Browsing "Older Posts"

Tartine cu ricotta, roșii și mentă

Îmi place uleiul de măsline  extravirgin și-l folosesc cât pot de des în preparatele mele. Mă bucur că o dată cu lansarea unui nou concurs pe blogul Laurei Adamache am avut ocazia să testez un nou sortiment de ulei de măsline:  uleiul Costa d'Oro. Îți dai seama de la prima întrebuințare că este un produs de calitate așa cum ar trebui să fie orice ulei de măsline extravirgin. Abia aștept să testez și celelalte sortimente de ulei ale companiei. Pentru concurs am ales să pregătesc niște tartine cu ricotta și roșii, aromate frumos cu mentă și usturoi. Dulceața brânzei și a roșiilor s-a îmbinat perfect cu notele contrastante oferite de mentă, usturoi și uleiul de măsline. 

Mod de preparare:

10 felii de pâine toast
250 g de roșii cherry
250 g de ricotta
o mânuță de frunze de mentă
2 căței de usturoi
5 linguri de ulei de măsline Costa d' Oro

Mod de preparare:

Eu am copt roșiile cherry pe o tigaie grill. Le puteți coace și în cuptor, stropite cu puțin ulei de măsline. La fel am procedat și cu pâinea, am rumenit-o  în aceeași tigaie. 
Am uns apoi feliile de pâine cu usturoi și le-am stropit cu puțin ulei de ulei de măsline. Am distribuit pe fiecare felie de pâine ricotta și am așezat deasupra ei roșiile cherry tăiate în două. Am pregătit apoi la blender un dressing din frunze de mentă proaspete cu doi căței de usturoi (unul rămas de când am uns feliile de pâine) și 3 linguri de ulei de măsline. Am stropit la final tartinele cu acest dressing și le-am savurat cu mare poftă. Nu pe toate 10, doar 4 dintre ele :)). Vă invit să le încercați și voi!


Să vă fie de bine!
11 mai 2013

Supă cremă de sparanghel

Nu pot să vă descriu în cuvinte cât de bună este această supă cremă de sparanghel. Trebuie să o încercați și îmi veți da dreptate. Nu știu cât de accesibil ca preț este sparanghelul la noi, dar aici s-a ieftinit considerabil. Așa că vor mai urma rețete cu sparanghel în zilele următoare. Am de gând să mă bucur cât mai mult de calitățile lui. De fapt mai exact până mă plictisesc și descopăr alt ingredient minune, care până la momentul respectiv nu prea mă cucerise. Recunosc că nu prea am consumat sparanghel până acum și mai recunosc că e prima supă de sparanghel pregătită de mine. Despre sparanghel am aflat și eu că este foarte bogat în acid folic, vitamina K și calciu. Reglează colesterolul, scade tensiunea arterială, are proprietăți antiinflamatoare și alină depresia. Până la urmă, există vreo legumă dăunătoare pentru sănătate? Știm cu toții cât de sănătoase și de esențiale sunt legumele pentru organismul nostru. Nu trebuie decât să le consumăm cât mai des cu putință.

Ingrediente pentru 3 porții de supă:

250 g de sparanghel
2 cartofi medii
o ceapă
ulei de floarea soarelui
un litru de supă de legume
2 linguri de smântână
sare, piper

Mod de preparare:

Prima dată se spală sparanghelul și se înlătură partea lemnoasă a acestuia. Îl puteți îndoi ușor spre capete și se va rupe partea dură sau o puteți tăia cu un cuțit. Tăiați ceapa nu foarte mărunt și căliți-o în puțin ulei de floarea soarelui. Adăugați apoi sparanghelul tăiat în bucăți potrivite și cartofii tăiați cubulețe. Amestecați și adăugați și supa de legume (un litru de apă fierbinte și două cuburi de concentrat de legume). Lăsați să fiarbă legumele până le puteți pasa apoi prin blender. În timpul fierberii mai puteți adăuga după gust sare și piper. În privința supei de legume eu am fiert separat niște sparanghel pentru o salată și nu am aruncat apa în care fiert ci am pus cuburile de legume și am păstrat-o pentru supa cremă. Puteți fierbe și voi capetele lemnoase ale sparanghelului separat, pe urmă le aruncați și adăugați în apă concentratul de legume.
După ce au fiert legumele, puneți-le în vasul blenderului și pasați-le. Adăugați apa pe rând până supa ajunge la consistența dorită de voi. Transferați apoi supa într-o crăticioară, adăugați două linguri de smântână și mai puneți-o pentru câteva minuțele pe foc. Serviți supa caldă cu un adaos de smântână (sau nu) și câteva picături de ulei de măsline (sau nu). Eu am decorat-o cu un capăt de sparanghel și o frunză de mentă. Am pus și câteva picături de ulei de măsline. Serviți-o cu pâine prăjită sau cum vă place :). E bună și fără pâine.


Să vă fie de bine!
10 mai 2013

Pască cu ciocolată / Pască cu brânză și stafide

Dacă ieri vă prezentam cozonacul meu de Paște, astăzi vă arăt păscuțele de care sunt foarte mândră pentru că au fost tare bune. Chiar astăzi am savurat ultima feliuță din pasca cu ciocolată. Nu știu care a fost mai bună pentru că amândouă mi-au plăcut în egală măsură. Aveam emoții pentru cea cu ciocolată pentru că îmi era puțin teamă că nu o să se întărească ciocolata, dar s-a întărit excelent după ce am dat-o la rece. De fapt compoziția pe bază de ciocolată am preluat-o de la o tartă cu ciocolată, așa că dacă înlocuiți aluatul frământat cu unul sfărâmicios veți avea o tartă cu ciocolată absolut delicioasă. Eu, ca să fiu în spiritul sărbătorilor pascale, am folosit aluatul frământat așa cum cere tradiția :).

Ingrediente pentru pasca cu ciocolată:

o foaie din aluatul rămas de la cozonac
2 ouă
2 gălbenușuri
55 g de zahăr
250 g de ciocolată neagră topită
200 g de unt topit

Mod de preparare:

Am folosit pentru pasca cu ciocolată o tavă detașabilă mai mică pe care am uns-o cu unt și făină. Am așezat apoi în tavă o foaie de aluat de cozonac, inclusiv pe pereții acesteia. Pentru compoziția pe bază de ciocolată am bătut ouăle împreună cu gălbenușurile și zahărul pe baie de aburi pentru 15 minute. Am adăugat apoi ciocolata topită și untul topit. Am amestecat bine ingredientele și am pus crema în tavă peste aluat. Am lăsat marginile de aluat care se observă în continuarea cremei, dar voi le puteți tăia cu un cuțit. 
Am dat apoi pasca la cuptor până când crema a început să se închege și aluatul s-a rumenit frumos pe margini. Veți observa că în timpul coacerii grăsimea rezultată din unt se va ridica la suprafață. Nu-i nicio problema pentru că atunci când veți scoate pasca din cuptor și o veți da apoi la rece, la frigider, crema se va întări. Scoateți pasca din cuptor după ce s-a rumenit și lăsați-o la răcit. Este recomandat să o consumați a doua zi. 


Ingrediente pentru pasca cu brânză:

o foaie de aluat de cozonac
550 g de brânză de vaci
150 g de stafide
150 g de zahăr
3 ouă
coaja de la o lămâie
50 g de făină
un ou amestecat cu puțin lapte

Mod de preparare:

Pentru această pască cu brânză am folosit o tavă mai mare, nedetașabilă de această dată. Am uns-o și pe aceasta cu unt și făină și am așezat foaia de aluat în ea, la fel ca la pasca cu ciocolată. Am pregătit apoi compoziția. Am amestecat brânza cu ouăle, zahărul, stafidele, coaja de lămâie rasă și făina. Am turnat apoi compoziția în tava cu aluat. Am îndoit marginile aluatului peste crema de brânză și am uns apoi pasca cu un ou amestecat cu puțin lapte.
Am dat tava la cuptor și am lăsat pasca acolo până când s-a rumenit aluatul pe margini și s-a închegat brânza. Am scos apoi pasca din cuptor și am lăsat-o să se răcească până am reușit să o scot din tava de copt. 
Acestea au fost păscuțele mele, foarte gustoase de altfel. Dacă vă plac le puteți pregăti și voi la Paștele următor, sau de Înălțarea Domnului, de ce nu?


Hristos a înviat!

8 mai 2013

Cozonac cu alune și jeleuri

Iată că aproape a trecut și Paștele. Sper că ați petrecut frumos aceste sfinte sărbători. Eu m-am odihnit în aceste trei zile pentru că simțeam nevoia de odihnă după câteva zile de robotit prin casă. Pentru mine sărbătorile însemnă familie, liniște, mâncărică bună, pregătită cu mult drag. Sunt fericită că am reușit să ajung o săptămână acasă înainte de Paște, să fiu alături de cealaltă jumătate de familie, dar a trebuit să mă întorc aici pentru că mă așteptau alți doi membri ai familiei mele mici. Cu toate acestea jumătate din inima mea a rămas acasă, alături de mama și de bunica mea dragă. Fiindcă am pregătit câteva bucate de care sunt oarecum mulțumită, am zis să vi le prezint și vouă. Mi-ar plăcea nespus ca și voi dragi prieteni, care mă urmăriți, să îmi povestiți despre bucatele alese de voi pentru masa de Paște. Cu siguranță se regăsesc printre cele pregătite de mine. Să ne aducem aminte cu drag de sărbătoarea ce stă să treacă și Paștele viitor să ne regăsească sănătoși, voioși și fericiți alături de familiile noastre complete :). 

Ingrediente pentru aluat:
2 kg de făină
3 căni mari de lapte
300 g de zahăr
4 gălbenușuri
un praf de sare
80 g de drojdie proaspătă
un pahar de ulei
1/2 pachet de unt

Pentru compoziție:
200 g de alune de pădure măcinate(sau nuci)
200 g de zahăr
4 albușuri
50 g de cacao
200 g de jeleuri cu fructe (sau rahat)

În plus: un ou cu puțin lapte pentru uns aluatul la final

Mod de preparare:

Țin să precizez de la bun început că din aluatul acesta am făcut atât cozonacul cât și pasca. Dacă voi veți dori să faceți doar cozonac, frământați doar un kg de făină, iar ca un sfat prietenesc: nu frământați niciodată la mână două kilograme de făină. E al naibii de greu! :)). Am testat pe mâna mea. Așadar făina se cerne într-un bol încăpător și se amestecă cu zahărul și praful de sare. În centrul ei se toarnă laptele călduț amestecat cu drojdia proaspătă. Se amestecă puțin lichidul cu făina și se adaugă apoi gălbenușurile și untul moale. Se frământă bine de tot până s-au încorporat toate ingredientele și se desprinde aluatul de pe mână. La final se adaugă pe rând paharul de ulei și se continuă frământarea aluatului la fel de bine și de energic. Aluatul rezultat trebuie să fie elastic, omogen și perfect frământat. Se lasă la crescut la loc călduț până își dublează volumul.
Pentru compoziție, puteți înlocui alunele de pădure cu nuca măcinată și jeleurile cu rahatul. Cu toate acestea mie mi-a plăcut nespus gustul fructat al jeleurilor în cozonacul meu. Amestecați alunele măcinate cu zahărul, cacaoa și albușurile bătute puțin. Puteți adăuga și esențe de care vă plac sau zahăr vanilat în compoziția pe bază de alune sau nuci măcinate.
Eu am făcut doi cozonaci împletiți și două păscuțe din aluatul acesta. Așadar, l-am împărțit cam în jumătate. Am realizat patru foi de aluat, pe două dintre ele le-am uns cu compoziția de alune și pe celelalte două am pus doar jeleurile din fructe. Am rulat foile de aluat și le-am împletit. Am pus cozonacii rezultați în două tăvi tapetate cu hârtie de copt și unse cu puțin ulei. I-am uns cu un ou bătut cu puțin lapte și i-am dat la cuptor până s-au rumenit bine și frumos.
Dacă optați și voi pentru cozonaci împletiți vă recomand să folosiți niște tăvi mai mari. Fiind cam mărișori, trebuie să se coacă bine și la interior. După ce s-au rumenit frumos, îi puteți unge cât sunt calzi cu puțin zahăr dizolvat în apă rece. Așa făcea bunica mea cu coptura, să se înmoaie coaja și așa mai fac și eu din când în când. Îi acoperea apoi cu un șervet curat și îi lăsa la răcit până reușea să-i scoată din tavă. Dacă aveți nelămuriri, eu vă stau la dispoziție. 



Hristos a înviat!
7 mai 2013

Sandviș cu ton, cașcaval și ou

Bine v-am regăsit, dragii mei! În primul rând doresc să vă urez un Paște fericit alături de cei dragi vouă! În al doilea rând îmi cer scuze că a trecut ceva timp de la ultima mea postare. Nu v-am uitat și chiar mi-ați lipsit. Acum că am revenit, printre atâtea bunătăți pregătite pentru masa de Paște, mi-am făcut timp și să pregătesc ceva simplu pentru concursul organizat de Teo's Kitchen. Pe ultima sută de metri mă înscriu și eu în competiție cu un sandviș consistent, cu ton, cașcaval și ou românesc. 

Ingrediente:

2 felii de pâine
3 felii de cașcaval Hochland
un ou
o conservă mică de ton
roșii cherry
sare, paprika

Mod de preparare:

Feliile de pâine se rumenesc puțin pe un grătar. Se așază deasupra uneia dintre ele o felie de cașcaval. Se pune și conserva de ton mărunțit și se completează sandvișul cu alte două felii de cașcaval. Oul se fierbe în apă în felul următor: se pune apa cu sare și o lingură de oțet la fiert într-o crăticioară. Când apa fierbe se sparge oul într-un bol și i se dă drumul cu grijă în apă. După aproximativ 3-4 minute, oul este gata și se poate așeza cu grijă deasupra feliilor de cașcaval.  Se condimentează oul cu puțină paprika și sandvișul este numai bun pentru a fi savurat alături de câteva roșii cherry și câteva fire de ceapă verde. 



Să vă fie de bine!
4 mai 2013

Mini tarte cu ricotta și struguri

Cred că este prima dată când pregătesc tarte cu aluat foietaj, dar chiar și așa nu-s de lepădat. Dacă vă uitați la celelalte tarte ale mele o să găsiți destule rețete de aluat pentru tarte. Inițial așa am vrut să le fac și eu, à la carte, dar m-am răzgândit. Mi-au plăcut teribil și așa, îmi place foietajul din comerț, dar până la urmă cui nu-i place? În privința strugurilor, puteți să-i înlocuiți cu alte fructe, care vă plac mai mult sau care vă sunt mai la îndemână. Și pentru că e luna tartelor la Adina Magda pe blog, mă înscriu și eu cu această rețetă pentru parada de sfârșit de lună. Aș  fi vrut să fac ceva mai deosebit și fiindcă nu știu dacă o să mai apuc până la sfârșitul lunii să pregătesc ceva, rămân la aceste mini tarte delicioase.

Ingrediente:

un pachet de aluat foietaj (chiar două)
250 g de ricotta
300 g de struguri
4 gălbenușuri
70 g de zahăr 

Mod de preparare:

Țin să precizez că ar fi bine să aveți cumpărate două pachete de foietaj la compoziția aceasta. Eu am avut doar unul și mi-a mai rămas puțină compoziție. 
Ricotta o amestecați cu zahărul și gălbenușurile bine de tot. Daco optați pentru alt gen de fructe, tăiați-le în bucățele mici și amestecați-le apoi cu crema de brânză. Eu am preferat ca strugurii să-i adaug la final. Decupați din foietaj șase discuri de circa 8 centimetri diametrul și așezați-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Puneți în centrul fiecărui disc câte două linguri din compoziția de brânză și așezați apoi boabele de struguri. Nu puneți prea multă compoziția pentru a nu curge ulterior de pe aluat. Dați tava la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade, pentru 25 de minute. Lăsați mini tartele să se răcească și apoi serviți-le cu mare poftă. Sunt tare bune!



Să vă fie de bine!
18 aprilie 2013

Pască cu brânză și stafide (din aluat pandișpan)

Știu că mai este ceva timp până la Paște, dar voiam tare mult să încerc o rețetă nouă de pască și să v-o prezint și vouă având în vedere că e prima rețetă de acest gen de pe blog. An de an de când mă știu am pregătit pasca în mod tradițional, cu aluat dospit, împletit. Asta nu însemnă că nu o să o pregătesc și anul acesta la fel, dar pe lângă tradițional vreau să vin și cu ceva nou, respectiv cu o pască fără aluat sau cu aluat de pandișpan. Regretul meu cel mai mare (v-am mai zis) este că aici îmi lipsește brânza noastră de vaci și în rețetele care o cer o înlocuiesc cu ricotta, respectiv urdă. Diferența constă în faptul că ricotta este un sortiment de brânză mai moale și are nevoie de un timp de coacere mai îndelungat pentru că se încheagă mai greu. Pasca aceasta poate reprezenta cu succes și o prăjitură cu brânză dacă o pregătiți în afara sărbătorilor pascale. 

Ingrediente pentru pandișpan:
3 ouă
3 linguri de zahăr
3 linguri de făină
o linguriță de coajă de lămâie rasă
un praf de sare

Pentru crema de brânză:

250 g de ricotta
100 g de stafide
3 ouă
100 g de zahăr
zahăr vanilat

Mod de preparare:

Vreau să precizez că eu am folosit o tavă detașabilă mică și de aceea cantitățile sunt reduse. În funcție de tava folosită, dublați  sau triplați cantitățile și vă recomand să folosiți tot una detașabilă.
Pentru început se face pandișpanul, simplu și la obiect. Gălbenușurile se mixează cu zahărul bine de tot, iar albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se încoporează apoi albușurile amestecului de gălbenușuri, ușor cu o lingură. Se adaugă apoi făina, se încorporează și aceasta și la final coaja de lămâie rasă. Se toarnă compoziția într-o tavă cu inel detașabil unsă cu unt și tapetată cu făină. Se dă tava la cuptor, pentru 5-10 minute maxim. Atenție! Nu trebuie să se coacă pandișpanul de tot ci doar să se întărească puțin pentru a putea turna deasupra lui compoziția de brânză. Nu am turnat-o de la bun început pentru că nu am dorit ca aceasta să se ducă la fund și să se amestece cu compoziția de pandișpan. 
Pregătiți crema de brânză. Este indicat să folosiți o ricotta mai de calitate, care nu conține foarte mult zer. Sau folosiți brânză de vaci în locul ei, cum am mai spus. Amestecați brânza cu zahărul, stafidele, ouăle și zahărul vanilat. După ce s-a întărit pandișpanul (nu să se rumenească) turnați deasupra lui crema de brânză și dați din nou tava la cuptor pentru 30-40 de minute. Nu vă luați după timpul indicat de mine ci verificați din când în când pasca în cuptor. Trebuie să se rumenească frumos brânza și să se închege. Dacă folosiți ricotta, încercați-o cu o scobitoare în mijloc și dacă e moale mai lăsați-o la copt. Presărați zahăr pudră deasupra înainte se servire. Este prima dată când o încerc și nu am mai făcut poze în timpul preparării pentru că nu am știut exact ce o să iasă. Promit că o refac și fac și poze. 





Să vă fie de bine!
15 aprilie 2013

Tartă Tatin cu pere

Despre renumita tartă Tatin nu trebuie să vă zic prea multe pentru că probabil deja o cunoașteți. O dată ce ați ajuns aici cred că știți cu ce se mănâncă:). Pe scurt e o tartă răsturnată cu mere, pere sau piersici și cu un minunat gust de caramel. Lipsea din rândul rețetelor de tarte de pe blogul meu așa că m-am gândit să o pregătesc. Plănuiam de mult acest lucru și nu știu de ce mi-a luat așa de mult timp. Iată că i-a venit rândul și vă îndemn să o încercați și voi. Veți fi plăcut surprinși!

Ingrediente:
2 pere măricele
150 g de făină
80 g de unt
un ou
50 g de zahăr
1/2 linguriță de coajă de lămâie

Pentru caramel:
5 linguri pline cu zahăr
o lingură bună de unt

Mod de preparare:

Prima dată se face aluatul sfărâmicios. Într-un bol se adaugă făina, zahărul, untul rece, oul, coaja de lămâie și se frământă până rezultă un aluat omogen. Prima dată va deveni sfărâmicios, iar mai apoi va lua forma de aluat. Puteți realiza această operațiune la robot sau cu ajutorul unui mixer performant, știți voi de care. Dați aluatul la rece pentru o oră, învelit în folie alimentară.
Topiți zahărul într-o tavă care va merge la cuptor ulterior. Adăugați untul, lăsați-l să se topească și luați tava de pe foc. Perele le curățați și le așezați apoi în tavă peste caramel. Scoateți aluatul din frigider, întindeți-l pe masa de lucru unsă cu făină, cu ajutorul unui sucitor și așezați-l apoi peste pere, în tavă. Înțepați aluatul din loc în loc cu o furculiță. Dați tava la cuptor, la foc mediu, până se rumenește tarta deasupra. După ce s-a copt, desprindeți cu un cuțit marginile tartei și răsturnați-o ușor pe o farfurie întinsă. Se poate servi atât călduță cât și rece. Combinație de pere, caramel și aluat crocant e irezistibilă.



Să vă fie de bine!
11 aprilie 2013

Prăjitură răsturnată cu mere

Mi-a plăcut atât de mult prăjitura aceasta că săptămâna trecută am pregătit-o de două ori. Se înscrie cu succes în rândul prăjiturilor cu mere favorite. Mai auzisem de ea, se asemănă foarte mult cu celebra tartă Tatin, doar că nu îi venise rândul la testat. M-am inspirat puțin de pe site-ul e-retete.ro pentru că nu-mi aminteam exact cum se pregătește. În concluzie e o prăjitură simplă, economică aș putea spune și cu un gust plăcut de caramel. Am servit-o cu înghețată de vanilie și a mers de minune. Vă sfătuiesc să încercați și voi la fel.

Ingrediente:
2 mere Golden (am folosit eu)
5 ouă
5 linguri de zahăr
5 linguri de lapte
5 linguri de făină
un vârf de linguriță se nucșoară măcinată
1/2 linguriță de ghimbir măcinat
1/2 linguriță de scorțișoară

Pentru caramel:
5 linguri pline de zahăr
o lingură bună de unt

Mod de preparare:

Este recomandat să folosiți pentru caramel o tavă ce poate fi folosită și la cuptor. Adăugați zahărul în tavă și lăsați-l să se topească la foc mic. După ce s-a topit integral, stingeți focul și adăugați untul, amestecând până la încorporarea completă a acestuia în caramel. Cât timp caramelul este pe foc e bine să curățați merele și să le tăiați felii. Așezați apoi feliile de mere în tavă peste caramel. 
Pregătiți apoi compoziția. Este vorba despre o compoziție de pandișpan. Ouăle se separă, iar gălbenușurile se mixează bine cu zahărul. Se adaugă laptele, făina și la final aromele. Albușurile se bat spumă și se încorporează apoi cu o spatulă amestecului de gălbenușuri, făină și arome. Se toarnă compoziția rezultată în tava cu mere și caramel și se dă prăjitura la cuptor, la 170 de grade, pentru 25-30 de minute. E recomandat să nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii. După 15-20 de minute o puteți deschide pentru a verifica dacă s-a copt prăjitura. După ce s-a copt  răsturnați-o cât este caldă pe o farfurie și lăsați-o să se răcească până la momentul servirii.  Compoziția de pandișpan o puteți face din câte ouă doriți, în funcție de mărimea tăvii folosite. Tava mea e mai măricică și de aceea am folosit 5 ouă. E simplă și delicioasă!


Să vă fie de bine!
8 aprilie 2013

Smoothie de zmeură și banane

V-am pregătit o băutură delicioasă ca să uitați puțin de vremea asta capricioasă :). Este vorba despre cum bine v-ați dat seama de un smoothie de zmeură cu banane. Precizez că am folosit zmeură congelată, rătăcită prin congelator. O am de la mama mea, iar zmeura e culeasă din grădina noastră de la țară. Era foarte coaptă și tocmai de aceea băutura a ieșit mai închisă la culoare. Asta în caz că vă puneați deja un semn de întrebare în privința culorii băuturii. Eu nu prea sunt de acord cu fructele congelate, dar la o adică sunt bune și acestea. Prefer să le cumpăr proaspete atunci când am nevoie de ele, chiar dacă nu e sezonul lor. 

Ingrediente:

2 căni de zmeură 
o banană
2 linguri de zahăr sau miere de albine 
150 ml de lapte
2 linguri de smântână dulce

Mod de preparare:

Ingredientele se pun într-un blender și se pasează. Dacă vreți ca băutura să fie mai lichidă mai adăugați lapte. Dacă folosiți miere de albine pentru a o îndulci, adăugați-o după gust. Puteți renunța desigur la smântâna dulce, dar eu o folosesc pentru că aceasta conferă băuturii un gust mai bun și mai cremos. Puteți opta desigur și pentru iaurt atunci când vă preparați un smoothie delicios. Nu există o regulă general valabilă.


Să vă fie de bine!


5 aprilie 2013

Gogoși simple

Nu cred că există cineva pe lumea asta care să nu îndrăgească gogoșile și care să nu le fi savurat măcar o dată. Nu știu cum e să reziști în fața mirosului de gogoși proaspeți și calzi. Eu nu am reușit niciodată și bănuiesc că mulți dintre voi pățesc la fel ca mine. Am pregătit de câteva ori gogoși la viața mea, dar niciodată nu-mi ies la fel de buni ca ai tatălui meu. El e specialistul în gogoși. Pe vremea când mai locuiam încă în țară și el venea vara acasă, în vacanță, de fiecare dată ne făcea gogoși. Era un răsfăț și mă minunam cât de buni puteau să-i iasă. Nu pot uita nici gogoșile umplute cu brânză de vaci, făcute de mama sau bunica. Vai! Și acelea cât pot fi de bune! Făcându-mi-se poftă de niște gogoși, m-am gândit să mă pun pe treabă și să-mi potolesc nițel pofta. Aș fi putut desigur să-l rog pe tatăl meu să-i facă, dar am vrut eu de această dată să îi pregătesc. Nu e mare lucru, și voi puteți face foarte ușor niște gogoși delicioși.

Ingrediente:

600 g de făină
100 g de zahăr
o cană de apă călduță
20 g de drojdie
un praf de sare
un ou
100 g de unt
un pahar mic de ulei
coajă rasă de portocale

În plus: ulei pentru prăjit și zahăr pudră

Mod de preparare:

Făina se cerne într-un bol. Se adaugă zahărul și praful de sare și se amestecă. Se face o gaură în centrul făinii și se pune drojdia dizolvată în apa călduță. Se adaugă oul, untul tăiat cubulețe, coajă rasă de portocale și se începe frământarea aluatului până la încorporarea completă a ingredientelor. În loc de apă puteți folosi lapte. Dacă vi se pare că aluatul este prea moale mai puteți adăuga puțină făină la frământare. Mie îmi plac aluaturile moi așa că pentru mine e perfect așa. La final se adaugă uleiul, puțin câte puțin, și se dă formă aluatului care va fi lăsat la crescut la loc cald, pentru minim o oră. 

După ce aluatul a crescut se transferă pe masa de lucru. În privința modelării aluatului, eu am vrut să fac gogoși rotunde, decupate cu paharul. Voi puteți face turte sau gogoși cu gaură în mijloc. Așadar aluatul se întinde într-o foaie grosuță și se decupează cu ajutorul unui pahar formele dorite. Se pun la prăjit în ulei încins. Trebuie să folosiți mai multișor ulei astfel încât gogoșile să nu atingă fundul cratiței folosite și să se ridice la suprafață în timpul coacerii. Scoateți gogoșile pe o hârtie absorbantă, pudrați-le cu zahăr și serviți-le calde. 


Să vă fie de bine!
3 aprilie 2013