Mamaliga

Mamaliga este un preparat traditional romanesc. Aceasta era aliment de baza pentru tarani mai ales pe perioada de vara cand acestia munceau la camp sau pentru cei din zone rurale foarte sarace. Taranii, de obicei, faceau mamaliga foarte consistenta si o taiau cu ata.

Ingredientul principal din aceasta reteta este evident malaiul care este fiert in apa si framantat cu facaletul intr-un ceaun (vas de fonta) pana cand devine ca un aluat. Apa si faina de malai sunt in raport de patru la unu, maxim doi. De exemplu: daca se pun patru cani de apa in ceaun atunci se vor adauga maximum doua cani de malai. Sarea se va adauga dupa gustul fiecaruia.

Pentru o mamaliga perfecta, urmati pasii:

  1. Puneti apa la fiert in ceaun
  2. Cand apa da in clocot, adaugati in ploaie malaiul, amestecand mereu.
  3. Lasati continutul la fiert mic si amestecati continuu cu ajutorul unui facalet, tel sau lingura de lemn.
  4. Lasati pe foc pana cand marginile se aduna spre centru sau pana cand este bine fiarta (verificati gustand din ea).
  5. La final, rasturnati mamaliga pe un fund de lemn si taiati feliile cu ata

In timp, reteta pentru mamaliga s-a mai modificat, de exemplu, unele persoane adauga cateva linguri de ulei in apa care se pune la fiert ca mamaliga sa nu se lipeasca de fundul vasului.