregătește crema de lămâie.
Se storc lămâile și zeama rezultată se trece printr-o sită, se amestecă apoi cu zahărul, amidonul de porumb, un pic de sare și coaja rasă de la o lămâie. Se pune amestecul pe foc mic și se lasă să se topească zahărul. Se ia de pe foc și se adaugă apoi pe rând gălbenușurile amestecând cu un tel. Se pune amestecul din nou pe foc și se lasă să se îngroașe amestecând mereu. Se ia crema de pe foc, se încorporează untul moale și se amestecă până se topește. 
Se toarnă crema rezultată în cojile de mini tartă. Se pregătește bezeaua. Cuptorul se preîncălzește la 110 grade. Se mixează albușul cu zahărul adăugat pe rând, puțin câte puțin. Se adaugă și zeama de lămâie și când s-a format bezeaua lucioasă și ”țeapănă” se pune într-un poș. Se decorează mini tartele cu aceasta și se introduc în cuptor la temperatura de 110 grade maxim. Se lasă să se intărească bezeaua pentru 20-25 de minute. Eu nu sunt expertă în bezele și le-am lăsat în cuptor la această temperatură mică până s-a întărit bezeaua și s-a colorat puțin. Sincer mă temeam să nu le ard așa că am stat mereu cu ochii pe cuptor. Puteți folosi și o torță de bucătărie pentru a colora bezeaua. Se decorează mini tartele cu coajă de lămâie. 



Să vă fie de bine!
6 iulie 2015

Revista Mămica de azi (iulie 2015)

Luna aceasta mă găsiți din nou în paginile revistei Mămica de azi cu 8 rețete de înghețată. Rețetele le găsiți și la mine pe blog aici. M-a încântat această colaborare pentru că mi-a dat ocazia să încerc cât mai multe rețete de înghețată, să testez cât mai multe gusturi și arome. A fost o plăcere să pregătesc rețetele pentru luna aceasta. Înghețata rămâne una dintre marile mele pasiuni în materie de deserturi. Niciodată nu o să mă dau în lături de a încerca o rețetă nouă. Mă tenta chiar să mă înscriu la un curs special pentru pregătirea înghețatei și a altor deserturi din aceeași gamă, dar deocamdată mi-am abandonat visul în favoarea altora mai urgente și mai importante, desigur tot din același domeniu al patiseriei-cofetăriei. 
Găsiți în paginile revistei rețete la care nu aveți nevoie de un aparat pentru pregătirea înghețatei, dar găsiți și rețete la care e recomandat să folosiți un astfel de aparat. Oricum, cu siguranță o să găsiți și 1-2 rețete care o să vă tenteze să le încercați. Preferatele mele sunt cele cu ciocolată, vanilie și desigur tortul de înghețată. Am mers pe rețete simple, gusturi comune care să le placă mai ales celor mici.  Eu zic că aveți de unde alege astfel încât să vă mulțumiți piticii, dragi părinți.
Mi-ar plăcea să cumpărați revista și să-mi trimiteți o poza cu voi răsfoind-o. Deocamdată eu nu o pot răsfoi, dar m-aș bucura să o răsfoiți voi și pentru mine. Dacă îmi apreciați munca, rețetele și activitatea mea online cu siguranță o să vă placă și revista. 











Vă mulțumesc!
3 iulie 2015

Inele de calamari cu sos de roșii

De cele mai multe ori prefer să mănânc fructele de mare în oraș decât să le pregătesc acasă. E mai comod așa, dar nu înseamnă că e și cea mai bună variantă. Fructele de mare din unele restaurante sunt congelate, nu proaspete. E plăcut să mergi într-o piață de pește sau într-un supermarket bine aprovizionat și să-ți alegi singur din multitudinea de fructe de mare și pește ce îți place. Mi-am cumpărat de această dată niște inele de calamari și niște tentacule de totano pe care cred că le-ați văzut pe pagina mea de facebook. Inelele de calamari am ales să le pregătesc ”in umido” cum zic italienii, adică într-un sos de roșii, usturoi și pătrunjel proaspăt. Cât despre tentaculele de totano pe care nu vă recomand să le luați dacă sunt prea mari, am făcut o salata de cartofi, cu usturoi și tentaculele fierte și tăiate. Pentru cei care nu știu ”totano” e rudă cu calamarul. Atinge dimensiuni considerabile de până la 15 kg și deține 10 tentacule. Oricum, eu nu sunt expertă la capitolul fructe de mare, dar îmi doresc să învăț cât mai multe și să încerc cât mai multe rețete. 

Timp de preparare: 5 minute
Timp de coacere: 15 minute
Timp total de pregătire: 20 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente: 

300 g de calamari
5-6 roșii cherry
2 linguri de sos de roșii
o ceșcuță de apă (sau vin alb)
pătrunjel proaspăt
3 căței de usturoi
3 linguri de ulei de măsline
sare, piper

Mod de pregătire:

Calamarii proaspeți se clătesc bine, se pun la scurs într-o sită și se șterg cu hârtie absorbantă. Se încinge uleiul și se adaugă usturoiul tocat. Se adaugă apoi și calamarii, se amestecă, se lasă 1-2 minute pe foc adăugând și apa sau vinul alb. Roșiile se taie în două și se adaugă peste calamari împreună cu sosul de roșii. Se mai țin pe foc mediu pentru maxim 10 minute. Se condimentează cu sare, piper și pătrunjel proaspăt tocat. Sosul nu trebuie să scadă de tot, pentru că se pierde tot farmecul, iar calamarii trebuie să fie moi și gustoși, nu tari și gumoși. Eu i-am gustat și când au ajuns la consistența dorită i-am luat de pe foc. I-am servit cu pâine prăjită. Nu e obligatoriu să folosiți și sosul de roșii, dar eu ma vrut mai multă culoare. Cantitățile sunt orientative, sunt pentru 1 persoană, maxim 2, depinde de câtă pâine folosiți pentru sos :) .Puteți fierbe niște paste pe care le amestecați cu calamarii. Astfel aveți două porții arhisuficiente. 



Să vă fie de bine!
2 iulie 2015

Tartă cu dovlecei și cașcaval

Am adunat ceva rețete cu dovlecei pe blog de-a lungul timpului. Nu-mi lipsesc aproape niciodată din frigider. Îmi place să-i consum cel mai des la grătar cu ulei de măsline și oțet balsamic. Dacă ar fi să aleg rețeta mea preferată de pe blog aș alege-o pe aceasta tartă cu dovlecei și brânză de capră
În cazul în care nu aveți o tavă dreptunghiulară ca a mea folosiți o tavă rotundă, dar dublați cantitățile, mai ales dacă e o tavă de tartă marișoară. E o tartă foarte simplă și în plus nu conține carne. Se poate consuma atât caldă cât și rece. Gustarea perfectă! 

Timp de preparare: 90 de minute
Timp de coacere: 35 de minute
Timp de răcire: 25 de minute
Timp total de pregătire: 150 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru aluat:

150 g de făina
75 g de unt rece
1 praf de sare
30 ml de apă rece

Pentru umplutură:

100 g de cașcaval
1 dovlecel
2 ouă
75 ml de lapte
75 ml de smântână pentru gătit
2 linguri de parmezan
sare, piper

Mod de pregătire:

Nu vă lăsați descurajați de timpii de pregătire. O oră trebuie să stea aluatul la rece, restul e floare la ureche. Mai mult se așteaptă decât se lucrează. 
Făina se amestecă cu sarea, untul rece tăiat cubulețe și apa rece. Se frământă și se îmbracă aluatul rezultat în folie alimentară. Se dă la rece pentru o oră.
După o oră se întinde pe masa de lucru unsă cu făină. Se unge tava de tartă la bază cu unt și se așază foaia de aluat. Se înțeapă cu furculița, se așază hârtie de copt deasupra împreună cu câteva boabe de fasole. Se coace tarta în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15 minute. 
Între timp se dă pe răzătoare dovlecelul, cașcavalul și parmezanul. Ouăle se amestecă cu laptele și smântâna. Se adaugă parmezanul răzuit, sare și piper. 
Se scoate tarta din cuptor, se îndepărtează foaia de copt cu boabele de fasole și se așază cașcavalul răzuit. Apoi se adaugă dovlecelul scurs de zeamă și la final amestecul de ouă, lapte și smântână. Se coace tarta pentru 20 de minute la aceeași temperatură.
Se lasă apoi să se răcorească și se scoate din formă. A mea fiind detașabilă se scoate foarte ușor. Dacă nu aveți una detașabilă ar trebui să o lasăți să se răcească bine. După cum am mai zis e bună și a doua zi la micul dejun sau la gustare.


Să vă fie de bine!
30 iunie 2015

Mini tarte Tatin

Despre renumita tartă Tatin cred că ați auzit până la ora actuală. Dacă nu, vă zic că e o tartă răsturnată cu mere care a apărut dintr-o greșeală la un hotel din Franța, pe la 1880. Una dintre surorile Tatin a lăsat prea mult merele cu zahărul la caramelizat și când și-a dat seama că greșise a adăugat foaia de aluat deasupra. La final greșeala s-a dovedit a fi una de succes, în sensul că desertul a devenit foarte iubit și ulterior unul dintre cele mai renumite în Franța. Merele au fost înlocuite de-a lungul timpului cu alte fructe precum pere, piersici, ananas sau cu legume precum roșii, ceapă, etc. Un exemplu de tartă Tatin cu pere găsiți și aici la mine pe blog. 

Timp de preparare: 90 de minute
Timp de coacere: 20 de minute
Timp de răcire: 10 minute
Timp total de pregătire: 120 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

150 g de făină
65 g de zahăr
1 ou
75 g de unt
coaja de la 1/2 lămâie
1 praf de sare

2 mere Golden
50 g de unt
60 ml de miere de albine

Mod de preparare:

Aveți două variante, ori faceți 6 mini tarte ori faceți 3 mai mărișoare în niște vase de ceramică precum ale mele. Eu am făcut două mai mari și două mai mici. Desigur, puteți face o tartă tatin normală cum am făcut eu la cea cu pere. Precizez că este o variantă de mini tarte tatin la care merele se caramelizează în unt și miere albine și nu în unt și zahăr. E preluată de la un patiser renumit așa că nu vă faceți fel de fel de scenarii cu și despre toxicitatea mierii de albine încălzite. 
Făina se amestecă cu zahărul și sarea. Se adaugă untul rece tăiat cubulețe, oul și coaja de lămâie. Se frământă aluatul cu mâna sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Se îmbracă în folie alimentară și se dă la rece pentru 1 oră. 
Cu o jumătate de oră înainte de a scoate aluatul de la rece vă puteți ocupa de caramelizarea merelor care se spală și se taie felii nu foarte subțiri. Într-o tigaie antiaderentă se topește untul, se adaugă apoi feliile de mere și se lasă 2-3 minute să se înmoaie. Se adaugă apoi și mierea de albine peste mere și se mai lasă pe foc pentru câteva minute amestecând din când în când până merele și sosul rezultat capătă o culoare de caramel, dar nu atât de închisă precum la caramelul obișnuit cu zahăr. Aici ar fi trebuit să folosesc și puțin Calvados pentru caramelizarea merelor, dar am renunțat la el pentru că această rețetă e destinată și celor mici și nu știu cât de bine le face alcoolul în deserturi, fie el și evaporat. 
Se transferă merele în vasele pregătite și se scoate aluatul de la rece. Între timp se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Aluatul se întinde pe masa de lucru unsă cu făină. Se întinde în foi mici, dar nu foarte subțiri, care se pun deasupra merelor. Se îndepărtează surplusul de aluat și se înțeapă din loc în loc cu furculița. 
Se coc mini tartele la 180 de grade pentru 20 de minute până se rumenesc frumos deasupra. Se lasă apoi să se răcorească și se desprind ușor marginile cu un cuțit. Se răstoarnă mini tartele pe farfurii, farfurioare, etc și se presară puțină scorțișoară deasupra. Se pot servi cu înghețata preferată, cu o cremă englezească sau cu frișcă naturală. 



Să vă fie de bine!
29 iunie 2015

Bărcuțe cu somon afumat

Îmi plac la nebunie formele acestea pentru mini tarte. Pot fi folosite atât la cele dulci cât și la cele sărate. Astăzi fiind vorba despre o rețetă sărată am preferat să le numesc bărcuțe. Nu-i așa că sună drăguț? Aceste coji de tartă pot fi umplute cu creme pe bază de brânză, pește, legume, etc. Sunt atât de versatile și foarte ușor de făcut. Am preferat de data aceasta să fac o cremă pe bază de somon afumat și philadelphia. Dragul meu soț când a gustat prima dată din ele m-a întrebat: ce-i asta? Salată de icre?! Ei bine, el e fan salată de icre și dacă stau bine să mă gândesc aduce puțin așa cu salata de icre datorită gustului de pește, dar e cu mult peste aceasta. Eu nu suport de nicio culoare salata de icre. Aceste bărcuțe sunt fine, gustoase și îmbietoare. Nu pot fi comparate cu salata de icre chiar dacă gusturile se aseamănă într-o oarecare măsură :)) .

Timp de preparare: 90 de minute
Timp de coacere: 15 minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 165 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 12 bărcuțe:

150 g de făină
75 g de unt rece
un praf de sare
30 ml de apă rece

Pentru crema de brânză și somon:

250 g de brânză philadelphia
100 g de somon afumat
2 linguri de smântână
pătrunjel

Mod de pregătire:

Se adaugă într-un bol făina, sarea și untul tăiat cubulețe. Se începe frământarea aluatului și se adaugă pe rând apa rece. Când aluatul rezultă moale și omogen se strânge într-o bilă ce se înfoliază și se dă la rece pentru 1 oră. 
Se încinge cuptorul la 180 de grade și se pregătesc formele pentru bărcuțe care se ung cu puțin unt la bază. Aluatul se transferă pe masa de lucru unsă cu făină și se realizează foi mici de aluat care se așază în mini formele pregătite. Se înțeapă aluatul cu furculița din loc în loc, se așază hârtie de copt deasupra împreună cu câteva boabe de fasole. 
Se coc cojile de tartă la aceeași temperatură pentru 15-20 de minute. Se îndepărtează hârtia de copt cu boabele de fasole și se lasă să se răcorească. Se scot apoi pe un grătar la răcit.
Între timp se poate pregăti crema de brânză. Somonul se toacă mărunt și se amestecă cu brânza și smântâna. Se umplu bărcuțele cu această cremă și se decorează cu fire de pătrunjel și somon afumat. Se păstrează la rece în cazul în care nu se consumă imediat. 


Să vă fie de bine!
27 iunie 2015

Înghețată de mentă

Cred că aceasta este cea mai simplă înghețată pe care am făcut-o până acum, doar că se poate pregăti doar la mașina de înghețată. Dacă stau bine și mă gândesc toate sortimentele de înghețată pregătite cu ajutorul acesteia sunt simple. Aceasta de astăzi e și mai simplă deoarece se pun toate ingredientele în cuva aparatului de înghețată și peste 30 de minute înghețata e gata. Nimic mai simplu! Nu-mi place să mă repet, dar un astfel de aparat casnic pentru pregătirea înghețatei merită toți banii. Și nu e nici foarte scump la urma urmei! Eu am un Delonghi și chiar sunt foarte mulțumită de cum iese înghețata cu ajutorul acestuia. Pentru a pregăti această înghețată fără mașina de înghețată ar trebui să schimbați rețeta, în sensul să faceți o bază ca la înghețata de vanilie și să adăugați la fina siropul de mentă. Aveți nevoie de gălbenușuri, lapte și smântână naturală pentru a realiza această înghețată fără aparatul de înghețată pentru că astfel înghețata are suficiente grăsimi care să îi confere cremozitate. Puteți adăuga și lapte condensat rețetei și desigur trebuie să renunțați la batonul de vanilie. 

Timp de preparare: 40 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente:

200 ml de smântână lichidă
200 ml de lapte
100 ml de sirop de mentă
50 g de picături de ciocolată
50 g de zahăr

Mod de preparare:

Se amestecă toate ingredientele și se toarnă în vasul aparatului de înghețată răcit în prealabil cel puțin 12 ore la congelator. Se lasă aparatul să acționeze până înghețata e gata. La final se adaugă picăturile de ciocolată. Se poate servi ca atare sau se poate transfera în alt vas și se păstrează la congelator. Pentru o culoare mai accentuată și un gust mai pronunțat de mentă puteți adăuga mai mult sirop de mentă. Super simplă și foarte răcoroasă! Înghețata de mentă e una dintre preferatele mele. 


 Să vă fie de bine!
26 iunie 2015

Tartă cu fructe de pădure

În zilele ce vor urma voi posta cât mai multe rețete de tarte dulci și sărate așa că dacă sunteți fani tarte stați pe aproape! Tartele au marele avantaj că sunt foarte versatile, suportă o mulțime de combinații. Poți face un aluat pe care poți pune cam ce vrei tu, ca la pizza. :)) În cazul de față se iau niște fructe de pădure care se pun peste aluat, se dă la cuptor, iar la final se ”stropește” tarta cu ciocolată albă. Genial, nu? Cred că e cea mai simplă tartă încercată de mine până acum. Am folosit fructe de pădure congelate și vă recomand să folosiți și voi la fel pentru că sunt mai suculente, lasă un fel de sirop care ajută la colorarea tartei și o transformă în ceva irezistibil de bun. În cazul în care ați vrea să folosiți fructe de pădure proaspete ar trebui să le amestecați cu zahăr pudră și lămâie pentru a forma un sirop sau să le pregătiți puțin termic împreună cu zahărul pudră, ca la un sos de fructe de pădure, dar având grijă să nu se sfărâme în timpul pregătirii. 

Timp de pregătire: 75 de minute
Timp de coacere: 15 minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 150 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru aluat:

150 g de făină
100 g de unt rece
50 g de zahăr
un praf de sare
coaja rasă de la 1/2 lămâie
1 ou

300 g de fructe de pădure
50 g de ciocolată albă
zeama de la 1/2 lămâie
zahăr pudră

Mod de pregătire:

Aluatul eu l-am făcut la mixer, dar îl puteți face foarte bine și la mână. Făina se amestecă cu zahărul, sarea. Se adaugă oul întreg, coaja rasă de lămâie și untul tăiat cubulețe. Se frământă aluatul până rezultă moale și omogen. Se înfoliază și se dă la rece pentru 1 oră. Fructele de pădure se dezgheață din timp, se scurg de zeama în exces și se stropesc cu zeama de lămâie. Se dau deoparte. 
Se scoate aluatul de la rece și se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Se întinde aluatul pe masa de lucru unsă cu făină și se așază într-o tavă dreptunghiulară cu inel detașabil de 20x30 cm. 
Se adaugă fructele de pădure deasupra și se coace tarta pentru 15 minute la temperatura indicată. Dacă observați că se umflă în timpul coacerii, înțepați-o puțin cu furculița pentru a scoate aerul. Se lasă să se răcorească minim 30 de minute. Se topește ciocolata pe baie de aburi și cu ajutorul unei lingurițe se ”stropește” tarta. Se presară zahăr pudră deasupra și desertul e gata, se poate consuma. Ar fi mers și niște frunzulițe de mentă, dar nu am avut. Mi-a mai rămas puțin aluat și am făcut niște biscuiți cu cireșe confiate. Mai precizez că în afară de sucul de lămâie nu am mai pus zahăr peste fructele de pădure. Ciocolata de la final și zahărul pudră sunt suficiente pentru a contrabalansa gustul acrișor. 




Să vă fie de bine!
25 iunie 2015

Mini quiche lorraine

Quiche lorraine este un tip de tartă sărată foarte răspândită în Franța, în regiunea Lorena, situată în nord-estul Franței. Este o tartă ce conține în mod normal ouă, smântână, cașcaval și bacon sau pancetta. Se poate servi atât caldă cât și rece. E ideală pentru picnic, pachețelul de la scoală sau de la serviciu. Mai ales aceste mini quiche-uri sunt atât de drăguțe și pot fi mâncate într-o clipă! Dispar atât de repede pe cât ai zice: quiche!  Eu am făcut 6 mini quiche, dar dacă preferați varianta tartei normale cu diametrul de 22-24 de cm, trebuie să dublați cantitățile indicate.

Timp de preparare: 90 de minute
Timp de coacere: 35 de minute
Timp de răcire: 120 de minute

Ingrediente pentru aluat:

150 g de făină
75 g de unt rece
un praf de sare
30 ml de apă rece

Pentru umplutură:

100 g de bacon
1 ceapă mică
2 linguri de ulei de măsline
2 ouă
75 ml de lapte
75 de ml de smântână pentru gătit
2 linguri de parmezan răzuit
100 g de cașcaval


Mod de pregătire:

Făina se amestecă cu sarea, untul rece tăiat cubulețe și se începe frământarea aluatului adăugând pe rând apa rece. Se strânge aluatul într-o bilă ce se dă la rece pentru o oră.
Între timp se poate pregăti umplutura. Ceapa se toacă mărunt și se călește în uleiul încins. Se adaugă 2 linguri de apă rece, sare, piper și se dă focul mic, lăsând ceapa să se înmoaie. Se adaugă baconul tăiat cubulețe și se mai călește pentru 2-3 minute. Se stinge focul și se dă deoparte. 
Laptele se pune la încălzit împreună cu smântâna, dar fără să fiarbă. Se bat ouăle, se adaugă parmezanul răzuit și apoi amestecul de lapte și smântână. Se condimentează cu sare și piper și se dă la rece în frigider.
Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade. Se scoate aluatul de la rece și se ung mini formele cu unt doar la bază. Se întinde aluatul în 6 foi egale pe masa de lucru unsă cu făină. Se așază apoi foile de aluat în cele 6 forme pregătite. Se înțeapă aluatul cu furculița și se așază hârtie de copt deasupra împreună cu câteva boabe de fasole. Se coc tartele pentru 15 minute la 170 de grade.
Se scot apoi din cuptor, se îndepărtează hârtia de copt și se pune amestecul de bacon și ceapă în fiecare formă. Se adaugă apoi cașcavalul tăiat cubulețe și la final amestecul de lapte, ouă și smântână. Se coc tartele pentru 20 de minute la aceeași temperatură. Se scot din cuptor și se lasă să se răcească înainte de a le scoate din formă. 
Puteți toca puțină ceapă verde pe care o presărați deasupra fiecărui mini quiche pentru un plus de gust și de culoare.


Să vă fie de bine!
24 iunie 2015

Înghețată de cireșe

Întoarsă acasă din vacanța de la Rimini am găsit în frigider niște cireșe mari și frumoase. Preferatele mele! Mi-am zis că trebuie să fac o înghețată de cireșe. Pornind de la rețeta de bază am făcut un sos din cireșe pe care l-am adăugat spre final înghețatei. Am folosit mașina de înghețată care mă salvează de fiecare dată și îmi oferă textura mult dorită. Ce minunat e să găsești în înghețată bucățele de cireșe dulci și gustoase! Așadar pornind de la rețeta înghețatei de vanilie puteți realiza înghețată cu fel de fel de gusturi. În cazul de față am renunțat la păstaia de vanilie și am adăugat cireșele. 

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de răcire: 5-6 ore
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

3 gălbenușuri
50 g de zahăr tos
125 ml de lapte
250 ml de smântână lichidă
250 g de cireșe
30 g de zahăr pudră

Mod de pregătire:

Se începe pregătirea sosului de cireșe pentru că are nevoie să se răcească. Cireșele se curăță de sâmburi și se pun pe foc cu zahărul pudră. Se lasă aproximativ 10 minute pe foc, amestecând destul de des. Se lasă apoi să se răcească sosul format. Cireșele nu trebuie să se sfărâme, trebuie doar să se înmoaie și să lase sirop. 
Gălbenușurile se mixează cu zahărul tos până se topește zahărul și se deschid la culoare. Laptele se pune la încălzit, iar când începe să dea în clocot se oprește focul și se toarnă laptele pe rând peste gălbenușuri. Se lasă compoziția să se răcească și se mixează între timp smântâna pentru frișcă. Se încorporează apoi frișca compoziției de gălbenușuri și lapte și se toarnă în mașina pentru înghețată. Spre final când înghețata începe să se lege se adaugă cireșele și se mai lasă să acționeze pentru 10 minute. Se poate servi înghețata imediat sau se poate păstra la congelator. 
Dacă nu aveți mașină de înghețată amestecați compoziția cu sosul de cireșe și turnați-o într-un vas de inox. Dați apoi vasul la congelator pentru 5-6 ore amestecând de 3-4 ori în înghețată pe parcursul congelării. Adică scoateți înghețata din congelator la interval de 30 de minute și amestecați în ea. Apoi transferați-o din nou în congelator. Se lasă la temperatura camerei până se înmoaie înainte de a fi servită. 



Să vă fie de bine!
22 iunie 2015

Tort cu dulce de leche

Tortul acesta l-am pregătit pentru ziua de naștere a unei persoane foarte dragi mie și familiei mele. Tocmai de aceea, poze cu felia nu am apucat să fac chiar dacă ne-am înfruptat cu toții din acest minunat desert. A fost un cadou, așadar persoana respectivă nu a știut cu ce urma să mă prezint la ziua ei. Ma gândisem cu câteva zile înainte să pregătesc un tort cu dulce de leche, frișcă naturală, alune de pădure și cremă de unt. Vă spun că a ieșit minunat, invitații au lins farfuria :) . Pentru cine nu știe, dulce de leche este o dulceață de lapte ce provine din America de Sud și e foarte populară acolo. În mod normal se face din laptele fiert împreună cu zahărul până rezultă o cremă asemănătoare caramelului. Mai este și varianta preparării acesteia din lapte condensat, iar eu o prefer pe aceasta din urmă după ce le-am încercat pe amândouă.  Varianta cu lapte condensat e mai simplă pentru că nu trebuie să stai să păzești oala cu lapte în timp de fierbe și să amesteci mereu în ea. O variantă de acest gen de dulceață de lapte puteți vedea la acest tort cu cremă de brânză și dulce de leche pe care l-am pregătit cu ceva timp în urmă. 

Timp de pregătire: 4-5 ore
Timp de coacere: 25-30 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru blat:

4 ouă
150 g de zahăr
150 g de făină
40 g de unt
2 linguri de extract vanilie

Pentru cremă de lapte și frișcă:

1 cutie de lapte condensat
500 ml de smântână naturală
150 g de alune de pădure tocată
2 plicuri de zahăr vanilat
1/2 linguriță de scorțișoară

Pentru crema de unt:

125 g de unt
60 g de zahăr pudră

Pentru caramel: 

125 g de zahăr
1 lingură de unt
100 ml de smântână lichidă

Mod de pregătire:

Pentru pregătirea blatului se preîncălzește cuptorul la 160 de grade și se tapetează cu unt și făină o formă cu inel detașabil de 18-20 de cm. 
Ouăle se mixează întregi cu zahărul pentru 15 minute până se deschid la culoare și se topește zahărul. Se adaugă apoi extractul de vanilie și se încorporează untul topit. Făina cernută se încorporează și ea amestecului și se toarnă compoziția în tavă. Se coace blatul pentru 25-30 de minute la 160 de grade. 
După ce s-a copt blatul se lasă să se răcorească în tavă și apoi se scoate la răcit pe un grătar. După ce s-a răcit se taie în 3 felii. 

Dulceața de lapte se pregătește cu o seară înainte. Se face o gaură în cutia de lapte condensat și se pune la fiert într-o oală cu apă în care se așază un prosop. Se lasă să fiarbă 4 ore la foc mic și se adaugă apă pe măsura ce scade. Se lasă să se răcească și apoi se transferă într-un bol. E recomandat să o pregătiți cu o seară înainte pentru că astfel are timp să se răcească suficient și a doua zi vă puteți ocupa doar de blat și frișcă. 
Smântâna se mixează cu zahărul vanilat și scorțișoara. Se încorporează apoi alunele tocate. Eu le-am cumpărat gata tocate și curățate. Se ung feliile de blat cu un strat de dulce de leche apoi cu frișcă. Se așază a doua felie, se procedează la fel ca la prima și ultima felie nu se unge cu nimic pentru că se va îmbrăca ulterior tortul în crema de unt. E preferabil să aveți un inel pentru tort pentru a monta mai bine desertul, dar vă puteți descurca și fără acesta. Încercați să faceți tortul cât mai drept și mai uniform. 
Se dă la rece pentru două ore și apoi se îmbracă în crema de unt care se realizează din untul moale mixat cu zahărul pudră adăugat pe rând. Puteți adăuga mai mult zahăr, doar că eu am preferat să nu fie foarte dulce datorită faptului că tortul e pe bază de dulce de leche.
După ce ați îmbrăcat tortul în crema de unt se dă din nou la rece pentru o oră. Pentru caramelul de deasupra aveți două variante, ori păstrați un sfert din dulcele de leche ori faceți alt caramel pentru a-l turna deasupra. Dacă păstrați dulce de leche, încălziți-l pe baie de aburi și subțiați-l cu câteva linguri de smântână lichidă. Îl turnați apoi deasupra tortului pornind din centru și fără să ”umblați” prea mult la el cu cuțitul, lingura etc. 
Dacă nu, puteți pregăti un sos caramel după modelul de aici. Adică topiți untul, adăugați zahărul și după ce s-a topit integral se adaugă smântână lichidă și se amestecă până se subțiază sosul. Se lasă să se răcorească 1-2 minute și se toarnă apoi deasupra tortului. Puteți așeza tortul pe un grătar când realizați această operațiune și apoi îl asezați pe o farfurie pentru ca surplusul de caramel se se scurgă în voie. Se decorează cu alune tocate și se dă din nou la rece până la momentul servirii.


Să vă fie de bine!
14 iunie 2015