Tort Mimoza Alina Avram 10 martie 2016 6 Comments

Tortul Mimoza este un tort dedicat special femeilor, de 8 Martie. Și-a luat numele de la floarea cu același nume. De 8 martie în Italia se dăruiesc mimoze femeilor și se pregătește acest tort. Eu îmi doream de mult să-l pregătesc și acum am găsit ocazia potrivită. Tortul trebuie să aibă formă de cupolă și trebuie să fie decorat cu cubulețe de pandișpan. Decorul final trebuie să te trimită cu gândul la gingașele flori. Cremele folosite în general sunt cele chantilly, un amestec de cremă de vanilie cu frișcă naturală. Se folosește și puțină gelatină în compoziție pentru a o întări puțin și pentru a face tortul mai ușor de manevrat în momentul în care se lucrează la el pentru a-i da forma de cupolă. Eu am realizat o cremă pe bază de cremă englezească, gelatină și frișcă naturală. Blatul e simplu, un pandișpan cu aromă de lămâie și puțin unt. L-am însiropat cu suc de portocale, dar puteți folosi un sirop alcoolic de genul maraschino sau limoncello. 

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 180 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru blat:

200 g de ouă întregi
50 g de gălbenuș
170 g de zahăr
120 g de faină albă
50 g de amidon din cartofi
35 g de unt topit
coajă de la 1 lămâie

Pentru crema engleză:

100 g de zahăr
250 ml de lapte
80 g de gălbenuș
1/2 păstaie de vanilie
coaja de la 1 portocală mică
coaja de la 1 lămâie

10 g de gelatină foi
250 g de frișcă naturală

Pentru decor:

căpșuni
250 g frișcă naturală
cubulețe de pandișpan

Mod de preparare:

Pentru pregătirea blatului se amestecă ouăle întregi cu gălbenușurile și zahărul. Se pun pe foc mic și se amestecă până când ajunge la temperatura de 45 de grade. După ce ouăle au atins această temperatură se oprește focul și se transferă ouăle în vasul mixerului. Se mixează până când devin spumoase și se deschid la culoare, vreo 7-8 minute. Chiar dacă le lăsați mai mult nu se întâmplă nimic. Se cerne apoi făina împreună cu amidonul din cartofi și se încorporează la mână cu o spatulă. Se adaugă și coaja rasă de lămâie și untul topit, dar răcorit (nu fierbinte). Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină. Eu am folosit o tavă pătrată, dar folosiți una rotundă, e ma bine. Dacă nu găsiți amidon din cartofi înlocuiți-l cu amidon de porumb.
Se coace blatul pentru 25 de minute la 180 de grade. După ce s-a copt se lasă să se răcească bine și se taie apoi în trei. Decupați apoi blatul astfel încât să aveți 3 mărimi diferite pentru a realiza forma de cupolă. Luați un bol și măsurați blaturile astfel încât să se încadreze perfect în momentul în care o să le așezați acolo. Decupați un blat mic pe care îl puneți primul, apoi unul mai mărișor în centru și ultimul care să fie cam cât bolul de mare.
Pentru realizarea cremei se amestecă gălbenușurile cu zahărul, laptele, semințele de vanilie, coaja de lămâie și portocală. Se pune amestecul pe foc și se amestecă încontinuu până când atinge temperatura maximă de 82-83 de grade. Se ia apoi de pe foc și se adaugă gelatina hidratată în apă rece și scursă bine de apă. Se amestecă să se topească și se dă crema la rece până când se răcește în totalitate. Eu am lăsat-o peste noapte. După ce s-a răcit, se transferă în vasul mixerului. Nu vă speriați dacă e tare ca jeleul, așa trebuie să fie. Se mixează pentru 1-2 minute și se adaugă apoi smântâna pentru frișcă. Se mixează împreună pentru 2-3 minute. Se transferă apoi crema într-un blender și se blenduiește până când devine fină și cremoasă.

Se îmbracă bolul pe care îl folosiți pentru a monta tortul în folie de plastic. Se pune puțină cremă și se așază primul blat, cel mai mic. Se însiropează cu suc de portocală (în cazul meu) și se așază jumătate din cremă. Se așază al doilea blat, se însiropează și se adaugă crema rămasă și blatul cel mai mare, însiropat. Se acoperă cu folie de plastic și se dă la rece peste noapte sau pentru câteva ore.
După ce s-a întărit se răstoarnă pe o farfurie, se îmbracă în frișcă naturală și se decorează cu cubulețe din pandișpanul rămas. Eu am optat să-l decorez și cu puțină frișcă și căpșuni.
Îmi cer scuze că nu am reușit să fac mai multe poze. Nu e obligatoriu să-l faceți sub formă de cupolă, îl puteți face normal și-l decorați apoi cu cubulețe de pandișpan. În loc de crema folosită de mine puteți face o cremă de vanilie pe care o amestecați apoi cu frișcă naturală. E mai simplu așa. Pentru a o întări adăugați puțină gelatină.


Spor la treabă!
Tags:

6 comentarii :

  1. Suna tare bine! Ce dimensiune ar trebui sa aibe tava dreptunghiulara, respectiv cea rotunda? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tava dreptunghiulară are 20x30, iar cea rotundă de 24-26 cm pentru că trebuie să rămână ceva blat pentru a tăia cubulețe. Dacă e mai înalt se poate tăia în 4, iar una se oprește pentru cubulețe.

      Ștergere
  2. M-ai topit! Arata extrem de bine, imi place in mod special modul de pregatire si de ornare, dar si combinatia de arome! Imi place foarte mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Fa - bu - los!
    Arata intr-un mare fel!
    Daca venea putin mai devreme transformam reteta ta intr-un tort aniversar pentru sotul meu.
    Dar tot m-am documentat putin de la tine!
    :D
    Te pup cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!