Tartă cu ciocolată și praliné Dohotariu-Avram Alina 17 aprilie 2018 2 Comments

Știu că mulți dintre voi așteaptă rețete noi de la mine, dar eu nu mă mai regăsesc în acest blog. De aproape un an am luat calea cofetăriei profesioniste așa că pregătirea de prăjituri acasă, editat rețete și scris pe blog nu mă mai atrage. Desigur aș putea să fac rețetele în laborator, să le pozezi frumos acasă sau într-un studio, apoi să le scriu pe blog. Știți ce ar însemna ca în momentul în care eu fac 12 torturi o dată, să stau să împart cantitățile și sa văd cam cât ar veni pentru realizarea unui singur tort? Știți că munca în laborator înseamna să lucrezi cu cantități mari. Acum uitându-mă în trecut nu înțeleg cum am putut găti pentru atâția ani acasă. Nu m-aș mai putea întoarce la ce făceam înainte, la a fi doar un food blogger. 
Am deviat puțin de la subiect doar pentru a vă explica cum stă treaba cu blogul. Cu toate acestea v-am pregătit o rețetă nouă, simplă, ciocolătoasă. V-am zis că vreau să pregătesc praliné în casă. În laborator îl cumpărăm de la Valrhona, dar parcă tot mai mult îmi place cel artizanal. Mi-ar plăcea să mi-l fac singură într-o bună zi. Cu ajutorul blenderului profesional G21  am reușit să pregătesc acasă acest praliné atât de bun și atât de râvnit. Apoi m-am gândit să îl folosesc într-o  inserție crocantă peste care am turnat un ganache de ciocolată.

Ingrediente pentru praliné:

200 g de alune de pădure prăjite și decojite
130 g de zahăr
un praf de sare

Ingrediente pentru aluatul de tartă:

150 g  de unt
6 g de sare
110 g de zahar pudra
40 g de faină de migdale
270 g de făină
55 g de ou

Ingrediente pentru inserția crocantă:

100 g de praliné
30 g de pailleté feuillantine
5 g de ulei 
30 g de ciocolată cu lapte

Ingredinte pentru ganache de ciocolată:

170 de ciocolată neagră 70% cacao
160 g de smântână pentru frișcă 

Mod de pregătire:

Pentru pregatirea praline-ului se topește zahărul până se formează caramelul. Se adaugă sarea, se toarnă peste alunele de pădure și se lasă să se răcească. Se rupe apoi în bucăți și se mixează cu ajuotorul unui blender sau a unui robot de bucătărie. Blenderul meu G21 și-a făcut foarte bine treaba. Se mixează până se transformă în pastă. Acesta ar fi praline-ul homemade. Nu-i așa că e simplu?
Se pregătește ulterior aluatul de tartă. Se amestecă untul, sarea , zahărul pudră, făina de migdale și făina albă. Cu alte cuvinte toate ingredientele în afară de ouă. Se amestecă până rezultă un aluat nisipos, la final se încorporează ouăle. După ce aluatul capătă un aspect omogen se învelește în folie de plastic și se dă la rece pentru câteva ore.
Se scoate aluatul de la rece și întinde într-o foaie de 2-3 mm. Eu folosesc inele de inox perforate pentru a face o tartă perfectă. Dacă nu le aveți folosiți orice alt inel de inox pentru tarte sau o altă formă ce o aveți la îndemână. Eu am folosit un inel cu diametru de 16 cm. Se coace tarta la 160 de grade pentru 15-20 de minute. Nu aveți nevoie de boabe de fasole sau alte greutăți pentru a nu se lăsa aluatul pe margini. Ideea e să fie foarte rece. După ce îl așezați în formă mai lăsați-l 30 de minute sau chair o oră la rece înainte de a-l coace.
După ce tarta e coaptă și s-a răcit se pregătește inserția crocantă. Se topește ciocolata și se adaugă apoi restul ingredientelor. Se pune această compoziție în ”coaja” de tartă și se nivelează. Dacă vi se pare prea multă nu o adăugați pe toată. Trebuie să vă rămână loc și pentru ganache, inserția ar trebui să ocupe doar 1/3. Se dă la rece să se întărească.
Se pregătește ganache-ul. Se înălzește smântâna până aproape de punctul de fierbere și se toarnă peste ciocolată. Se blenduiește cu un blender vertical. Se roarnă apoi peste înserția crocantă. Se dă la rece să se întărească puțin și se decorează după bunul plac. Eu am folosit  boabe de cacao marunțite.


Spor la treabă!
Tags:

2 comentarii :

  1. Pai daca nu te mai regasesti in blog, o solutie logica ar fi sa-l inchizi, nu? Chiar daca o sa ne para rau ca nu mai putem sa ne delectam cu retetele tale grozave, dar decat sa speram la postari care vin asa de rar si fara tragere de inima, mai bine "rupi pisica in doua".
    Cami careia ii placea sa te urmareasca pe blog.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, dar nu o sa îl închid.Am muncit vreo 4-5 ani la el. Oricum cei care au nevoie de mine știu unde să ma găsească. Sunt mereu la dispozitia celor care îmi cer ajutorul.

      Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!