Ou de ciocolată Alina Avram 14 aprilie 2016 1 Comment

Această postare ar fi trebuit să se numească: Nu încercați așa ceva acasă! Serios, nu încercați așa ceva acasă decât dacă vreți să vă legați la cap fără să vă doară. Eu mi-am pus în cap anul acesta să încerc să fac un ou de ciocolată, așa că mi-am cumpărat o formă de pe internet. Și nu orice formă, una de 500 g capacitate pentru că una de 300 era prea mică în viziunea mea. Așa că următorul pas a fost să îmi creez un model în cap despre cum aș fi vrut să arate oul meu de ciocolată.  Ce credeți, nu s-a mai potrivit nimic pentru că în cele din urmă a ieșit altceva. Nu e deloc simplu să faci un ou de ciocolată, să temperezi peste 1 kg de ciocolată, să încerci să-l decorezi fără să lași urme. La mine totul a mers strună până la faza cu decoratul, acolo m-am împotmolit. Să nu mai zic că am colorat toată bucătăria în auriu, pentru că da, am căutat disperată și un colorant auriu-bronziu pentru oul meu. Și fiindcă îmi cumpărasem foițe de aur le-am utilizat și pe acelea. Și să nu uităm și frunzele de ciocolată, da? Puține, dar există! Nu e o rețetă propriu-zisă, o să încerc să vă dau niște sfaturi și să nu repetați greșelile mele dacă vă încumetați la așa ceva.

Ingrediente :

1200 g de ciocolată neagră 70%cacao)
1 formă din policarbonat
1 termometru
1 spray auriu
foiță de aur

Mod de pregătire:

Știți că pentru a pregăti un ou de ciocolată trebuie să temperați bine ciocolata. Așadar pentru a o tempera prin înseminare trebuie să topiți o parte din ciocolată pe baie de aburi, deci dacă folosiți 600 g pentru o jumătate de ou, topiți 500 g pe baie de aburi. Când ajunge la 55/58 de grade o luați de pe foc și opriți 1/3 din ciocolată caldă în alt recipient. Adăugați cele 100 g de ciocolată netopită, dar tocată cât mai mărunt și amestecați să se topească în totalitate. Trebuie amestecat constant până când ajunge la 28/29 de grade, iar apoi adăugați puțină ciocolată caldă pentru a ridica temperatura la 31/32 de grade.
Aceasta este o metodă, o alta constă în topirea ciocolatei pe baie de aburi la 55/58 de grade, apoi se pune vasul într-un alt vas în care ați adăugat apă rece, se amestecă constant până ajunge la 35 de grade. Se ia apoi de la rece și se amestecă în continuare până atinge 28/29 de grade. Se pune apoi din nou pe baie de aburi caldă să ajungă la 31 de grade. Acestea sunt doar două dintre metodele de temperare a ciocolatei. Sunt de preferat pentru acasă pentru că profesioniștii o temperează pe marmură sau au mașină de temperat ciocolata. 

Eu am turnat două straturi de ciocolată, am lăsat puțin la temperatura camerei să se întărească primul strat și l-am adăugat apoi pe al doilea. Apoi am așezat forma pe un grătar să se scurgă tot surplusul de ciocolată. Ciocolata care se scurge și care vă rămâne o puteți refolosi. Eu mi-am cumpărat o singură formă așa că am realizat pe rând jumătățile de ou. După ce se răcește ciocolata se desprinde singură din formă. Pentru a grăbi acest lucru eu am pus-o câteva minute la congelator. Rețineți că înainte de a se întări de tot ciocolata trebuie să curățați și să îndreptați marginile formei. 
În momentul în care aveți cele două jumătăți perfect drepte trebuie să încălziți o tavă și să treceți ușor jumătățile pentru a favoriza topirea acestora. Dacă sunt perfect drepte și egale ar trebui să fie ușor. Eu am întâmpinat ceva probleme pentru că m-am trezit că nu erau egale și a trebuit să le topesc mai mult pentru a le putea lipi între ele. În cele din urmă am reușit să le unesc, dar am lăsat o mie de amprente. Am decorat apoi oul cu spray-ul auriu și am turnat deasupra ciocolată temperată. Am decorat cu foiță de aur și câteva frunze de ciocolată pe care le-am realizat cu ajutorul unor frunze de plastic de la flori artificiale. Care va să zică am uns frunzele cu ciocolată temperată, le-am dat la rece și apoi le-am desprins. 
Știu, nu arată cine știe ce, dar nu o să mă opresc aici. Sunt convinsă că anul viitor o să-mi iasă și mai bine. Pentru a da luciu unui ou de ciocolată există în comerț și spray pentru așa ceva. În mod normal nu trebuie pentru că ciocolata temperată corect e suficient de lucioasă, dar dacă oul e manevrat mult mai rămân amprente. Se poate evita acest lucru dacă se folosesc mănuși de plastic. Oricum îți trebuie multă tehnică, pricepere, îndemânare pentru a realiza un ou de ciocolată perfect.Spor la treabă!

Un comentariu :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!