Pască cu smântână (cu aluat fraged) Alina Avram 21 martie 2016 1 Comment

Se apropie cu pași repezi sărbătorile pascale. Weekendul acesta sărbătorim Paștele catolic, în schimb cel ortodox îl sărbătorim peste o lună și ceva. Eu m-am pregătit din timp și vin în ajutorul vostru cu rețete pentru masa de Paște. Recunosc că pască cu smântână nu am mai pregătit până acum și nici nu prea am mâncat. Rețeta am preluat-o tot din cartea Sandei Marin, dar am preferat să fac un aluat fraged în loc de clasicul aluat cu drojdie. Este o pască aerată (datorită albușurilor spumă din compoziție) foarte ușor de realizat. După ce am încercat-o și pe aceasta preferata mea rămâne tot cea cu brânză, cu multă brânză de vaci dulce. Anul trecut am pregătit chiar și o pască cu brânză de capră, dar gândul îmi zboară tot la cea cu brânză dulce.

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere: 40 de minute
Timp de răcire: 120 de minute
Timp total de pregătire: 190 de minute

Ingrediente pentru aluat:

250 g de făină
125 g de zahăr
135 g de unt
1 ou întreg
1 gălbenuș
coajă rasă de la 1 lămâie
un praf de sare

Pentru compoziție:

750 g de smântână
2 linguri cu vârf de făină
5 gălbenușuri
3 albușuri
150 g de zahăr
1/2 păstaie de vanilie (sau coajă de lămâie)
1 praf de sare

Mod de pregătire:

Eu am pregătit aluatul la  KA, dar îl puteți pregăti și la mână. Eu am pus toate ingredientele acolo și am lăsat aparatul în funcțiune până când a rezultat o compoziție omogenă. L-am înfoliat și l-am dat la rece pentru 30 de minute. Dacă nu aveți un robot de bucătărie, un mixer performant, îl faceți la mână. Făina se amestecă cu sarea, zahărul și untul rece tăiat cubulețe. Se frământă până când aluatul capătă un aspect sfărâmicios și se adaugă apoi oul, gălbenușul și coaja de lămâie. Se frământă până când e prefect omogen. 
În timp ce aluatul stă la rece se preîncălzește cuptorul la 180 de grade și se pregătește compoziția. Gălbenușurile se mixează cu sarea și zahărul. Se adaugă smântâna și se mixează în continuare. Se adaugă și făina, semințele de vanilie și la final se încorporează la mână albușurile bătute spumă.
Se scoate aluatul de la rece, se întinde într-o foaie de 1 cm pe masa de lucru unsă cu făină. Se unge o tavă de 22-24 cm cu unt și se așază aluatul în tavă. Se taie marginile și se înțeapă din loc în loc cu furculița la bază. Se toarnă compoziția în tavă și se coace apoi pasca pentru 40 de minute. În timpul coacerii pasca se umflă din cauza albușurilor, dar când se răcește se lasă. Nu vă speriați. Se lasă apoi să se răcească bine înainte de a o scoate din formă.  Se pudrează cu zahăr și se servește. 
 Sărbători fericite!

Un comentariu :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!