Sufleu de ciocolată Alina Avram 7 mai 2016 No Comment

Ideea pregătirii unui sufleu de ciocolată mi-a venit în momentul în care urmăream Bake Off România. M-am gândit imediat că eu nu am nicio rețetă de sufleu de ciocolată pe blog. Am una de sufleu cu brânză sărată, dar cu ciocolată e primul. E un desert simplu, tot ce contează e să fie bătute corect albușurile și încorporate apoi corect în compoziție. Ciocolata care se folosește de regulă e una cu un procent mare de cacao, eu am folosit una cu un procent mai mic de cacao pentru că pe aceasta o aveam în casă. Dacă vă place gustul intens de ciocolată folosiți una cu 70-80% cacao, dacă vă doriți un gust mai dulceag folosiți una cu 60-70% cacao. 

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de coacere: 15 minute
Timp total de pregătire: 35 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 8 ramekin-uri:

300 g de ciocolată neagră
300 g de lapte
20 g de amidon de porumb
60 g de gălbenuș
200 g de albuș
80 g de zahăr

unt și zahăr pentru forme

Mod de pregătire:

Laptele se amestecă cu amidonul și se pune pe foc. Se lasă pe foc până aproape de punctul de fierbere și se toarnă apoi peste ciocolata ruptă în bucăți. Se amestecă să se topească. Dacă vă rămân cumva cocoloașe datorate amidonul puteți trece compoziția printr-o sită. Se adaugă apoi gălbenușurile și se amestecă cu un tel. Albușurile se mixează spumă cu zahărul adăugat în 2 reprize, 40 g la început și 40 de gr după ce începe să se formeze spuma. Nu trebuie să le mixați foarte tare, doar cât să stea pe tel să formeze ceea ce francezii numesc ”bec d'oiseau”.
Se încorporează apoi albușul în compoziția de ciocolată și se amestecă ușor cu o spatulă.  Se ung cu unt formele și se tapetează cu zahăr. Se toarnă compoziția în ele, se nivelează bine suprafața. Trebuie să fie umplute bine, până sus și nivelate apoi. Se coc la 170 de grade pentru 12 minute. Se servesc apoi imediat, dar sunt bune și reci, doar că se lasă și nu mai sunt atât de spectaculoase. Se pudrează cu zahăr. Eu am folosit 5 ramekin-uri și 2 vase mai mari individuale. Dacă aveți forme mai mari lăsați sufleul 15 minute în cuptor. Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!