legatura puternica intre parinte si adolescent

Una dintre cele mai mari provocari in viata de parinte este sa faci fata caracterului puternic al unui adolescent. Copiii nostri micuti cresc si incep sa treaca prin acea etapa foarte grea a vietii: adolescenta.

Suntem convinsi ca niciun parinte nu isi doreste sa aiba un copil ce vine tarziu acasa, nu asculta, are prieteni pe care parintii nu ii accepta sau lipseste de la scoala.

Cheia pentru abordarea unei atitudini corecte fata de un adolescent este sa iti mentii calmul. Inainte de toate, trebuie sa iti aduci aminte ca acest copil este acelasi copil pe care tu l-ai crescut, insa care acum trece prin cateva schimbari hormonale. Isi doreste sa ia decizii singur, sa fie mai liber si sa petreaca mai mult timp cu prietenii sai si mai putin timp cu parintii sau invatand.

1. Ai nevoie de rabdare!

Trebuie sa iti spunem adevarul: niciun parinte nu scapa de aceasta etapa a vietii! Fiecare copil trece mai greu sau mai usor printr-o perioada de adolescenta. Tot ce poate sa faca un parinte este sa fie rabdator, calm si sa incerce sa procedeze cat mai corect fata de copil.

2.  Comunicati, comunicati, comunicati!

Desi adolescentii par ca nu vor niciodata sa vorbeasca, incearca sa comunici cu ei. Cu toate ca iti vor da raspunsuri seci, este important sa ii intrebi ce mai fac, cum ii poti ajuta si sa ii faci sa inteleaga ca esti interesat de viata lor. Vei fi surprins intr-o zi, cand vei observa ca adolescentul tau chiar iti va povesti cum a fost ziua lui. Incearca sa nu il presezi cu sfaturile sau cu atentionarile pentru a il face sa iti povesteasca si a doua zi despre cele intamplate la scoala.

De asemenea, atunci cand copilul tau iti povesteste despre un prieten pe care tu nu il agreezi, incearca sa ii explici frumos ce crezi ca face gresit prietenul sau. Metoda interzicerii de a iesi afara il va face pe adolescent sa se inchida si mai mult in el si sa nu comunice cu tine!

3. Nu uita sa il asculti!

Odata ce conversatia a inceput sa curga si copilul tau ti se confeseaza, invata sa il asculti. Nu il intrerupe, nu il certa si lasa-l sa termine de povestit. Ofera-i sfaturi intelepte, dar spune-i ca trebuie sa se gandeasca singur la deciziile pe care trebuie sa le ia.

Stim foarte bine cat este de dificil sa ramai un parinte calm, insa este esential sa poti comunica cu adolescentul tau pentru a crea o legatura puternica intre tine el.

Pentru a ajuta aceasta legatura iti recomand sa citesti si articolul meu despre activitati de facut impreuna cu familia. Sunt sigura ca vei gasi si acolo informatii interesante pe care le poti aplica.