Browsing "Older Posts"

Cheesecake cu Toblerone și caramel

De dinainte de a mă apuca de biscuiții cu Toblerone am știut că o să pregătesc și un cheesecake cu această ciocolată. Și parcă nu ar fi fost de ajuns am făcut și un caramel și am răzuit și niște ciocolata deasupra care în contact cu caramelul s-a cam topit. Soțul meu mi-a zis că acesta e cel mai bun cheesecake pe care l-a mâncat vreodată. Bine, la el toate sunt cele mai bune:)), asta e altă poveste. Cu siguranță însă un cheesecake copt e mai bun decât unul pregătit la rece, fără coacere. Partea proastă e că trebuie să-l coci vreo oră și să-l lași să se răcească bine în cuptor și apoi încă o noapte la frigider. Eu am încercat să-l scot din formă când era încă destul de călduț și am scos doar inelul pentru că riscam să stric toată baza de biscuiți. Eu vă zic însă să aveți răbdare, să-i dați timp să se odihnească în cuptor câteva ore bune și mai apoi să stea la rece peste noapte. Cu cât stă mai mult la rece cu atât e mai bun.


Ingrediente:

200 g de biscuiți simpli (oro saiwa am folosit eu)
100 g de unt topit

500 g de brânză philadelphia
250 g de mascarpone
200 g de zahăr
200 g de toblerone 
un zahăr vanilat
2 ouă

Pentru caramel:
2 linguri de unt
125 g de zahăr
100 ml de smântână lichidă

În plus: 70 g de ciocolată neagră

Mod de preparare:

Pregătiți o formă cu inel detașabil pe care o ungeți cu unt și tapetați cu hârtie de copt. Eu am folosit o formă micuță, dar puteți folosi una de 20-22 de cm. 
În privința biscuiților am folosit din aceia simpli, un pic mai tărișori, în genul biscuiților populari la noi. Așadar, biscuiții se macină fin și se amestecă cu untul topit. Cu ajutorul unei linguri se presează bine toată compoziție pe marginile și pe fundul tăvii. Se dă tava la rece pentru o oră.
Pentru pregătirea cremei de brânză se mixează cele două tipuri de brânză cu zahărul, se adaugă gălbenușurile, zahărul vanilat și la final se încorporează la mână ciocolata tocată și albușurile bătute spumă. Se toarnă compoziția în tavă și se coace cheesecake-ul pentru o oră la temperatură moderată. Eu setez în principiu cuptorul la treapta 7 din 11 trepte de temperatură. Se lasă apoi să se răcească în cuptor pentru 2 ore cel puțin. 

În timpul coacerii cheesecake-ul crește și se umflă și apoi dă înapoi. Eu având o formă destul de mică a crescut peste marginile ei, de aceea vă recomand să folosiți o tavă mai mare. Aceasta nu va influența asupra gustului ci asupra înălțimii desertului.
Pentru pregătirea caramelului se pun cele două linguri de unt într-o tigaie(de ceramică am folosit eu) și se lasă să se topească. Se adaugă apoi zahărul și se lasă să se topească și acesta, amestecând din când în când. Se adaugă smântâna lichidă și se amestecă până se dizolvă tot zahărul. În momentul adăugării acesteia zahărul se strânge și trebuie amestecat mereu până se dizolvă și se formează sosul de caramel. 
Se toarnă peste cheesecake și se dă la rece. Îl puteți lăsa așa sau puteți adăuga ciocolată neagră dată pe răzătoare deasupra. Dacă aveți mai mult toblerone ar fi mai indicat să-l adăugați pe acesta, dar doar după ce s-a răcit caramelul. Eu am explicat faptul că am adăugat ciocolata răzuită deasupra când caramelul era cald încă și asta a dus la topirea ciocolatei. Nu că mi-ar fi displăcut acest aspect, dar cred că ar fi arătat mai artistic dacă nu s-ar fi topit.
Musai e să dați cheesecake-ul peste noapte la rece și să rezistați tentației de a-l încerca pentru că ar fi păcat. Ciocolata din interior nu se topește integral și rămân bucățele delicioase din aceasta în crema de brânză. Super delicios!



Să vă fie de bine!
19 ianuarie 2015

Tajine de pește

Este prima dată când pregătesc tajine, vasul mi l-am cumpărat destul de recent. Am ales să pregătesc pește, m-am inspirat dintr-o cărticică de bucate orientale. Nu am pretenția că am gătit cel mai bun tajine de pește, de la mama lui nu am mâncat așa că pot să sper că măcar am fost pe aproape. E  o mâncare cu multe gusturi: acrișor, picant, amărui, dulce. Aveți nevoie de un pește alb cu o consistență mai tare, ce nu se sfărâmă ușor. Eu am folosit cod și și-a păstrat forma. Dacă sunteți la prima încercare să știți că un vas tajine trebuie pregătit în prealabil, se ține câteva ore scufundat în apă rece și apoi se introduce la cuptor pentru două ore cu apă în interior. Abia mai apoi, spălat și uscat e pregătit pentru a fi folosit. Eu l-am folosit doar la cuptor, dar am înțeles că se poate folosi și pe aragaz dacă  nu stă direct pe flacără. 

Ingrediente:

1 ceapă
2 căței de usturoi
100 ml de ulei de măsline
1 lingură de boia 
1 linguriță de curcuma
1 linguriță de chimion măcinat
750 g de roșii în conservă
750 g de pește cod file
2 lămâi
750 g de spanac
120 g de migdale decojite
sare și piper

Uleiul se încinge într-o tigaie și se adaugă ceapa tocată și usturoiul. Se lasă să se înmoaie puțin și se adaugă boiaua, curcuma, chimionul, sare și piper. Se adaugă apoi roșiile ș 150 ml de apă. Se lasă să fiarbă pentru 15 minute. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade.
Peștele se taie cuburi potrivite, iar lămâile feliuțe. Spanacul se spală și se taie în bucăți. Eu l-am rupt pe al meu cu mâinile. Puteți folosi doar o singură lămâie pentru a nu fi foarte acră mâncarea, mai ales că și roșiile sunt acrișoare. Se adaugă peștele, lămâile și spanacul peste sosul de roșii și se toarnă compoziția în vasul de tajine. Se acoperă și se lasă la cuptor pentru 30 de minute. Se completează mâncarea cu migdalele decojite și e numai bună de mâncat. Puteți pregăti și un couscous sau un orez bun.



Să vă fie de bine!
16 ianuarie 2015

Biscuiți cu Toblerone

Cine nu iubește ciocolata Toblerone? Și eu o ador, dar nu puteam să mănânc cele patru batoane pe care mi le-am achiziționat dintr-o benzinărie așa de una singură. M-am gândit să o folosesc în deserturi, să dau acestora un gust mai bun, o textură mai fină.  Am dat un search pe google și am găsit câteva surse de inspirație. Mi-au plăcut teribil acești biscuiți mai ales că ciocolata nu se topește și se simt bucățele din ea când muști din biscuiți. 

Ingrediente:

55 g de unt
120 g de zahăr
140 g de făină
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1 vârf de linguriță de sare
1 esență mică de vanilie
1 ou
100 g de toblerone 

Mod de preparare:

Mixați untul moale cu zahărul până devine cremos, adăugați oul și vanilia și mixați în continuare. Încorporați făina amestecată cu sarea și bicarbonatul de sodiu. Ciocolata o tocați, nu foarte mărunt și o adăugați în compoziție. Formați biluțe egale din compoziție și le așezați într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsați suficientă distanță între ele. Mie mi-au ieșit 12 biscuiți din întreaga compoziție, destul de mărișori. Coaceți biscuiți 15-17 minute la temperatură moderată. Lăsați-i să se răcorească și apoi scoateți-i pe un grătar.






Sa va fie de bine!
14 ianuarie 2015

Supă cremă de dovlecei

În ultima săptămână m-am luptat cu o răceala foarte puternică și pentru că mă durea gâtul și voiam să-l încălzesc și cu altceva în afara de ceaiuri am pregătit o supă cremă.  Chiar mi-a încălzit gâtul și m-am simțit mai bine ulterior, plus că atunci când ești răcit ai nevoie de mai multe  vitamine, lichide, mâncăruri ușoare. 

Ingrediente:

3 dovlecei
1/2 ardei roșu
2 cartofi potriviți
o ceapă
3 căței de usturoi
100 ml de ulei de măsline
sare, piper
2 linguri de iaurt sau smântână

Mod de preparare:

Se pune uleiul la încălzit și se adaugă ceapa tocată și usturoiul. Se lasă să se înmoaie și se adaugă apoi ardeiul  tocat.  Cartofii se taie cubulețe și se adaugă și aceștia în oală.  Se amestecă și se pune apă caldă cât să cuprindă legumele, sare și piper după gust. Dovleceii se adaugă aproape de sfârșitul preparării deoarece fierb mai repede. Se lasă să fiarbă și apoi se pasează. Scurgeți întâi legumele și adăugați apa ulterior până ce supa ajunge la consistența dorită. Adăugați iaurt sau smântână acră și mai puneți supa două minute pe foc, cât să dea un clocot. Eu am folosit iaurt light pentru supa mea de aceea se observă pe alocuri în supă. Puteți folosi smântână sau iaurt gras. Savurați supa cu pâine prăjită sau crutoane cu unt. Adăugați puțin ulei de măsline  deasupra și piper proaspăt!



Să vă fie de bine!

Gogoși umplute cu gem și nutella

Îmi veni așa dintr-o dată poftă de gogoși și nu de orice fel, umpluți, frumoși și bomboși. Distracția a început frumos, dar munca s-a întins pe parcursul a câteva ore. Să faci gogoși simpli și să-i coci în ulei e mai ușor, dar să-i umpli și să-i coci se desfac. Cel puțin mie mi s-au desfăcut și după două încercări eșuate, i-am pus repede într-o tavă și i-am băgat la cuptor. Pe ceilalți i-am făcut simpli și i-am umplut ulterior. Muncă de Sisif, nu alta! Am citit pe unele bloguri că lipiți cu lapte sau apă nu se desfac. Sincer, nu am mai avut curaj să încerc de frica uleiului care sărea peste tot la contactul cu gemul scurs din gogoși. 

Ingrediente:

1kg de făină
100 de zahăr
100 g de unt topit
2 ouă
un pic de sare
coajă rasă de lămâie
un cub mic de drojdie
50 ml de ulei
2 căni de apă

gem de portocale (am folosit eu)
nutella
zahăr pudră
ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Aluatul nu l-am frământat eu, ci tatăl meu, el e expert la aluaturi de gogoși. Vă explic cum a procedat el. Făina se cerne într-un vas încăpător și se amestecă cu zahărul și sarea. Se adaugă în centrul ei ouăle întregi, coaja rasă de lămâie, untul topit și drojdia dizolvată într-o cană de apă călduță. Se lasă așa să se odihnească pentru 10 minute până se activează drojdia și se frământă aluatul adăugând pe rând restul de apă. La final se adaugă uleiul și se continuă frământarea până aluatul devine elastic, se desprinde ușor de pe mâini și nu e moale. Tatăl meu în frământă destul de mult în opinia mea, de regulă cel puțin jumătate de oră. Poate o vi se pară ciudat că adaugă toate ingredientele la început, dar vă asigur că de fiecare dată face un aluat minunat. 

Se întinde aluatul pe masa de lucru și se decupează forme rotunde cu un pahar mai mărișor. Se pune gem de care doriți sau nutella în centru și se așază deasupra restul de forme decupate. Se sigilează bine cu degetele și se decupează cu un pahar mai mic gogoșile. Se lasă la crescut până își dublează volumul. După ce au crescut le puteți da la cuptor la temperatură medie până se rumenesc frumos. Se scot și se pudrează cu zahăr. 
Din restul de aluat decupați forme pe care le lăsați la crescut și pe acestea până își dublează volumul. Le coaceți în ulei încins. Puneți suficient ulei pentru a nu atinge fundul oalei gogoșile. 

Cu ajutorul unei seringi de patiserie sau al unui poș puteți umple gogoșile cu nutella sau cu gemul preferat. Eu m-am cam chinuit puțin. Am folosit poșul și le-am umplut din loc în loc. Acelea la cuptor mi-au ieșit perfecte și ca formă și la interior. Diferența dintre gogoșile la cuptor și cele prăjite în ulei cred că o cunoașteți și voi. Uleiul în exces! Personal, pe cele umplute le prefer la cuptor și pe cele simple prăjite în ulei. O dată pe an! :)) În imagini puteți observa o gogoașă la cuptor cu nutella și una prăjita și umplută cu gem de mandarine. Vouă care vă place mai mult?




Să vă fie de bine!
8 ianuarie 2015

Sărațele fragede cu untură

Am făcut sărățele după rețeta cornulețelor cu untură, doar că am mai adăugat unt pe lângă untură și am înlocuit smântâna cu iaurtul. Desigur, nu am pus zahăr și am folosit chimen și cașcaval pentru a le da gust. Sunt foarte  ușor de făcut și sunt tare bune de ronțăit. Am copt vreo patru tăvi din toată compoziția de sărățele. 

Ingrediente:

500 g de făină
drojdie cât o nucă
200 g de iaurt
100 g de untură
100 g de unt
sare

50 g de cașcaval ras
chimen
un gălbenuș

Mod de preparare:

Se amestecă făina cu drojdia sfărâmițată, iaurtul, untura, sarea și untul. Se frământa un aluat omogen care se dă la rece pentru o oră. Dacă simțiți că mai are nevoie de făina aluatul, mai puteți adăuga puțină făina la final.


Se întinde aluatul într-o foaie și cu ajutorul unei rozete sau al unui cuțit pentru pizza se taie fâșii înguste. Se răsucesc și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se ung cu gălbenuș de ou și se presară semințe de chimen deasupra sau cașcaval ras. Se coc sărățelele la foc potrivit pentru 10-15 minute sau până se rumenesc puțin. Se scot pe o farfurie și se consumă rapid cât sunt calde și fragede. Rezistă și mai multe zile, le acoperiți cu folie alimentară. 


Să vă fie de bine!


7 ianuarie 2015

Tort Doboș

E prima dată când fac Doboș, era pe lista de așteptare de ceva timp. Este un tort de proveniență ungurească ce a preluat numele inventatorului său Jozsef C. Dobos pe la 1885. L-am făcut pentru Revelion, dar l-am mâncat după pentru că nu am petrecut acasă. El e perfect și după ce stă mai multe zile la rece.  E un tort destul de migălos, am copt zece foi, dar am folosit doar opt, șapte la interior și una de decor. Eu mai zic că e un desert perfect pentru zilele de sărbătoare, are un aer elegant și festiv, iar straturile acelea de blat și ciocolată îl fac irezistibil. 


Ingrediente pentru foi:

10 ouă
200 g de zahăr
1 lămâie
120 g de făină

Pentru cremă:

250 g de unt
240 g de ciocolată negră(74% cacao)
esență de rom
6 ouă
200 g de zahăr

Pentru decor:

zahăr ars
fistic

Mod de preparare:

Gălbenușurile se mixează cu 200 g de zahăr, zeama și coaja de la o lămâie. Se încorporează apoi albușurile mixate spumă cu un praf de sare și la final făina, cu mișcări ușoare. Se desenează cercuri cu ajutorul unei farfurii pe hârtia de copt. Se ung foile cu puțin ulei și pune compoziția de foi cu ajutorul unei linguri pe hârtia de copt, fără a depăși marginile cercului desenat. Se transferă într-o tavă și se coc la foc potrivit 5 minute. Se coc super rapid, nu trebuie să se înnegrească pe margini. Eu am stat mereu cu ochii pe cuptor. Se lasă să se răcească bine și apoi se desprind ușor cu ajutorul unui cuțit. Eu le-am copt direct pe grătarul cuptorului, dar au ieșit cu dungi așa că vă sfătuiesc să le puneți într-o tavă sau pe dosul unei tăvi.

Pentru pregătirea cremei se mixează gălbenușurile cu zahărul și se transferă apoi pe baie de aburi. Se amestecă încontinuu cu un tel până se îngroașă. Eu cred că am amestecat vreo 20-25 de minute. Trebuie să arate ca o cremă, să fie legată și nu lichidă compoziția. Untul se mixează spumă și se adaugă apoi ciocolata topită. Se mixează împreună, se adaugă esența de rom și compoziția de ouă. Se omogenizează bine crema de ciocolată și se umplu apoi foile de tort cu aceasta. 
Se decorează tortul cu bomboane de ciocolată și fistic tocat sau alune tocate.  Se topește apoi puțin zahăr cu o lingură de apă într-o tigaie cu fundul gros. Se toarnă apoi zahărul topit pe o foaie de blat. Se taie rapid foaia în 8 părți până nu se întărește caramelul. Dacă se întărește se crapă și nu o mai puteți tăia.

Se decorează tortul cu aceste triunghiuri de zahăr ars și se dă la rece peste noapte. Puteți renunța la bomboanele de ciocolată și puteți decora tortul cu aceeași ciocolată folosită pentru umplut cu ajutorul unui poș. 




Să vă fie de bine! Un 2015 minunat!
4 ianuarie 2015

Bomboane cu biscuiți, ciocolată și migdale

Bomboanele acestea le-am decorat în două maniere: cu nucă de cocos și cu bucățele de ciocolată. A doua variantă cu ciocolată nu am mai apucat să o pozez prea bine deoarece le-am folosit la decorarea unui tort pentru sfârșitul de an. Sunt super simplu de făcut și super bune. Le puteți decora și cu migdale tocate, cu ciocolată topită, cu fistic, cu orice vă mai trece prin cap.

Ingrediente:

150 g de migdale
100 g de biscuiți petit beurre
100 ml frișcă lichidă
100 g ciocolată cu lapte
50 g de unt
nucă de cocos pentru decor
paiete de ciocolată neagră

Mod de preparare:

Biscuiții se pun în robot și se macină fin. Se adaugă și migdalele prăjite puțin și se macină, dar nu fin, să rămână bucățele. Dacă nu aveți robot, puteți sfărâma biscuiții cu sucitorul și migdalele prăjite le puteți toca mărunt. Ciocolata împreună cu frișca lichidă și untul se pun pe foc să se topească. Se adaugă apoi peste alunele și biscuiții măcinați și se amestecă. Se formează din această compoziție bomboanele. Se trec prin nucă de cocos sau se decorează cu paiete de ciocolată. Sunt destul de uleioase și e destul de migăloasă decorarea lor cu ornamente de ciocolată. Am atașat mai jos și poza cu bomboanele folosite ca decor pentru tort.






Să vă fie de bine!
3 ianuarie 2015

Prăjitură cu cremă de cocos

La mulți ani, dragii mei! Pentru sfârșitul de an am pregătit mai multe bunătăți dulci și sărate. Printre acestea s-a numărat și prăjitura de față. Inițial am vrut să fac albă ca zăpada, dar am schimbat crema. Am păstrat însă foile și am făcut o cremă de cocos. Partea cu coptul foilor a fost cea mai migăloasă, dar dacă aveți două tăvi de 20x30 munca e mai ușoară și terminați mai repede. Prăjiturile cu foi sunt atât de bune, mult mai bune după câteva zile și se ți se topesc practic în gură. 

Ingrediente pentru foi:

8 linguri de ulei
8 linguri de lapte
8 linguri de zahăr
2 ouă
o linguriță se amoniac
făină cât cuprinde
1 plic de zahăr vanilat

Pentru cremă:

300 ml de lapte
3 linguri de amidon
100 g de unt
100 g de zahăr
100 g de nucă de cocos
1 plic de zahăr vanilat

Mod de preparare:

Pentru pregătirea foilor vă puteți uita și aici. Se amestecă toate ingredientele într-un vas, mai puțin făina. Se omogenizează bine și se adaugă atâta făină până rezultă un aluat omogen, care se desprinde de pe mâini. Eu cred că am adăugat cam 500 g de făină, dar nu e obligatoriu să vă intre atât. Cu cât îl frământați mai mult cu atât devine mai elastic și mai omogen. Se împarte aluatul în 4 părți egale se întind într-o foaie nu foarte grosuță. Puteți presăra puțină făină pe masa de lucru în cazul în care nu reușiți foarte bine să întindeți foile. Se așază pe hârtie de copt și apoi pe fundul unei tăvi dreptunghiulare de 20x30. Se taie marginile aluatului și se introduce tava în cuptor la foc potrivit. Se coc foarte rapid, doar cât să se rumenească puțin. Se lasă să se răcească și se pregătește crema. 
Se pun pe foc laptele, untul și zahărul și se lasă pe foc până se topesc untul și zahărul. Se adaugă amidonul și se amestecă până se îngroașă compoziția. Se adaugă nuca de cocos, zahărul vanilat și se mai lasă aproximativ 3 minute pe foc. Se distribuie această cremă fierbinte pe foile răcorite. Se decorează la final cu nucă de cocos și se lasă să se înmoaie foile cel puțin o noapte până la momentul înfruptării.



Să vă fie de bine!

2 ianuarie 2015