Verine cu căpșuni și cremă de vanilie Dohotariu-Avram Alina 17 mai 2016 2 Comments

În weekendul ce tocmai a trecut mi-am făcut de cap, în bucătărie, desigur. Bine nu doar în weekend se întâmplă asta ci și în cursul săptămânii. Am făcut un tort cu căpșuni pe care o să vi-l arăt în zilele următoare, iar cu ce mi-a rămas am pregătit niște verine. Știați că verinele au fost inventate de Philippe Conticini, unul din marii patiseri ai Franței. Dacă el a inventat acest mod de a servi un desert, Christophe Michalak a inventat Kosmik, un mod de a servi un desert în borcane cu capac. De curând mi-am achiziționat două cărți de-ale lui și am făcut cunoștință cu patiseria lui reinterpretată. Sper să ajung cât de curând să și gust din Kosmik-urile și Fantastik-urile lui. Răsfoind cartea lui și datorită faptului că-mi rămăsese niște blat de tort, niște cremă de vanilie și ceva căpșuni prin frigider am pregătit Kosmik-ul meu, un desert la pahar cu diferite texturi. În cazul în care vă rămâne blat de tort de la alte rețete și ceva cremă știți ce o să faceți cu ea. 

Ingrediente genoise:

4 ouă
125 g de zahăr
125 g de făină
30 ml de unt topit

Pentru cremă:

300 g de cremă de vanilie
150 g de frișcă bătută îndulcită

Pentru sablé linzer:

17 g de zahăr pudră
10 g de amidon de cartofi
50 g de făină
50 g de unt moale
coaja rasă de la 1/2 lămâie
sare

Pentru brunoise de căpșuni:

250 g de căpșuni
75 g de piure de căpșuni
coaja de la 1 lămâie
10 g de suc de lămâie

Mod de pregătire:

Poate denumirile o să vi se pară puțin ciudate, dar desertul nu conține altceva decât blat de tort cu cremă de vanilie, cubulețe de căpșuni și o parte crocantă constituită dintr-un aluat de tartă foarte moale, care o dată copt se sfărâmițează. Rețineți că eu am folosit cam jumătate din blatul de tort pentru a alcătui 3 verine, două pahare mai mărișoare și un borcan mic.
Pentru blatul genoise, pe care îl puteți folosi la orice desert vreți voi se mixează ouăle întregi cu zahărul pentru 20 de minute. Se încorporează apoi la mână făina cernută și untul topit. Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară de 30x40 cm tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 de grade pentru 15-18 minute. Se lasă să se răcească. După ce s-a răcit se taie cubulețe egale.
Se pregătește apoi biscuitele. Se cern făina, zahărul pudră și amidonul. Se adaugă coaja de lămâie și sarea. Se încorporează apoi untul moale în acest amestec. Rezultă un aluat moale care se întinde cu sucitorul între două foi de copt. Se înlătură apoi foaia de deasupra și se înțeapă aluatul cu o furculiță. Se coace la 160 de grade pentru 15-20 de minute. Se lasă să se răcească și pe urmă se sfărâmițează cu mâinile exact ca la biscuiții normali. 
Crema de vanilie trebuie să o aveți deja pregătită pentru că trebuie să fie rece. Faceți crema de vanilie după rețeta de aici și încorporați apoi frișca bătută cu zahărul tos, trebuie să o îndulciți cam 20 %, adică la 150 g de smântână lichidă adăugați 30 g de zahăr.
Pentru brunoise-ul de căpșuni nu trebuie să faceți altceva decât să tăiați cubulețe căpșunile, să adăugați piureul de căpșuni, zeama de lămâie și coaja rasă de lămâie. Apoi puteți trece la realizarea desertului.
Se dispun pe fundul paharelor căpșunile, apoi blatul tăiat cubulețe, crema de vanilie și la final biscuitele sfărâmițat.  Se decorează cu căpșuni și se dau la rece. După ce s-au răcit se consumă cu mare poftă. Rețineți că desertul poate fi adaptat gusturilor voastre și poate fi realizat în funcție de ce vă rămâne de la alte rețete. Eu rămăsesem doar cu crema de vanilie și blatul genoise, dar ca să mă complic puțin  am făcut și brunoise-ul de căpșuni și biscuitele. A meritat pe deplin.



Spor la treabă!

2 comentarii :

  1. Foarte frumoasa reteta, nu m-as fi gandit niciodata sa tai cubulete blatul genoise si sa il folosesc in felul asta. Imi plac mult si fotografiile, fondul albastru e minunat!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!