Browsing "Older Posts"

Red Velvet Cake

Da, pe 6 decembrie a fost ziua mea de naștere și de nume. Vă mulțumesc pe aceasta cale pentru urările frumoase pe care mi le-ați făcut. Mi-am dorit ca de ziua mea să refac tortul Catifeaua roșie. Și mi-am dorit să-l îmbrac și în pastă de zahăr. M-am complicat destul de mult, m-a prins 12 noaptea cu el, iar primul blat a fost un eșec. Așa că mi-am trimis soțul la cumpărături și am refăcut blatul. Eu cu colorantul am ceva probleme, nici de data aceasta nu mi-a ieșit roșul mult visat, dar măcar nu e maro ca data trecută. Am folosit un colorant gel cu putere mare de colorare, am renunțat la cel lichid după 3 tentative nereușite.  Rețeta am preluat-o de aici. Vă spun sincer că nu vreau să mai aud de Red Velvet prea curând. 

Ingrediente:

440 g de făină
450 g de zahăr
o esență mică de vanilie(sau extract)
o lingură de oțet de mere
1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
170 g de unt moale
6 linguri de colorant alimentar lichid
un praf de sare
3 ouă
16 g de cacao
370 g de iaurt natural sau kefir


Pentru cremă
100 g de ciocolată albă
250 g de unt
100 g de zahăr pudră
440 g de philadelphia
2 esențe  mici de vanilie

Mod de preparare:

Pentru pregătirea blatului e bine să aveți 2-3 tăvi identice. Nu faceți ca mine, nu puneți toată compoziția într-o singură tavă. 
Așadar untul moale se mixează cu jumătate din cantitatea de zahăr pentru 10 minute. Adăugați apoi ouăle, pe rând, alternând cu zahărul rămas. Cacaua cernută se adaugă și aceasta în compoziție, apoi colorantul și vanilia, mixând în continuare.
Se încorporează apoi la mână iaurtul în care ați adăugat praful de sare, alternând cu făina cernută. La final se adaugă bicarbonatul stins în oțet și se toarnă compoziția în tăvile unse cu unt și tapetate cu puțină făină. Am precizat că eu am folosit colorant gel, câteva picături, chiar dacă folosiți colorant lichid , adăugați-l pe rând până obțineți culoarea dorită. 
Se coc blaturile la 180 de grade pentru 30-35 de minute. Dacă se crapă și se rumenesc mai tare la suprafață nu vă faceți probleme, oricum o să tăiați din el în momentul în care îl umpleți. 
După ce s-au copt blaturile lăsați-le să se răcească bine de tot ca să le puteți umple. Eu fiindcă m-am grăbit nu l-am lăsat să se răceacă chiar bine. 
Pentru cremă, mixați untul cu brânza, adăugați apoi ciocolata albă topită pe baie de aburi și la final zahărul pudră și esențele de vanilie.
Eu i-am dat blatului meu o formă pătrată și l-am tăiat în  două. L-am umplut cu crema de brânză și l-am îmbrăcat într-un strat de cremă mai subțire. L-am dat la rece pentru 30 de minute.
L-am îmbrăcat apoi în 500 g de pastă de zahăr albă și am decorat cu pastă de zahăr roșie. Am cumpărat pasta de zahăr și am beneficiat de ajutorul neprețuit al soțului la decorat. Nu mă descurc prea bine la acest capitol așa că l-am făcut cât de drept am putut. Ar fi fost mai bine dacă aveam mai multă pastă de zahăr. Voi îl puteți îmbrăca în crema de brânză și îl decorați cu firmituri de aluat rămas. 



Să vă fie de bine!
8 decembrie 2014

Stollen(cozonac nemțesc)

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Începem să ne gândim cu ce bunătăți o să umplem masa de sărbători de anul acesta. Cozonacul nostru românesc o să fie nelipsit de pe masa noastră, dar nici cozonacul nemțesc denumit ”stollen” nu e de lepădat. Forma acestui cozonac amintește de pruncul Iisus Hristos înfășat. Este un cozonac dulce, parfumat cu rom, scorțișoară și îmbogățit cu fructe confiate, stafide și migdale.

Ingrediente:

375 g de făină albă
75 g de stafide
3 linguri de whisky sau rom
1/2 linguriță de sare
50 g de zahăr tos
1/2 linguriță se scorțișoară
40 g de drojdie proaspătă
120  ml de lapte călduț
50 g de unt topit
1 ou
70 g de coajă de portocală, lămâie confiate
50 g de migdale
unt topit pentru uns 
zahăr pudră

Pentru pasta de migdale:

160 g de migdale
50 g de zahăr tos
50 g de zahăr pudră
1 linguriță de zeamă le lămâie
1 ou

Mod de preparare:

Pe lângă stafide puteți folosi și merișoare deshidratate pe care le puneți la înmuiat cu puțin apă caldă și rom. Eu am folosit whisky și o esență de rom. 
Făina se cerne împreună cu sarea într-un vas încăpător. Se adaugă, zahărul și scorțișoara (eu am uitat să adaug scorțișoara aici și am adăugat-o la final deasupra foii de aluat). 
Drojdia se dizolvă îl laptele călduț  și se adaugă în centrul făinii. Se adaugă puțină făină de pe marginea vasului până se formează o cocă mai grosuță și se acoperă apoi cu restul făinii, dar fără a se frământa. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă așa la loc cald pentru 30 de minute.
Se adaugă apoi untul topit și oul bătut și se frământă aluatul. Se așază apoi pe o masă unsă cu făină și se continuă frământarea pentru 8-10 minute.  Se pune aluatul într-o tavă unsă cu puțin ulei și se acoperă cu folie alimentară unsă deasemenea. Se lasă la crescut pentru 2-3 ore. 
Pentru pasta de migdale se amestecă migdalele măcinate cât mai fin cu cele două tipuri de zahăr, zeama de lămâie și oul bătut. Se formează o compoziție omogenă căreia i se dă forma de sul, lungă de 20 de cm. Se acoperă și lasă să se odihnească.
Se întinde aluatul într-o foaie ovală și se presară deasupra ei stafidele scurse, cojile de lămâie și de portocală confiate și migdalele tăiate. Se presează cu sucitorul fructele în aluat și centrul trebuie să fie mai subțire decât marginile. În centrul aluatului se așază sulul realizat din pasta de migdale și se împăturește aluatul. Se pune într-o tavă și se lasă din nou la crescut pentru 45-60 de minute, acoperit cu folie alimentară unsă cu puțin ulei. 

Se coace cozonacul la temperatură medie pentru circa 30 de minute. Se unge apoi cu unt topit și se presară deasupra zahăr pudră din belșug. Sau mai bine zis se tăvălește prin zahăr pudră.
În privința cojilor de portocală și de lămâie confiate țin să precizez că eu folosesc un amestec gata tocat ce se numește macedonia di frutta candita. Din această cauză am culoarea verde și roșie în cozonac :) . Aceeași combinație am folosit-o și la prăjitura cu griș.




Să vă fie de bine!

4 decembrie 2014

Camembert la cuptor

La sfârșitul primei săptămâni din decembrie e ziua mea și am hotărât ca anul acesta întreaga săptămână să fie săptămâna mea, dacă nu chiar toată luna. Așadar am decis ca în fiecare zi să mă răsfăț cu ceva bun. Dacă ieri am ales scoicile, astăzi am optat pentru camembert la cuptor. Am transformat o gustare într-o masă mai ușurică așa. Inițial am vrut să-l fac în foietaj la cuptor, dar până la urmă am preferat varianta simplă și directă. Am îmbinat brânza cu nuci, struguri și un pahar de  Aperol Spritz. Eu zic că  a mers de minune. 

Ingrediente:

o rotiță de camembert(250 g)
rozmarin proaspăt
3 nuci
struguri
crackers 

Mod de preparare:

Am copt brânza în cutia ei de lemn, dar am învelit-o în staniol și am pus-o într-o tavă. Am crestat suprafața brânzei, am înfipt puțin rozmarin și am dat-o la cuptor până s-a topit. Am servit-o ulterior cu crakers integrali, struguri și nuci. Mai este și varianta cu usturoi și rozmarin, dacă nu o preferați pe această. Am pregătit un Aperol Spritz din 2 părți Aperol, 3 părți Prosecco, gheață, puțină apă minerală și o felie de portocală. Vă recomand să încercați și voi această gustare. Nu o să regretați. Eu am cumpărat camembertul de la Lidl cu 2 euro. :)




Să vă fie de bine!
2 decembrie 2014

Scoici în sos de vin, usturoi și pătrunjel

Mă duc eu frumușel la supermarket să cumpăr midii și mă întorc cu scoici denumite și vongole aici în Italia, dar măcar le-am luat la jumătate de preț. Astăzi de ziua națională am sărbătorit italienește să zicem, dar ieri am sărbătorit pur românește cu comunitatea românească de aici. Am mâncat sarmale de post, cozonac de post, am ascultat muzică populară, colinde și ne-am bucurat pe cât posibil de două mari sărbători ale românilor: sfântul Andrei și ziua națională. 
Revenind la scoicile mele de azi vreau să mărturisesc că nu gătesc foarte des fructe de mare, prefer să le consum în oraș. Nu că ar fi ceva complicat, iar de acum încolo am de gând să le pregătesc mai des acasă. Rețeta aceasta este cea mai simplă modalitate de pregătire a scoicilor.

Ingrediente:

1 kg de scoici proaspete
o lingură bună de unt
2-3 șalote
3 căței de usturoi
2 linguri de pătrunjel tocat
300 ml de vin alb sec
sare, piper

Mod de preparare:

Înainte de a vă apuca de pregătirea scoicilor, oricât de curate le-ați cumpăra, vă recomand să le țineți o oră în apă rece cu sare și să schimbați apa cu sare cel puțin o dată. În acest fel scoicile vor scuipa nisipul și se vor curăța. 
Le clătiți pentru ultima dată cu apă rece și înlăturați scoicile care sunt deschise sau deteriorate.
Puneți untul la încălzit într-o tigaie și adăugați șalotele și usturoiul, tocate mărunt. Adăugați vinul, usturoiul tocat și scoicile. Acoperiți tigaia și țineți scoicile pe foc până se deschid. Cele care nu s-au deschis, le aruncați. Cele bune le păstrați, le scoateți pe o farfurie, și mai fierbeți pentru câteva minute sosul până mai scade. Potriviți de sare și piper proaspăt măcinat și turnați sosul peste scoici. Mai adăugați niște pătrunjel proaspăt deasupra și gata!

Eu le-am mâncat cu crackers integrali alături de un pahar de vin alb sec. Puteți fierbe câteva spaghete și le amestecați cu scoicile, așa o să aveți un prânz mai consistent și deloc de neglijat.



Să vă fie de bine!
1 decembrie 2014

Apple pie

De ce apple pie? Pentru că am vrut să respect cât de cât rețeta americană și pentru că pe mine personal nu mă duce cu gândul la plăcinta românească cu mere. Eu când spun plăcintă cu mere mă refer la așa ceva sau la așa ceva. Ca să fie clar! :) . Vorbim așadar de o plăcintă cu mere americană cu aluat de tartă! :)). Atunci de ce nu o numim apple tart? Pentru că nu e atât de dichisită ca o tartă, nu are un aspect impecabil precum cel de tartă cu mere. Apple pie este după părerea mea o tartă cu un aspect mai rustic, căreia nu trebuie să îi acorzi o atenție deosebită și pentru că se unge cu gălbenuș. :)). 
Eu una am tot încercat prăjituri, tarte, plăcinte, deserturi cu mere și parcă tot nu e de ajuns. Când își cumpără al meu soț câte două kilograme de mere instantaneu mă gândesc și la un desert cu mere. Și câte minunății se pot face cu mult îndrăgitele mere!

Ingrediente pentru aluat(tavă dreptunghiulară)

250 g de făină
100 g de zahăr
100 g de unt
2 gălbenușuri
un praf de sare
coajă rasă de lămâie

Pentru compoziție:

3 mere Golden
4 linguri de zahăr
3 linguri de pesmet
zeama de la o lămâie
scorțișoară
nucșoară

În plus: un gălbenuș pentru uns deasupra

Mod de preparare:

Făina se amestecă cu zahărul, praful de sare, coaja de lămâie și untul rece tăiat cubulețe. Când rezultă un aluat nisipos se adaugă gălbenușurile și se formează o bilă de aluat care se înfoliază și se dă la rece pentru minim o oră. 
După o oră se împarte aluatul în două și se întinde în două foi egale.  Se așază prima foaie în tavă. Dacă o să folosiți o tavă rotundă, nu cred că vă ajunge aluatul să faceți două foi, așadar puteți face grilaj deasupra. Prin urmare împărțiți aluatul în două părți inegale, una mai mare pentru dedesubt și una mai mică pentru grilaj.

Merele se curăță de semințe și cotor și se taie cubulețe. Se amestecă cu zeama de la o lămâie, zahărul, pesmetul, scorțișoară și nucșoară.
Se așază în tavă. Se pune a doua foaie de aluat deasupra sau grilaj, după caz, se unge cu gălbenuș de ou și se coace la temperatură medie până se rumenește. Se fac niște crestături deasupra înainte de a o unge cu gălbenuș.
Se lasă să se răcească în tavă și se scoate apoi pe un grătar.




Să vă fie de bine!
27 noiembrie 2014

Monkey bread

Monkey bread este un tip de pâine americană. Se mai numește și ”bubble bread” din cauza modului de asamblare al pâinii pe care o să v-o explic imediat. Cu alte cuvine vorbim despre un tip de pâine realizat din minguțe de aluat, suprapuse una peste cealaltă, dar scufundate în unt topit și acoperite cu un mix de alune de pădure(nuci), scorțișoară și zahăr brun. Aseară mirosea așa frumos în casă a aluat dulce, scorțișoară, unt și mă gândeam instantaneu la sărbătorile de iarnă care se apropie cu pași repezi. Nu sunt un fan înfocat al sărbătorilor de iarnă, dar anul acesta parcă le aștept mai mult ca niciodată, poate și din cauză că ultimul an fost foarte greu pentru mine și pentru familia mea. 

Ingrediente:

20 g de drojdie proaspătă
450 g de făină albă
1/2 linguriță de sare
o lingură de zahăr
120 ml de lapte călduț
120 ml de apă călduță
un ou bătut
100 g de alune de pădure tocate(sau nuci)
2 lingurițe de scorțișoară
115 g de zahăr brun
50 g de unt topit

Mod de preparare:

Drojdia se dizolvă în apa călduță, iar făina se cerne într-un bol încăpător. Se adaugă sarea și zahărul. Se toarnă drojdia dizolvată în mijloc și oul bătut.  Se începe frământarea aluatului și se toarnă puțin câte puțin și laptele călduț. Se transferă aluatul moale pe masa de lucru unsă cu făină și se frământa pentru 10 circa 10 minute. Se pune la crescut într-o tavă unsă cu puțin ulei de floarea soarelui și se acoperă cu folie alimentară, unsă și aceasta puțin.  Se lasă să crească pentru o oră. 
Se transferă apoi din nou pe masa de lucru și se împarte în 30 de părți egale, dându-le o formă rotundă. Se înmoaie fiecare mingiuță de aluat în untul topit și se trece prin mixul de alune de pădure, scorțișoară și zahăr brun. Se așază într-o tavă de preferabil una cu gaură în mijloc, dar eu nu am avut așa că am folosit una normală. Se așază așadar la o distanță mică una față de cealaltă. Al doilea și al treilea strat așezați-l în despărțituri, nu unul peste celalalt. Adăugați la final mixul și untul rămas și lăsați-o la crescut pentru încă vreo 30 de minute maxim.
Coaceți pâinea pentru 30-35 de minute la 190 de grade. Lăsați-o apoi să se răcească pe un grătar. Opțional puteți pregăti un sos caramel din zahăr topit cu unt și frișcă lichidă. Găsiți rețeta aici, doar că renunțați la sare.



Să vă fie de bine!
25 noiembrie 2014

Focaccia cu mozzarella și pesto

Eu nu prea consum pâine, iar dacă o consum o prefer pe cea integrală. Îmi place însă să o pregătesc, să plămădesc aluatul, să văd cum crește, să îi simt mirosul ce se răspândește îmbietor în toată casa. Nu am mai copt de ceva timp pâine și tocmai ce mi-am achiziționat o carte despre pâine, am zis că trebuie să coc ceva bun. Am ales focaccia, una dintre cele mai versatile și mai cunocute tipuri de pâine din Italia. Procedeul e simplu, doar că trebuie frământată și lăsată la crescut de vreo 2-3 ori, asta în varianta scurtă. Cea mai bună focaccia pe care o poți mânca în Italia este cea genoveză, la fel și cel mai bun pesto. Eu am transferat minunățiile genoveze în propria-mi bucătărie. Eu zic că a ieșit mulțumitor, oamenii mei au fost încântați de rezultat! O puteți face desigur  și fără mozzarella sau pesto, le puteți înlocui cu usturoi sau măsline.

Ingrediente:

20 g de drojdie proaspătă
350 ml de apă călduță
3 linguri de ulei de măsline extravirgin
500 g de făină albă
2 lingurițe de sare
o crenguță de rozmarin
150 g de mozzarella de bivoliță
2 linguri pesto de busuioc(alla genovese)

Mod de preparare:

Ungeți cu puțin ulei de măsline o tavă rotundă cu diametrul de 25 de cm. Amestecați drojdia cu 60 ml de apă, apoi adăugați și apa rămasă și uleiul.
Cerneți făina împreună cu sarea într-un vas încăpător. Faceți o gaură în mijloc și adăugați drojdia. Începeți să frământați până devine un aluat moale, lipicios. Transferați-l pe masa de lucru unsă cu făină și continuați frământarea timp de 10 minute până devine elastic și se desprinde de pe mâini.  Puneți-l la crescut pentru 60-90 de minute în tava unsă cu unt și acoperiți-l cu folie transparentă unsă cu puțin ulei.
Transferați din nou aluatul pe masa de lucru unsă puțin cu făină și adăugați rozmarinul tocat. Frământați-l bine și așezați-l din nou în tava unsă. Acoperiți-l cu folia transparentă și lăsați-l acolo pentru 30 de minute. 

După ce s-au scurs cele 30 de minute întindeți aluatul într-o foaie dreptunghiulară pe care o așezați în tavă.  Cu ajutorul degetelor faceți niște găurele din loc în loc. Acoperiți aluatul cu altă folie transparentă unsă cu puțin ulei și lăsați-l așa pentru 30 de minute.
Înainte de a da tava la cuptor, la temperatură medie, turnați puțin ulei de măsline deasupra. Coaceți focaccia pentru 20 de minute în cuptorul preîncălzit. După cele 20 de minute, scoateți-o, așezați deasupra mozzarella și mai coaceți pentru 5 minute maxim, până se topește brânza. 
Ungeți focaccia cu pesto și serviți-o de îndată ce se răcorește puțin. Nu uitați că savurată caldă e cea mai bună. Sosul pesto de busuioc e cumpărat, nu l-am făcut eu de această dată. Cum v-am zis , puteți renunța la el, dar puteți adăuga măsline, roșii uscate, etc.





Să vă fie de bine!

23 noiembrie 2014

Tiramisu cu ciocolată

Cum să reziști unor asemenea tentații culinare? Cum, spuneți-mi voi?! Cu toate că țin o dietă, la dulciuri nu pot renunța în totalitate, care va să zică după masa de prânz, slabă în calorii, pot mânca ceva dulce făcut de mine. De fapt toate mesele mele sunt slab calorice, dar sub nicio formă nu pot mânca așa ceva la masa de seară! 
Nu de alta, dar trebuie să gust, să știu dacă a ieșit, cum a ieșit. Nu vă pot prezenta o rețetă fără să știu ce gust are! În cazul de față nu ar fi foarte greu, gustul de tiramisu cred că îl cunoaște toată lumea. Acesta e diferit puțin, aroma de ciocolată îl face irezistibil. Ce-mi place mie la tiramisu e că-l poți face în fel și chip, cu ouă, fără ouă, cu fructe, cu ciocolată, cu amaretti, etc. Mai spuneți și voi! E dulcele preferat al soțului meu, iar aseară când m-a văzut că i-l pregătesc era super fericit! 

Ingrediente:

un pachet mare  de pișcoturi
300 ml de cafea tare
o esență de rom
2 linguri de whisky(sau cremă de whisky)
500 g de mascarpone de bună calitate
150 g de zahăr pudră
200 g de ciocolată neagră(70% cacao)
250 ml de frișcă lichidă
cacao

Mod de preparare:

Topiți întâi ciocolata împreună cu frișca lichidă. Puteți folosi ciocolată și cu un procent mai mic de cacao, dar o să folosiți mai puțină frișcă lichidă. Sosul de ciocolată trebuie să fie grosuț, nu ca un sirop.
Mixați apoi brânza mascarpone împreună cu zahărul pudră. Adăugați și ciocolata topită și mixați până la încorporarea totală a ingredientelor. 
Pregătiți o tavă dreptunghiulară. Eu am ales una cu inel detașabil, dar nu e musai, dacă nu dispuneți de una la fel.


Înmuiați ușor pișcoturile în cafeaua răcită și amestecată cu romul și whisky-ul. Așezați-le în tavă. Turnați jumătate din compoziție în tavă. Așezați al doilea strat de pișcoturi și la final compoziția rămasă. Dați desertul la rece până a doua zi. Decorați cu cacao deasupra și savurați-l alături de cei dragi! Nu fiți egoiști:))!



Să vă fie de bine!

21 noiembrie 2014