Browsing "Older Posts"

Prăjitură cu griș și foietaj

Prăjitura aceasta m-a cucerit definitiv. Ador grișul cu lapte așa că știam că o să o ador. E super simplu de făcut, e moale, e cuceritoare. De îndată ce am zărit-o într-o carte de bucate, am știut că o sa fie dragoste la prima înghițitură.  

Ingrediente:

2 pachete de foietaj
450 ml de lapte
130 g de griș
150 g de ricotta
2 ouă
80 g de fructe confiate
80 g de zahăr tos
120 g de zahăr pudră
o esență mică de vanilie
sare

Mod de preparare:

Se pune la fiert laptele cu un praf de sare. Când începe să fiarbă se adaugă în ploaie grișul, amestecând energic cu un tel. Când începe să se îngroașe se adaugă  zahărul și se amestecă de această dată cu o lingură de lemn. Fiind destul de groasă compoziția va fi dificil de amestecat cu telul. Se lasă să se răcească. 
Ricotta scursă se amestecă cu zahărul pudră și un ou. Se adaugă apoi împreună cu esența de vanilie și fructele confiate tăiate cubulețe peste grișul răcorit bine. Se încoporează bine toate ingredientele. Eu am folosit fructe confiate gata tăiate. Printre acestea se regăsea și coajă de lămâie și de portocală. 
Țin să specific că mie mi-a ajuns un pachet de foietaj, dar e bine să aveți două la îndemână.Așadar, într-o tavă dreptunghiulară(tapetată cu hârtie de copt) se așază  prima foaie de foietaj. Se distribuie apoi compoziția de griș și asază a doua foaie de foietaj. Se sigilează bine marginile aluatului. Se înțeapă aluatul cu o furculiță și se toarnă deasupra oul rămas. 

Se coace prăjitura la 200 de grade pentru jumătate de oră. După ce s-a rumenit prăjitura scoateți-o din cuptor și lăsați-o să se răcească pentru a o putea scoate din tavă. Transferați-o apoi pe un grătar și în momentul servirii presărați puțin zahăr pudră deasupra.




Să vă fie de bine!

13 noiembrie 2014

Cheesecake cu lime și zmeură (fără coacere)

De fapt postarea ar fi trebuit să se intituleze ”Cel mai simplu cheesecake”. Pentru mine cel puțin, e cel mai simplu cheesecake. Nu are nevoie de coacere, de gelatină, de timp îndelungat de preparare și nici de multe ingrediente. Rețeta conținea doar lime, dar eu am zis să adaug și niște zmeură pentru culoare și gust. Vorbim totuși despre un cheesecake acrișor, iar adepții acestor tip de deserturi vor fi pe pe deplin încântați. Eu personal prefer deserturile mai dulci, dar nu m-am putut abține să nu mănânc o felie. 

Ingrediente pentru o tavă de 18 cm:

200 g de biscuți digestivi
100 g de unt topit
400 g de lapte condensat
220 g de brânză philadelphia
3 lime
250 g de zmeură proaspătă
unt pentru uns tava

Mod de preparare:

Tava cu inel detașabil se unge cu unt și se tapetează marginile și fundul acesteia cu hârtie de copt. Eu am uitat să tapetez și marginile și m-am cam chinuit puțin cu scosul din formă.
Biscuiții se macină fin. Vă puteți folosi și de un sucitor pentru a mărunți biscuiții. Se adaugă apoi untul topit peste ei și se amestecă până rezultă o compoziție umedă. Se tapetează cu această compoziție tava doar până la jumătate, nu în întregime. Se dă la rece până se pregătește crema. 

Crema de brânză se amestecă cu laptele condensat cu ajutorul unui tel. Se adaugă sucul de lime și se amestecă până se îngroașă compoziția. Urmează jumătate din cantitatea de zmeură. Se încorporează ușor în cremă pentru a nu se sfărâma. 
Se scoate tava de la rece și se toarnă compoziția. Se decorează cu zmeura rămasă și coajă de lime dată pe răzătoare. Se lasă peste noapte la rece. Se scoate din formă cu grijă. Dacă nu reușiți să scoateți fundul tăvii, o puteți lăsa așa. Nici eu nu am reușit inițial și am tăiat o felie de cheesecake pentru a o putea scoate ulterior.



Să vă fie de bine!

10 noiembrie 2014

Piept de rață cu sos de portocale

Cine n-a auzit de rață cu portocale sau de piept de rață cu portocale? Îmi amintesc cu amuzament că acum mulți ani, când nu prea aveam ”talent” în bucătărie, am pregătit o rață la cuptor cu portocale. Nu a ieșit rău, doar că pe atunci gustul dulce-sărat nu prea mă încânta. Între timp papilele mele gustative s-au mai delectat cu una cu alta și am ajuns să apreciez și gusturile mai neobișnuite, să zicem. Oricum de curând am mâncat piept de rață cu portocale la un restaurant din Piatra de Neamț care era foarte dulce și în plus erau puse și bucăți de portocale în sos. Când restaurantul e de renume zici că e bine așa, e gătit cum trebuie, dar încercând același tip de mâncare în mai multe locuri sau mai bine, pregătindu-l în propria ta bucătărie, îți dai seama că lucrurile nu prea se pupă. Părerea mea de amatoare este că sosul de portocale nu trebuie să acapareze savoarea pieptului de rață, ci să o completeze. Așadar am pregătit un piept de rață pe placul meu și după mintea mea de umilă cunoscătoare a bucătăriei de clasă. 

Ingrediente:

un piept de rață(350 g)
2 portocale
20 g de unt
o linguriță de zahăr brun
o lingură de oțet alb
o linguriță rasă de amidon de porumb
sare, piper

Mod de preparare:

Se încălzește cuptorul la o temperatură medie împreună cu o tavă în care va fi transferat pieptul. Pieptul de rață se crestează puțin pe partea cu pielea. Se sărează și se piperează pe ambele părți. 
Se încinge o tigaie și se adaugă pieptul de rață cu partea cu pielea în jos. Se lasă cam 4-5 minute până se rumenește frumos și se întoarce pe partea cealaltă. Se lasă cam 2-3 minute și se transferă în tava din cuptor. 

Se lasă 10 minute la cuptor dacă îl vreți făcut mediu, dacă îl vreți bine făcut îl lăsați cam 12-13 minute. 
Între timp se pregătește sosul de portocale. Pentru că pieptul meu de rață a fost mai mic și nu a lăsat foarte multă grăsime am adăugat și puțin în unt în tigaie peste grăsimea lăsată. Am  adăugat apoi zahărul brun, sucul de la o portocală și oțetul. Am lăsat un minut să fiarbă și am adăugat amidonul pe care l-am dizolvat inițial în trei linguri de sosul din tigaie. Am adăugat sare și piper și după ce s-a legat sosul l-am oprit. 
Pieptul se rață se scoate din cuptor și se feliază. Se așază pe farfurie și se toarnă deasupra sosul trecut inițial printr-o sită. Se decorează cu felii de portocală și rozmarin. Din acest piept de rață am pregătit două farfurii. Eu sunt de părere că a ieșit acceptabil.



Să vă fie de bine!
8 noiembrie 2014

Praline cu unt de arahide și orez expandat

Am rămas fascinată de aceste praline, sunt demențiale de-a dreptul! Pornind de la o idee pe care am văzut-o destul de recent pe blogul La Prăjiturela, mi-am dorit să încerc aceste minunății dulci-sărate. Când le-am scos de la rece să le pozez nu mă puteam opri din mâncat. Am mâncat trei și îmi venea să le mănânc pe aproape toate. Vă spun că dau dependență!

Ingrediente:

250 g de unt de arahide
150 g de zahăr pudră
50 g de unt
3 rondele de orez expandat

Pentru glazura de ciocolată:

200 g de ciocolată neagră
100 g de ciocolată albă
150-200 ml de frișcă lichidă
bombonele colorate

Rețeta e super simplă.  Se pune pe baie de aburi untul de arahide și se lasă să se topească. Se adaugă apoi untul, lăsându-l să se topească integral. Urmează zahărul pudră și orezul expandat. Eu a folosit rondele de orez pe care le-am fărâmițat.

Se ia vasul de pe foc și se amestecă până se încorporează bine toate ingredientele. Se lasă compoziția la răcit până în momentul în care se pot modela bomboanele. Se dau apoi la rece pentru câteva ore până se întăresc. 
Se pregătește glazura. Vă recomand să folosiți o ciocolată neagră cu un procent ridicat de cacao. Eu am folosit un tip de ciocolată special pentru glazurarea deserturilor. Nu o recomand pentru că e nu e foarte lichidă în momentul în care se răcește, chiar dacă se adaugă și frișcă lichidă. Așadar topiți ciocolata pe baie de aburi și subțiați-o cu puțină frișcă lichidă. Eu am folosit cam 150 ml, dar voi puteți adăuga mai puțină, în funcție de textura ciocolatei folosite. Se iau bomboanele de la rece și cu ajutorul unei furculițe se cufundă în vasul de ciocolată. 
Se pun apoi pe un grătar să se scurgă ciocolata. Eu aș zice că e suficient să vă opriți aici, eventual mai adăugați câteva bombonele colorate deasupra și le dați la rece peste noapte. Eu am mai adăugat și glazură albă deasupra, numai că am subțiat-o prea tare cu restul de frișcă lichidă. Am înfipt și câteva bețișoare de lemn în unele praline, doar așa pentru impresia artistică :)).



Să vă fie de bine!
7 noiembrie 2014

Tort cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată

Postarea ar fi trebuit să se intituleze Boston Cream Pie pentru că despre această rețetă vorbim, mai mult sau mai puțin. Am ales să scriu titlul în limba română să fie pe înțelesul tuturor. Nu știu de ce i se zice ”pie” pentru că e un tort în adevăratul sens al cuvântului, un tort mai simpluț, într-adevăr. Am aflat de existența acestui tort la emisiunea Masterchef Usa, acum câteva luni, și de atunci tot plănuiesc să-l pregătesc. Iată că i-a venit și rândul și cu toată dieta mea de slăbit, nu am rezistat să nu mănânc o felie la micul dejun. Pentru că am copt două blaturi, late și nu înalte, am avut nevoie de 10 ouă plus cele 6 pentru cremă. Așadar, ori vă înarmați cu 16 ouă, ori alegeți o formă de tort mai mică și vă ajung 11. Nu am respectat întocmai rețeta originală, ci doar ingredientele și aspectul final. Chiar și pe acesta am vrut să-l modific, dar am renunțat la idee în cele din urmă. Până la urmă vorbim de un blat de tort în stil pandișpan, cu o cremă de vanilie și ciocolată topită deasupra. Nimic complicat, din punctul meu de vedere!

Ingrediente pentru 2 blaturi de 28 cm:

10 ouă
300 g de zahăr
1 baton de vanilie
200 g de făină
2 lingurițe praf de copt
6 linguri de lapte
4 linguri de unt
un praf de sare

Pentru crema de vanilie:

6 gălbenușuri
1 baton de vanilie
400 ml de lapte
100 ml de frișcă lichidă
50 g de amidon de porumb
150 g de zahăr

Pentru glazura de ciocolată:

200 g de ciocolată pentru glazură(de la Lidl)
100 ml de frișcă lichidă

Mod de preparare:

Dacă folosiți 2 tăvi de 23 de cm, înjumătățiți ingredientele pentru blaturile de tort. Am specificat faptul că eu am folosit o tavă mare și de aceea am avut nevoie de dublarea ingredientelor. Așadar, separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile le mixați spumă cu 100 g de zahăr și gălbenușurile cu 200 g de zahăr. Cu ajutorul unei spatule încorporați ușor albușurile peste gălbenușuri. Adaugați puțin câte puțin și făina cernută și amestecată cu un praf de sare și praful de copt. La final încorporați untul topit împreună cu laptele, topit și răcorit în prealabil.
Distribuiți apoi compoziția în două tăvi de același diametru, unse cu unt și tapetate cu hârtie de copt. Le coaceți apoi în cuptorul preîncăzit la 180 de grade. Eu cred că le-am ținut vreo 25 de minute, dar nu vă luați după asta. S-au copt foarte repede. Lăsați-le să se răcorească în tavă și apoi scoateți-le pe un grătar să se răcească. 
Între timp pregătiți crema. Laptele se pune la încălzit împreună cu frișca lichidă și semințele de vanilie. Adăugați și batonul de vanilie. Când laptele începe să dea în clocot, opriți focul! Mixați cremă gălbenușurile împreună cu zahărul, cam 5-7 minute. Adaugați și amidonul de porumb. Subțiați apoi compoziția împreună cu laptele răcorit(îndepărtați batonul de vanilie). Puneți amestecul rezultat din nou pe foc și cu ajutorul unui tel amestecați până se îngroașă crema. 

Eu am înlăturat de la unul din blaturi suprafața rumenită și am adăugat crema. Am așezat al doilea blat și am presat puțin până crema a ieșit puțin în afară. Ciocolata am topit-o pe baie de aburi împreună cu frișca lichidă. Am distribuit-o apoi pe tort și am lăsat-o să curgă puțin pe margini. Am dat tortul la rece până a doua zi și cam atât! Puteți coace și pe rând blaturile dacă nu vă încap amândouă tăvile în cuptor. Repet, nu am respectat rețeta originală la modul de realizare al blaturilor.



Să vă fie de bine!
3 noiembrie 2014

Dorada cu trufe negre

Postam în zilele din urmă pe facebook o poză cu trufe negre. Eram fericită pentru că tocmai ce mi le cumpărasem. Am promis că o să pregătesc și ceva bun cu ele. Vă mărturisesc sincer că este prima dată când mănânc și gătesc trufe negre. Am profitat de faptul ca toamna este sărbătoarea trufelor în provincia în care locuiesc eu și mi-am cumpărat trei trufe negre. Am zis să încerc cu cele negre întâi și pe urmă cu cele albe. Contrar spuselor că ar fi foarte scumpe să știți că nu au costat foarte mult, 25 de cenți gramul, m-a ajuns în total vreo 7-8 euro. Mai scumpe în schimb sunt cele albe. Am primit și o cărticică cu rețete și instrucțiuni de gătire, curățare și conservare a trufelor. Mi-am ales să pregătesc ceva simplu. Chiar și așa am încălcat regulile dietei astăzi începând de dimineață când soțul meu drag m-a trezit cu un croissant și o cafea cu ginseng. 

Ingrediente:

3 fileuri de dorada
25 g de unt
50 ml de supă de legume
20 g de trufe negre
o linguriță de amidon de porumb
ulei extravirgin
sare roz de Himalaya
piper proaspăt

Mod de preparare:

Fileurile de dorada se sărează și se piperează. Vă recomand să folosiți piper proaspăt măcinat. Eu folosesc de multe ori la gătit sare roz de Himalaya. Dacă nu aveți puteți folosi și altfel de sare. 
Se încinge untul și o 2 linguri de ulei de măsline extravirgin. Se adaugă fileurile de dorada pe partea cu pielea și se prăjesc cu capacul pus pentru 5 minute. Se scot apoi pe o farfurie.
În sosul rămas de la pește se adaugă supa de legume și trufele tăiate feliuțe subțiri. Se adaugă apoi și amidonul și se amestecă totul energic cu o lingură de lemn până se îngroașă sosul. Se toarnă apoi peste fileurile de dorada și servește.
Cam asta ar fi tot! Ce ziceți, a ieșit bine pentru o primă încercare?


Să vă fie de bine!
30 octombrie 2014

Cupcakes cu cremă de brânză și dovleac

Prin metoda de realizare sunt muffins,  iar decorul aduce cu cel de cupcakes. În final am hotărât să le numesc cupcakes. Știu că nu e tocmai corect, dar ca să nu creez confuzii am ținut să fac această precizare. Vă spun că sunt delicioase, crema face toți banii! Păcat că nu m-am putut înfrupta din ele atât de mult pe cât mi-aș fi dorit! Baba rabdă la frumusețe, iar eu am întrecut de mult măsură... la haine :) .

Ingrediente pentru 18 cupcakes:

85 g de ciocolată neagră (74%cacao)
150 g unt
160 de făină
160 g de zahăr
1 baton de vanilie
o linguriță de praf de copt
un praf de sare
5 ouă

Pentru cremă:

200 g de unt
100 g de zahăr pudră cumpărat
200 g de ricotta
6 linguri de piure de dovleac

Mod de preparare:

Topiți pe baie de aburi ciocolata împreună cu untul. Mixați ouăle cu zahărul și praful de sare. Adaugați și semințele de vanilie și mixați în continuare până rezultă o compoziție cremoasă. Încorporați făina amestecată cu praful de copt, iar la final ciocolata topită împreună cu untul. Trebuie să rezulte o compoziție umedă, lichidă. 
Umpleți formele de brioșe tapetate cu hârtiuțe cam 2/3. Coaceți-le în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. 
Între timp pregătiți crema de brânză și dovleac. Mixați untul moale cu zahărul pudră și brânza. Adăugați și 6 linguri de piure de dovleac copt și mixați până rezultă o compoziție cremoasă și perfect omogenizată. 
Scoateți cupcakes-urile din cuptor pe un grătar și lăsați-le să se răcească la temperatura camerei. Ca să le puteți orna tăiați-le puțin vârful. Decorați-le apoi după bunul plac cu crema de brânză și dovleac. Nu trebuie să fie foarte pretențioase, puteți așeza crema deasupra lor și cu o linguriță. Pentru impresia artistică puteți adăuga și câte o migdală. 




Să vă fie de bine!
28 octombrie 2014

Colțunași cu brânză de vaci

Nu știu care ar fi originea acestor colțunași, dar cred că pe fiecare dintre voi vă trimite cu gândul la copilărie, la bucătăria românescă de odinioară. Cine nu iubește brânza dulce de vaci? Cine nu iubește papanașii, colțunașii, poalele-n brâu și alte cele pregătite ca la mama acasă din brânză proaspătă de vaci? Eu una o ador, mai ales când mă gândesc câte minunății poți găti cu ea. Să nu vă mirați de culoarea minunată a papanașilor mei, am folosit ouă de țară. Și nu doar ouăle au fost de la mama lor, ci și laptele, smântână și desigur brânza dulce. 

Ingrediente:

700 g de făină
700 g de brânză de vaci
6 ouă
100 g de zahăr
un plic de zahăr vanilat
15 g de sare
coajă rasă de lămâie(opțional)
smântână pentru servit
lapte cât cuprinde pentru frământat
2 l de lapte pentru fiert colțunașii
2-3 linguri de ulei

Mod de preparare:

Făina se cerne într-un vas încăpător sau direct pe masa de lucru. Se face o gaură în mijloc unde se adaugă 3 ouă, puțină sare și puțin lapte. Se începe frământarea aluatului și se mai adaugă lapte atât cât este necesar pentru omogenizarea ingredientelor. Eu am adăugat și puțin ulei pentru a-i putea da o formă aluatului, Cred că am folosit cam o cană de lapte fiert și răcit la temperatura camerei. Se lasă aluatul să se odihnească pentru un sfert de oră. 
Între timp brânza de vaci se amestecă bine cu 3 gălbenușuri, zahărul tos și zahărul vanilat. Puteți adăuga și stafide dacă vă plac.
Aluatul se transferă pe masa de lucru unsă cu ulei și se întinde într-o foaie de 3 mm grosime. Se taie apoi în pătrate cu latura de 5-6 cm. Pe fiecare pătrat de aluat se adaugă câte o linguriță de brânză și se ung cu gălbenuș două dintre laturile acestuia. Se împăturesc sub formă de triunghi și cu ajutorul unei furculițe se presează marginile acestora. 


Laptele se pune la fiert cu puțină sare și când începe să dea în clocot se adaugă colțunașii. Eu am adăugat câte 5 colțunași la fiert, nu mai mulți. Se lasă la fiert cam 10-15 minute și se scot cu ajutorul unei spatule pe o farfurie. Se servesc calzi, cu smântână sau fără. Eu am adăugat și puțină scorțișoară pentru gustul meu. 
Știu că se adaugă apă la frământat, dar eu am vrut să adaug lapte. Eu i-am făcut după mintea și placul meu, dar dacă aveți rețete rămase de la mama, bunica, străbunica, respectați-le pe acelea! Până la urmă, trucurile în bucătărie moștenite sunt sfinte!



Să vă fie de bine!
7 octombrie 2014