Cozonac cu mac Alina Avram 1 aprilie 2016 No Comment

V-am mai spus cât de mult îmi place cozonacul cu mac?! Ei bine, dacă nu v-am mai zis vă spun acum. că îmi place tare tare mult. Îmi amintesc că am mâncat pentru prima dată acum ceva ani în Bucovina la niște prieteni dragi și atunci m-am îndrăgostit iremediabil de el. În ultimele două săptămâni l-am făcut de două ori, o dată simplu și o dată în combinație cu nucă. Că tot se apropie sărbătorile de Paște avem nevoie de mai multe idei așa că eu vă propun ca pe lângă cel cu nucă să faceți și unul cu mac. Nu de alta, dar e bine să avem de unde alege când vrem să ne ghiftuim de Paște. Am dreptate?!

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de dospire: 60 de minute
Timp de coacere: 40 de minute
Timp total de pregătire: 130 de minute

Ingrediente pentru 1 cozonac cu mac:

350 g de făină 
1/2 linguriță de sare
25 g de zahăr 
20 g de drojdie proaspătă
120 ml de lapte călduț
1 ou
50 g de unt topit

Pentru compoziția de mac:

120 g de mac
50 g de unt
75 g de zahăr

În plus: 1 ou pentru uns

Mod de pregătire:

Cerneți făina și sarea într-un bol încăpător. Adăugați și zahărul. Drojdia se dizolvă în laptele călduț și se adaugă peste făină împreună cu oul. Se începe frământarea aluatului adăugând pe rând untul topit, dar nu fierbinte. Eu am făcut aluatul la KA. L-am lăsat acolo cam 10 minute până când s-a desprins de pe pereții mixerului. Dacă îl faceți la mână trebuie să-l frământați tot pentru 10 minute. Se acoperă cu folie de plastic și se lasă să crească. Eu îl pun mereu în cuptorul stins cu lumina aprinsă. 
Pentru compoziția de mac se pune macul în apă fierbinte și se lasă așa pentru câteva minute, până se răcește. Se scurge de apă. Untul se topește pe foc mic, se adaugă apoi macul scurs de apă și zahărul. Se ține pe foc până când scade tot lichidul rezultat. Se lasă apoi să se răcească înainte de a-l folosi. 
Aluatul crescut se împarte în două și se întinde pe masa de lucru unsă cu ulei sau cu unt topit. Se întinde compoziția de mac deasupra, se rulează și se împletesc apoi cele două părți. Se așază cozonacul în tava de copt și se lasă la crescut pentru încă 30-40 de minute. Se preîncălzește între timp cuptorul la 190 de grade. Se unge cozonacul cu gălbenuș și se coace apoi pentru 35-40 de minute. Se lasă să se răcească și apoi se taie. Eu l-am lăsat prea puțin să se răcească, nu am rezistat. Era încă destul de cald când l-am tăiat. Atașez și poza cu cozonacul 2 în 1, cu mac și nucă. Acum voi să-mi spuneți care vă inspiră sau vă place mai mult?


Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!