Mini tarte vegane cu cartofi mov Alina Avram 19 aprilie 2016 No Comment

Ce face un patiser cu niște cartofi mov? Un desert, exact. Și dacă postește și are poftă de ceva dulce? Aici e mai greu pentru că provocarea e mai mare. Să faci un desert de post cu cartofi mov care să fie bun și să arate și bine nu e de ici de colo. Am încercat pentru prima dată aluatul de tartă cu ulei de cocos și pot spune că îmi place maxim. E sfărâmicios, are gust neutru și se poate folosi în fel și fel de combinații. Tartă cu cartofi nu e prima dată când fac, am mai făcut una cu cartofi dulci acum ceva timp. Însă cartofii mov nu i-am mai încercat până acum. Știu că sunt mult mai sănătoși în comparație cu cei albi sau cu cei dulci. Partea frumoasă e culoarea care nu se schimbă în timpul coacerii. Tartele acestea sunt un experiment, nu cel mai reușit pentru că întotdeauna e loc de îmbunătățiri. Am vrut să încerc aluatul de tartă vegan și mă declar pe deplin mulțumită, cât despre compoziția de cartofi mov aici e loc de mai bine. Ar fi avut nevoie de ceva în plus. Am folosit pentru decor frișcă din soia care mie una mi se pare cea mai acceptabilă variantă la frișca non vegană. 

Ingrediente pentru aluat:

136 g de făină
1 praf de sare
80 g de ulei de cocos
50 ml de apă rece

Pentru compoziție:

200 g de cartofi fierți
60 ml de lapte de migdale
60 ml de aquafaba (lichidul de la conserva de năut)
3 linguri de zahăr (sirop de arțar sau alt îndulcitor)
1 linguriță de extract de vanilie
1/4 linguriță de scorțișoară
1 linguriță de amidon

Mod de pregătire:

Pentru pregătirea compoziției cartofii trebuie să fie fierți și apoi sfărâmați. Eu i-am trecut printr-o presă pentru cartofi. Se amestecă apoi cu zeama de la conserva de năut, laptele de migdale, zahărul sau îndulcitorul, amidonul, scorțișoara și vanilia. Aquafaba e o adevărată minune pentru vegani pentru că înlocuiește cu succes albușul de ou. Se pot face o mulțime de chestii cu acest lichid. Amidonul aș zice că e strict opțional, mie mi s-a părut pe urmă că nu ar fi trebuit să-l adaug și cartofii deja conțin amidon. Puteți folosi în loc de aquafaba și lapte de migdale o conservă din lapte de cocos care să-i dea acea textură cremoasă. Se dă deoparte și se pregătește aluatul.

Făina se amestecă cu sarea și uleiul de cocos care nu trebuie să fie lichid ci trebuie să aibă o consistență solidă. Se adaugă pe rând apa rece și se frământă până când aluatul capătă o consitență omogenă. Se transferă apoi pe masa unsă cu făină și se lucrează până când se desprinde ușor de pe mâini și devine ușor de modelat. Se împarte apoi în 5 părți egale și se așază cu mâna în formele de mini tarte. E foarte ușor de lucrat cu mâinile, e uleios. Eu l-am făcut la mixer apoi l-am transferat pe masa de lucru. 
Se pune compoziția de cartofi în forme și se coc apoi mini tartele pentru 40 de minute la 180 de grade. Se lasă să se răcească și se decorează apoi cu frișca vegetală din soia. Eu am făcut și niște chipsuri de cartofi mov care era cât pe ce să devină scrum. Le-am cam uitat în cuptor. Nu știu cum vi se pare experimentul meu. Eu zic că e 50% reușit. Chiar vă recomand să încercați aluatul acesta de tartă.Spor la treabă!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!