Tartă Ispahan Alina Avram 24 aprilie 2019 1 Comment

Ispahan este un macaron creat de Pierre Hermé, conține zmeură, litchi și aromă de trandafir. A suferit de-a lungul timpului numeroase abordări așa că astăzi întâlnim tartă Ispahan, entremet Ispahan, chec Ispahan, erc. Dacă vă întrebați de la ce vine numele aflați că Ispahan este un tip de trandafir din Orientul mijlociu. 
Pentru că iubesc prea mult tartele nu am dorit să fac un macaron ci am încercat să reproduc acest desert sub forma unei tarte. Am renunțat la litchi, dar am păstrat aromele principale de zmeură și trandafir. Am încercat să găsesc o esentă bună de trandafir, dar până la urmă am folosit apă de trandafir. Dacă ar trebui să refac acum acest desert aș adăuga ceva în plus, poate un coulis de zmeură, un mousse de litchi, ceva mai multe elemente. Îmi plac tartele complexe, dar nu am vrut să mă complic prea mult de data aceasta. Elementele acestui desert sunt aluatul de tartă fraged cu migdale, crema de migdale, crema de mascarpone cu apă de trandafir, zmeura proaspătă și glazura oglindă. 
Pentru realizarea acestui desert aveți nevoie de două cercuri de inox de 16 cm și 14 cm. Pe cel mai mare îl folosiți pentru a coace tarta, iar pe cel mai mic pentru crema de mascarpone și trandafir. 

Ingrediente: 

300 g aluat de tartă (rețeta aici )
250 ml glazura oglindă (rețeta aici
400 g de zmeură

Pentru cremă de mascarpone:

165 g de mascarpone
40 g de zahăr
35 g de gălbenuș
3 g de gelatină
150 g de smântână pentru frișcă
5 linguri de apă de trandafir

Pentru crema de migdale:

50 g de unt moale
50 g de zahăr pudră
50 g de făină de migdale
1 ou


Mod de pregătire:

Ar fi indicat să pregătiți cu o zi înainte crema pentru că trebuie să se congeleze, dar dacă aveți un mod de înghețare rapid, le puteți realiza toate în aceleași zi, mai puțin glazura oglindă. Pe aceasta este recomandat să o aveți deja pregătită cu o zi înainte. 
Așadar pentru realizarea cremei de mascarpone și apă de trandafir realizați o cremă engleză din gălbenușurile amestecate cu zahărul și smântâna. Coaceți amestecul la 85 de grade. Adăugați apoi gelatina, mascarpone și apa de trandafir. Amestecați energic cu un tel și turnați crema în forma apoi la congelator pentru minim 6 ore, indicat peste noapte. 
Pentru realizarea tartei, așezați aluatul fraged într-un cerc de 16 cm și coaceți-l la 160 de grade pentru 10 minute. Între timp ocupați-vă de crema de migdale. Apropo de asta, crema de migdale nu e frangipane, frangipane e un amestec de crema de migdale și cremă de vanilie folosit de regulă la galette des rois. Chiar dacă se creează multe confuzii pe seama acestui frangipane este bine să le diferențiem. Crema de migdale se realizează cu unt moale care se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă oul și la final făina de migdale. Se dă la rece până se coace tarta. 
Trecute cele 10 minute, se scoate tarta din cuptor, se adaugă crema de migdale și zmeură proaspătă.  Se introduce din nou tarta la cuptor și se coace pentru încă 15/20 de minute. Se lasă apoi tarta să se răcească. 
Ultimul pas ar fi glazurarea cremei de mascarpone. În glazura oglindă am adăugat câteva picături de colorant roz și am folosit-o la 30 de grade. Aveți grijă să nu adăugați mult roz. Ne dorim o culoare cât mai naturală. Se poziționează apoi deasupra tartei și se decorează cu zmeură proaspătă și petale de trandafir. Dacă aveți litchi le puteți adăuga și pe acestea. 
Vă dau un pont, dacă nu aveți chef să realizați această cremă congelată pe care să o glazurați mai apoi vă recomand să dați crema realizată la rece (nu la congelator), să o acoperiți cu folie alimentară și să o mixați a doua zi. Apoi cu ajutorul unui poș puteți realiza modelul dorit. Săriți așadar peste etapa cu glazurarea. 


Spor la treabă!
Tags:

Un comentariu :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!