beneficiile laptisorului de matca

Produsele de stup sunt utilizate cu succes in orice anotimp. In aceasta categorie intra mierea, laptisorul de matca, polenul, propolisul, pastura. Acestea aduc multe beneficii organismului si sunt folosite in preventia unor afectiuni si pentru intretinere.

Dintre produsele de stup, se remarca in mod special laptisorul de matca. Laptisorul de matca este o substanta secretata de glandele faringiene ale albinelor tinere. Reginele sunt hranite permanent cu laptisorul de matca , in timp ce celelalte albine il primesc doar in primele trei zile ale vietii lor ca larve. Astfel, greutatea reginei este de aproximativ de sase ori mai mare fata de cea a albinelor lucratoare, ceea ce sugereaza ca laptisorul de matca are proprietati specifice de crestere.

Datorita laptisorului de matca, regina are o vitalitate extraordinara si are o rezistenta mare la bolile de care sufera albinele lucratoare. Mai mult, acestea din urma au o speranta de viata de aproximativ 45 de zile, in timp ce regina traieste intre 4 si 5 ani, de 40 de ori mai mult decat o albina lucratoare.

Care este compozitia laptisorului de matca?

Laptisorul de matca este format din: proteine, este produsul stupului cel mai bogat in aminoacizi, contine carbohidrati, lipide, oligoelemente, elemente minerale (calciu, fier, potasiu), vitamine ( cele din grupa B sunt toate prezente), iar 66% apa.

Beneficiile laptisorului de matca:

 • Are beneficii nutritive, energetice si metabolice;
 • Creste vitalitatea in general si este recomandat pentru absolut toate varstele;
 • Este stimulant, revigorant si euforic. Acesta provoaca un sentiment de bunastare;
 • Permite obtinerea unei performante fizice si intelectuale mai bune;
 • Contribuie la o mai buna rezistenta la oboseala;
 • Consolideaza metabolismul si limiteaza agresiunile externe, contribuind la limitarea efectelor imbatranirii, in special a pielii, parului si unghiilor.
 • Creste rezistenta la frig, promoveaza starea de spirit si o mai buna rezistenta la starile de anxietate si suparare.

Componenta principala a laptisorului de matca este apa (intre 60% si 70% apa). Exista, de asemenea, 13% substante proteice, inclusiv aminoacizi. Contine 14,5% carbohidrati, in principal fructoza si glucoza. In cantitati mai mici, exista, de asemenea, melibioza, maltoza, trehaloza, zaharoza si erloza. Laptisorul de matca este format si din elemente precum lipide, la 4,5%. Vitaminele (precum vitamina B5) sunt, de asemenea, puternic prezente in substanta.

Putem lua laptisor de matca combinat cu alte plante sau elemente?

Timp de o luna, este posibil sa combinati laptisorul de matca cu acerola sau cu ginsengul pentru a obtine si mai multa eficienta. In cazuri speciale, este esential sa se faca combinatii cu anumite plante pentru o actiune optima:

 • Pentru crestere va fi utilizata formula ulei de ficat de cod si laptisor de matca.
 • Pentru mai multa energie, pentru lupta impotriva oboselii persistente, dar si stimularea sistemului imunitar trebuie adaugate in laptisorul de matca goji, acerola, sau ginseng.
 • Pentru oboseala cronica, este necesar sa se combine guarana cu laptisor de matca.
 • In ceea ce priveste oboseala fizica, ginseng-ul si laptisorul de matca sunt ideale.
 • In caz de recuperare dupa o afectiune utilizati goji, maca, polen si laptisor de matca.
 • In cele din urma, pentru ingrijirea pielii, cum ar fi cremele, laptisorul de matca este combinat cu uleiul de jojoba si vitamina E.