Fraisier Alina Avram 19 mai 2016 No Comment

Fraisier este un tort de origine franceză, conține de obicei un blat genoise, o cremă mousseline, căpșuni proaspete și marțipan. În ultima săptămână l-am făcut de două ori. Dacă prima dată am folosit și marțipan și jeleu, de data aceasta am schimbat puțin și am folosit două blaturi și un jeleu de căpșuni. E un tort ușor de făcut, aromat, care se poate adapta gusturilor fiecăruia. În loc de crema mousseline se poate folosi o cremă diplomat sau o cremă chiboust. E posibil ca unora dintre voi să nu le placă cremele care conțin unt. Eu una le ador. 

Timp de preparare: 120 de minute
Timp de coacere: 15 minute
Timp de răcire: 2-3 ore
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru blat:

4 ouă
125 g de zahăr
125 g de făină
30 g de unt topit

Pentru crema mousseline:

500 g de lapte
1 baton de vanilie
6 gălbenușuri
100 g de zahăr
40 g de amidon de porumb
40 g de unt moale

În plus 200 g de unt moale

Pentru jeleul de căpșuni:

300 g piure de căpșuni
2,5 g de gelatină foi
4 g de aga-agar
75 g de zahăr

Pentru sirop:

50 g de zahăr
50 ml de apă
1 lingură lichior sau extract de vanilie 

În plus: 500 g de căpșuni

Mod de pregătire:

Pentru pregătirea blatului se mixează ouăle întregi cu zahărul pentru 20 de minute. Se încorporează apoi făina cernută și untul topit. Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară de 30x40 cm tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. Se coace la 180 de grade pentru 15 minute. Se lasă să se răcească înainte de a-l decupa.
Pentru pregătirea siropului cu care se însiropează blatul se fierbe apa cu zahărul și se adaugă apoi lichiorul. Eu am optat pentru Cointreau, dar puteți folosi extract de vanilie, Kirsch sau chiar sirop de căpșuni. 
Pentru pregătirea cremei mousseline trebuie să faceți mai întâi o cremă de vanilie. Laptele se pune pe foc împreună cu semințele de la un baton de vanilie. Separat se amestecă gălbenușurile cu zahărul și amidonul. Se toarnă apoi peste laptele fierbinte și se amestecă încontinuu până când crema se îngroașă (2-3 minute la foc mic). Se acoperă cu folie de plastic și se lasă să se răcească. Când e răcită bine (nu caldă) se poate folosi pentru partea a doua a cremei. Pentru a realiza crema mousseline se mixează untul moale prima dată și se adaugă apoi pe rând crema de vanilie continuând mixarea până când rezultă o cremă omogenă (3-4 minute). 
După ce aveți toate elementele acestea puteți asambla tortul. Eu am decupat blaturile cu o formă de 16 cm. Se așază primul blat în formă, se însiropează și se așază pe margini jumătăți de căpșuni. Se pune crema în formă păstrând puțină și pentru stratul următor. Se așază al doilea blat, se însiropează și se adaugă deasupra crema rămasă. Se dă tortul la rece și se pregătește jeleul. Eu am uitat să pun acetat în formă, dar dacă aveți folosiți-l pentru că vă vor ieși marginile drepte și veți scoate ușor tortul din formă.
Pentru jeleu se folosește piure de căpșuni pe care eu l-am realizat la blender. Se hidratează gelatina în apă rece. Se pune piureul pe foc și când începe să fiarbă se toarnă zahărul amestecat cu agar-agarul. Se amestecă cu telul, se mai ține 1 minut și se ia apoi de pe foc.Se adaugă gelatina scursă bine de apă. Se amestecă bine și se lasă jeleul să se răcească. După ce nu mai e fierbinte se toarnă în formă. Se lasă la rece pentru câteva ore. După ce s-a răcit bine și s-a întărit jeleul se scoate ușor inelul. Se decorează tortul cu căpșuni proaspete.
Spor la treabă!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!