Tort Porcușor Alina Avram 28 aprilie 2016 2 Comments

Suntem în săptămâna mare, ne mai despart câteva zile de marea sărbătoare a învierii Domnului. Teoretic săptămâna aceasta ne gândim la pască, cozonaci, fripturi, sarmale și nu la tort Porcușor nu-i așa? Nu e în ton cu sărbătorea aceasta sfântă. Poate un tort Iepuraș ar fi fost mai indicat. După cum bine v-ați dat seama nu e un tort de Paște, e un tort pe care eu l-am făcut cu alt scop și s-a nimerit să-l fac exact zilele acestea. Mai trist e că nu am putut să gust din el, dar cei care au gustat mi-au zis că e bun. Îi cred pe cuvânt. Fac eu torturi care nu sunt bune?! Acum referindu-ne strict la aspect știu că mai am de lucrat cu pasta de zahăr. Recunosc că nu e punctul meu forte, dar îmi doresc să învăț. Nu m-aș vedea realizând doar torturi în pastă de zahăr, dar un cofetar trebuie să se priceapă și la asta, nu? Poate în viitorul apropiat o să fac și niște cursuri de cake design. Deocamdată prioritățile mele sunt altele în domeniul patiseriei și al cofetăriei.

Timp de preparare: 120 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp de răcire: 120 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru blat:

4 ouă
100 g de zahăr
125 g de făină
1/2 baton de vanilie (sau coajă de lămâie)
8 g de praf de copt

Pentru sirop:

200 g de zahăr
200 ml de apă
baton de vanilie, extract de vanilie (sau esență de vanilie)

Pentru cremă (chantilly cu mascarpone):

150 g de mascapone
230 g de smântână pentru frișcă
35 g de zahăr pudră
1/2 baton de vanilie

200 g de căpșuni

Pentru crema de unt:

300 g de unt
350 g de zahăr pudră
10 ml de lapte cald

Pentru decor:

600 g de pastă de zahăr
coloranți alimentari roșu, verde, negru

Mod de pregătire:

Pentru pregătirea blatului se mixează ouăle întregi cu zahărul pentru 8-10 minute. Se adaugă și semințele de vanilie sau coaja rasă de lămâie. Se cerne făina împreună cu praful de copt și se încorporează la mână. Se toarnă compoziția într-o tavă de 22 de cm unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt doar la bază. Se coace pentru 25-30 de minute la 180 de grade. Se lasăsă se răcorească în tavă și se așază apoi întors pe un grătar să se răcească bine și să devină drept. Se taie apoi în trei.
Pentru sirop se fierbe apa cu zahărul. Se adaugă aromele și se lasă să se răcească. Se pregătește crema. Se mixează smântâna pentru frișcă rece cu brânza mascarpone, zahărul pudră și vanilia. Trebuie să aibă consistența de frișcă bătută, dar aveți grijă să nu o mixați prea mult. Exact ca la crema chantilly franțuzească, frișcă și zahăr. 

Se montează tortul. Eu m-am folosit din nou de inelul detașabil. Se însiropează prima felie de blat, se așază jumătate din cremă deasupra, căpșuni tăiate în sferturi, a doua felie de blat însiropată, restul de cremă, căpșuni și ultima felie de blat însiropată. Se dă tortul la rece pentru o oră și apoi se îmbracă în crema de unt pregătită astfel: se mixează spumă untul moale cu zahărul pudră și laptele călduț. Eu am folosit doar jumătate din cremă, dar vă recomand să o folosiți toată așa veți reuși să-l îndreptați și să-l îmbrăcați mai bine. Sau dacă nu o folosiți toată măcar 3/4. E mai bine să vă rămână decât să nu vă ajungă. Dați din nou tortul la rece. Eu l-am lăsat peste noapte și l-am îmbrăcat în pastă de zahăr.
Cât despre pasta de zahăr ori o faceți voi ori o cumpărați. Eu am cumpărat pasta de zahăr albă pe care am colorat-o cu puțin roșu pentru a o face roz, cu puțin verde, iar pentru culoarea negră am folosit cărbuni medicinali de la farmacie pe care i-am pisat și i-am diluat cu foarte puțină apă. Da, puteți colora pasta de zahăr în negru cu acești cărbuni dacă nu găsiți colorant alimentar. 
Pentru a îmbrăca tortul aveți nevoie cam de 500 de g de pastă de zahăr roz, cu restul realizați decorațiunile. E simplu de realizat. Pentru a realiza punctele roșii din obraji am folosit colorant roșu dizolvat în puțină apă. La gură am greșit puțin, dar mi-am dat seama după. A fost distractiv să-l fac, dar mai greu mi-a fost să colorez pasta de zahăr în atâtea culori. 




Spor la treabă!

Tags:

2 comentarii :

  1. Arata foarte, foarte bine! Ai talent ;), sa nu te indoiesti niciodata de lucrul asta! Sarbatori fericite alaturi de cei dragi! Te pup!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!