Gogoși glazurate (de post) Alina Avram 9 aprilie 2016 No Comment

Răsfoind blogul mi-am dat seama că nu am nicio rețetă de gogoși de post publicată. Nu că ar fi complicat să iei o rețetă de gogoși care conțin lapte, unt și ouă și să o transformi într-una de post. Înlocuim ingredientele de origine animală cu ingrediente vegetale. Eu însă am făcut un aluat doar din făină, apă, drojdie și ulei. Aș fi putut folosi lapte vegetal în loc de apă, dar am mers pe varianta simplă și comună tuturor. Ca să nu fie simple și banale le-am glazurat cu zahăr fondant și le-am decorat cu fistic și bombonele colorate.  Zahărul pudră fondant îl aveam cumpărat și mă gândeam să-l folosesc în acest scop. Sunt realizate după modelul celor americane. Cele albe sunt decorate cu ciocolată pentru că eu nu țin post și mi-am permis acest răsfăț.

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp de dospire: 120 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

500 g de făină
250 ml de apă călduță
25 g de drojdie proaspătă
100 ml de ulei 
50 g de zahăr
1 praf de sare
coajă rasă de lămâie

Pentru glazură:

zahăr pudră fondant
40 ml de apă rece
coloranți alimentari
fistic tocat
bombonele colorate

Mod de pregătire:

Făina se amestecă cu zahărul, sarea și coaja rasă de lămâie. Drojdia se dizolvă în apa călduță și se adaugă peste făină frământând energic. Se adaugă treptat uleiul și se frământă până când aluatul devine omogen și elastic. Se unge cu ulei și se lasă la crescut, acoperit, la loc cald. 
După o oră se întinde aluatul pe masa de lucru unsă cu ulei sau cu puțină făină. Se decupează gogoșile cu o formă rotundă și apoi cu una mai mică în mijloc. Se lasă să crească pentru încă o oră. 
Se încinge uleiul într-o crăticioară și se prăjesc pe rând gogoșile crescute. Se scot apoi pe o hârtie absorbantă. 
Se pregătește glazura. Zahărul pudră fondant se amestecă cu apa rece și cu câteva picături de colorant alimentar. Se decorează apoi gogoșile și se așază pe un grătar. Se presară deasupra bombonele colorate, fistic tocat, etc. Dacă nu aveți zahăr pudră fondant puteți folosi zahăr pudră normal în care adăugați zeama de lămâie sau puteți face voi glazura fondantă. Mai este și varianta decorării gogoșilor cu ciocolată neagră topită sau pur și simplu cu zahăr pudră. 

Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!