Cozonac pufos cu nucă Alina Avram 20 decembrie 2016 No Comment

Zilele trecute postam pe facebook această poză cu noul cozonac. Testasem o nouă rețetă și m-am gândit să vă întreb dacă sunteți interesați de rețetă. Voi mi-ați cerut rețeta așa că m-am gândit să o public. Nu e cine știe ce noutate, mulți dintre voi au auzit deja de aluatul dospit francez denumit generic pâte à brioche. E un aluat moale care conține mult unt și care se lasă la rece între cele două dospiri. Eu am făcut și gogoși din acest aluat. Partea mai puțin plăcută e că fiind un aluat moale nu-l puteți frământa la mână. 
Am pregătit doi cozonaci mici într-o mare grabă și nu am reușit să fac multe poze. Nu mă gândeam că o să ajung să public rețeta. Aluatul a ieșit foarte galben, am nimerit de data aceasta niște gălbenușuri foarte galbene, taman când trebuia să fac cozonaci. Nu e acesta visul oricărei gospodine: cozonaci galbeni, rumeni și pufoși? 

Ingrediente:

500 g de făină albă 
6 ouă
20 g de drojdie proaspătă
100 g de zahăr
2 lingurițe de sare
165 g de unt moale 
coajă rasă de portocală sau lămâie

Pentru compoziția de nucă:

300 g de nucă măcinată
200 g de zahăr
2 linguri de cacao
100 ml de lapte

În plus: un gălbenuș pentru uns

Mod de pregătire:

Făina, sarea, zahărul, drojdia și ouăle se pun în vasul mixerului. Se mixează toate ingredientele până sunt perfect încorporate, cam 3-5 minute. Se adaugă apoi untul moale tăiat cubulețe și se mixează pentru încă 10 minute. Aluatul trebuie să fie elastic. Se răstoarnă apoi într-un bol, se acoperă cu folie de plastic și se lasă să crească până își dublează volumul. Eu l-am pus în cuptorul stins cu lumina aprinsă. Pentru a putea transfera aluatul în bol folosiți puțin ulei pe mâini.
După ce a crescut, în mod normal se pune la rece pentru 1-2 ore, eu am sărit peste această etapă de data aceasta și m-am apucat de împletit cozonacii. E bine să lăsați totuși aluatul la rece. Se lucrează mult mai ușor pe urmă.
Se pregătește întâi compoziția. Nuca măcinată se amestecă cu zahărul, cacaua și laptele. Se împarte aluatul în 4 părți egale, se întinde fiecare parte și se pune deasupra compoziția de nucă. Se rulează aluatul și apoi se împletește.  Se așază în două tăvi cei doi cozonaci formați și se lasă să crească până ating marginile tăvii. 
Se ung cu gălbenuș amestecat cu 2 linguri de lapte și se coc la 180 de grade pentru 30 de minute. Eu am folosit și zahăr decorativ. În funcție de mărimea cozonacilor timpul indicat de mine e relativ. Eu i-am așezat în partea de jos a cuptorului și i-am acoperit spre final cu folie de aluminiu pentru a nu se rumeni prea tare deasupra. Repet, tăvile mele sunt micuțe, au cam 25 de cm lungime. În funcție de tăvile folosite puteți face unul sau doi cozonaci.
În ultima poză e cozonacul pe care l-am făcut de Crăciun, în care am adăugat și rahat. 


Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!