Tartă cu fistic și căpșuni Alina Avram 20 iunie 2016 4 Comments

Încă din ziua în care mi-am achiziționat două dintre cărțile lui Christophe Michalak mi-am dorit să încerc una din tartele lui fantastice. Ele le numește ”Fantastik” și sunt tarte destul de complexe pentru că nu conțin doar un aluat fraged și o cremă, au pe lângă aceste două componente și un blat moale, un jeleu de fructe sau o dulceață de fructe. Să nu mai vorbim de decor. Dacă dați un search pe google o să vă lămuriți despre ce vorbesc. Eu am încercat să reproduc una cu cremă de fistic și căpșuni, dar am de gând să mai încerc și alte variante fantastice. El este cel care a inventat și Kosmik-urile, un desert descompus servit în borcane. Am încercat acum câteva săptămâni un astfel de desert și mi-a plăcut tare mult pentru că nu e doar un simplu desert la pahar sau la borcan, conține diferite texturi și arome. Revenind la tarta aceasta, dacă nu aveți pastă de fistic o puteți face în casă cu ajutorul unui robot mai puternic. Eu am cumpărat-o pentru că aici o găsesc cu ușurință. 

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere: 40 de minute
Timp de răcire: 120 de minute
Timp total de pregătire: 220 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru aluatul fraged:

120 g de făină
4 g de praf de copt
20 g de zahăr pudră
110 g de unt moale
20 g de făină de migdale (migdale măcinate fin)
2 g de sare

Pentru blatul moale de fistic:

30 g de făină de migdale
55 g de zahăr pudră
8 g de amidon de cartofi
25 g de pudră de fistic (fistic măcinat)
15 g de pastă de fistic
10 g de gălbenuș
80 g de albuș (40 g + 40 g)
20 g de zahăr tos
40 g de unt topit
1 praf de sare

Pentru crema chantilly de fistic:

220 g de smântână pentru frișcă
100 g de ciocolată albă
30 g de pastă de fistic

Pentru jeleul de căpșuni:

100 g de piure de căpșuni
2 g de gelatină foi
20 g de zahăr
15 ml de apă

Pentru decor: căpșuni și fistic

Mod de pregătire:

Cu o zi înainte trebuie să pregătiți crema chantilly pe care o lăsați la rece peste noapte. Așadar se încălzește smântâna pentru frișcă până aproape de fiebere și se toarnă apoi peste ciocolata albă împreună cu pastă de fistic. Se amestecă până devine omogenă și se trece apoi prin sită. Se dă la rece până a doua zi. 
A doua zi se pregătește aluatul fraged. Se pun toate ingredientele în vasul mixerului sau robotului și se mixează. Se pregătește un inel de tartă sau o formă de tartă de 18 cm. Eu am optat pentru un inel. Se pune compoziția cu lingura în formă, se nivelează și se înțeapă cu furculița din loc în loc. Mie mi-a mai rămas puțină compoziție, nu am folosit-o chiar pe toată. Puteți face niște biscuiți delicioși cu ce vă rămâne. Se coace apoi la 160 de grade pentru 20 de minute. Se lasă să se răcească. 
Se pregătește apoi compoziția pentru blatul moale de fistic. Se mixează 40 g de albuș cu cele 10 g de gălbenuș, pudra de fistic, făina de migdale, zahărul pudră, amidonul și pasta de fistic. Pe scurt toate ingredientele în afară de zahărul tos, sarea, 40 g de albuș și untul topit. Se mixează pentru 3-4 minute. Restul de albuș (40 g) se mixează spumă cu zahărul tos, praful de sare și se încorporează cu o spatulă compoziției precedente. Se încorporează și unul topit și se toarnă compoziția peste aluatul fraged copt și răcit. 
Se coace pentru 15 minute la 180 de grade. Se lasă să se răcească bine de tot.
Se pregătește jeleul. Piureul de căpșuni se pune pe foc împreună cu apa și zahărul. Gelatina se hidratează în apă rece. Se dă piureul în clocot, se ia de pe foc și se adaugă gelatina scursă bine de apă. Se lasă să se răcească.
Se scoate tarta din formă sau din inel și se toarnă deasupra jeleul de căpșuni. Se dă la rece să se întărească jeleul.  
Se mixează crema rece care a stat peste noapte la frigider. Se decorează apoi tarta cu aceasta după bunul plac. Se adaugă câteva căpșuni și fistic deasupra. Se păstrează tarta la rece. Nu știu ce ați înțeles voi din rețeta aceasta, dar vorbim de o tartă cu mai multe straturi și cu mai multe texturi. Pentru făina de migdale am măcinat migdalele fără coajă, iar pentru pudra de fistic am cumpărat fistic gata curățat pe care l-am măcinat la fel ca pe migdale. Dacă aveți nevoie de lămuriri nu ezitați să mă întrebați. Spor la treabă!
Tags:

4 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!