Vacherin glacé Alina Avram 12 decembrie 2016 2 Comments

Săptămâna trecută a fost ziua mea. Mulțumesc pe această cale tuturor celor care mi-au trimis un gând bun. Aș fi vrut să-mi fac un tort mai spectaculos, dar am decis pe ultima sută de metri să nu mă mai complic inutil. Am ales un tort de inspirație franceză, un tort de înghețată. Da, un tort de înghețată în mijlocul iernii. Când mă uit în urmă la torturile din anii trecuți e normal ca acum să nu le mai găsesc interesante și nici frumoase. Așa o să se întâmple și cu acesta și dacă stau bine să mă gândesc deja nu-mi mai place. 😊
Una peste alta tortul chiar a fost foarte bun, mai ales că înghețata am făcut-o chiar eu și nu am cumpărat-o din oraș. Am realizat un sorbet de căpșuni și o înghețată de vanilie. Tortul mai conține și două straturi de bezea, iar la exterior e îmbrăcat în chantilly. 
Nu e un tort greu de făcut, iar dacă vreți să munciți mai puțin la el, procurați-vă o înghețată și un sorbet de bună calitate. Poate nu vă tentează ideea un tort înghețat în mijlocul iernii, dar mie așa mă trimite cu gândul la iarnă și zapădă că și de asta am și ales să-l fac. Oricum eu sunt mai atipică și nu respect regulile sau trendurile. 

Ingrediente pentru sorbet de zmeură:

300 g de căpșuni
80 g de apă
60 g sirop de glucoză
100 g de zahăr pudră
10 g suc de lămâie
colorant roșu

Pentru înghețata de vanilie:

5 gălbenușuri
100 g de zahăr
1 păstaie de vanilie
500 ml de lapte

Pentru bezea:

3 albușuri
200 g de zahăr tos

Pentru crema chantilly:

500 ml de smâtână pentru frișcă
100 g de zahăr tos
1 păstaie de vanilie

Pentru decor: fructe proaspete

Vă recomand să începeți cu înghețata pe care o puteți congela și folosi ulterior. Pentru sorbet se pune pe foc apa și se încălzește până ajunge la 45 de grade. Se adaugă zahărul și siropul de glucoză și se încălzește de aceasta dată la 85 de grade. Se toarnă siropul peste căpșuni și se mixează cu un blender. Eu am folosit căpșuni congelate pe care le-am decongelat. Puteți folosi atât congelate cât și proaspete. Se adaugă puțin colorant pentru o culoare mai frumoasă și suc de lămâie. Se lasă să se răcească bine de tot înainte de a-l turna în mașina de înghețată. 
Rețeta de sorbet îi aparține lui Michalak și poate o să vi se pară ciudat folosirea de colorant, dar știți că se folosește foarte mult în patiserie. După ce s-a răcit, siropul se toarnă în mașina de înghețată și se lasă să acționeze. Se transferă într-un vas și se dă la congelator.
Pentru înghețata de vanilie se încălzește laptele împreună cu semințele de la o păstaie de vanilie, iar gălbenușurile se amestecă cu zahărul. Se toarnă apoi laptele încălzit peste acestea și se pune tot amestecul pe foc. Se ține pe foc amestecând mereu până ajunge la 84 de grade. Se trece prin sită.
Se lasă crema să se răcească bine de tot și mai apoi se toarnă în mașina de înghețată. După ce s-a transformat în înghețată se dă la congelator.
Se pregătesc apoi blaturile de bezea. Se mixează albușurile cu 30 g de zahăr la început. Când încep să fie bine mixate se adaugă puțin câte puțin 70 g de zahăr. Când bezeaua ajunge la consistența necesară se încorporează la mână restul de 100 g de zahăr. 
Se pune bezeaua în poș și se se realizează cercuri de 18 cm în tava de copt. Trebuie să realizați două astfel de cercuri. Se coace apoi bezeaua la 150 grade pentru 8 minute (cuptorul preîncălzit) și apoi pentru 2 ore la 90 de grade. Se lasă să se răcească înainte de asambla tortul.
Pentru asamblare aveți nevoie de un cerc de patiserie de 18 cm. Se decupează primul blat, se așază în inel, se toarnă deasupra 400 g de sorbet , se nivelează, apoi alte 400 g de înghețată de vanilie și la final celălalt blat. Se congelează. Sorbetul și înghețata trebuie să fie scoase din congelator înainte pentru a le putea turna și nivela. Eu am lăsat tortul peste noapte la congelator.
A doua zi l-am decorat cu frișca mixată împreună cu zahărul și semințele de vanilie. Pentru decorul de pe margini am folosit o spatulă de plastic stil pieptene, iar deasupra am realizat decorațiunea cu ajutorul poșului și cu un dui special. Puteți folosi un dui saint honoré pentru acest fel de decorațiuni. 
Congelați din nou tortul și decorați-l cu fructe proaspete înainte de a-l servi. 


Spor la treabă!
Tags:

2 comentarii :

  1. Alina tortul e minunat! Dar eu sunt sigura ca nu l-as putea realiza acasa. Mai ales acest aspect de nota 10! Se vad rezultatele cursului tau! Asteptam retete mai usoare :). PS La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos! Ba, l-ai putea face foarte ușor acasă. Și eu tot acasă l-am făcut.

      Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!