Tiramisu fără gluten Dohotariu-Avram Alina 13 februarie 2016 6 Comments

Vă mărturisesc din start că desertul acesta are două greșeli în viziunea mea, una că nu am însiropat pișcoturile și a doua că aroma de cafea din cremeux trebuia să se simtă mai mult. Nu am vrut să însiropez pișcoturile deși puțin ar fi trebuit, iar pentru cremeux trebuia să folosesc ori mai multă cafea ori să las mai mult timp la infuzat laptele cu cafeaua. În rețetă vă explic mai pe larg. Nu e clasicul tiramisu, conține un mousse de mascarpone dacă o pot numi așa și un cremeux de cafea. Ca să fie totul perfect ar fi trebuit să conțină și un jeleu de cafea sau niște pișcoturi făcute în casă. Tiramisu e un desert atât de versatil încât ne putem juca în fel și chip cu ”aromele” lui.
Este a doua rețetă din campania Iubim și dăruim cu Schar. Vă îndemn și de data aceasta să lăsați un comentariu aici pe blog și puteți câștiga produse Schar pentru o lună întreagă. Pentru mai multe detalii intrați pe linkul afișat. 

Ingrediente pentru cremeux de cafea:

30 g de cafea măcinată (sau solubilă, sau boabe)
300 ml de lapte
4 gălbenușuri
70 g de zahăr
4 g de gelatină foi
250 g de smântână pentru frișcă

Pentru crema de mascarpone:

5 gălbenușuri
170 g de zahăr
50 ml de apă
1/2 baton de vanilie

6 g de gelatină foi
50 ml de lapte
250 ml de smântână lichidă
250 g de mascarpone

În plus:

1 cutie de pișcoturi Schar
cacao

Mod de pregătire:

Eu am pregătit desertul în mini forme, dar îl puteți pregăti și într-o formă rotundă detașabilă, de preferat un inel de inox. Din toată această compoziție eu am realizat 4 mini tiramisu și un tortuleț de 18 cm, cam 10 cm de înalt. 
Prima dată se pregătește cremeux-ul de cafea. E de preferat să lăsați laptele la infuzat peste noapte cu cafeaua măcinată sau cafea boabe. Eu l-am lăsat vreo 2-3 ore cu cafea boabe și cafea solubilă. Ori folosiți mai multă cafea solubilă, ori îl lăsați peste noapte. După aceea îl strecurați cu o sită fină sau un tifon să nu rămână cafeaua măcinată în el și folosiți doar 250 ml. 
Laptele se amestecă apoi cu 35 g de zahăr și se pune pe foc. Gălbenușurile se bat puțin cu restul de zahăr (35 g) și se toarnă apoi peste laptele fierbinte de pe foc. Amestecați încontinuu și aveți grijă să nu depășiți 84-85 de grade. Aveți nevoie de un termometru pentru această etapă, dar și pentru următoarea.
Se ia apoi crema de pe foc și se adaugă gelatina hidratată bine în apă rece și scursă. Se amestecă să se topească gelatina și se lasă crema să se răcească până ajunge la 35 de grade ca și temperatură. 
După ce a ajuns la 35 de grade se încorporează frișca mixată doar pe jumătate. Adică atunci când observați că face niște cute opriți mixerul. Trebuie să fie semimixată pentru a o putea încorpora în cremă. Se încorporează frișca în două etape, se amestecă ușor și cremeux-ul e gata.
Se așază pișcoturile în formele pregătite. Vă recomand să le însiropați puțin cu cafea tare, dar doar puțin pentru că altfel se înmoaie prea tare și pișcotul nu o să mai aibă nici textura crocantă și nici nu o să mai arate bine. 
Turnați cremeux-ul peste pișoturi și dați formel la congelator. Între timp pregătiți cealaltă cremă, de mascarpone.

Pentru această cremă eu am pregătit termic ouăle, am creat un pate a bombe, o bază care se face foarte ușor dacă aveți termometru aproape. 
Gălbenușurile trebuie să fie la temperatura camerei, se pun în vasul mixerului și se mixează la viteză mică. Se adaugă semințele de la 1/2 baton de vanilie. 
Apa cu zahărul se pun pe foc și se fierbe până când siropul ajunge la 121 de grade. Se ia de pe foc și se toarnă apoi în fir subțire peste gălbenușuri continuând mixarea, adică nu opriți mixerul când turnați siropul. Mixați apoi pentru încă 6-7 minute până când compoziția se răcește. 
Se hidratează gelatina în apă rece și se adaugă apoi scursă bine de apă în laptele fierbinte (cele 50 de ml). Se amestecă să se topească și se adaugă apoi în crema de ouă. Se adaugă și brânza mascarpone și se mixează pentru 1-2 minute până când e perfect omogenă compoziția. Brânza mascarpone nu o să reușiți să o încorporați bine la mână în crema de ouă, de aceea e bine să o mixați cu crema de ouă. 
Frișca se mixează la fel, doar pe jumătate și se încorporează cremei precedente. Se toarnă crema rezultată în forme și se dă din nou la congelator. Eu le-am lăsat peste noapte. A doua zi se lasă la temperatura camerei pentru 10-15 minute, apoi se scot din forme. Eu le-am decorat cu crema rămasă pe care am păstrat-o la temperatura camerei pentru a nu se întări prea tare la rece. Se presară cacao deasupra și desertul se poate mânca. 




Spor la treabă!

6 comentarii :

  1. Interesanta reteta.
    Povestea pe care vreau sa o spun este destul de veche, au trecut mai bine de 13 ani de atunci. Eram in scoala primara si eram un copil extrem de greu de multumit in ceea ce priveste mancarea. Astfel, tatal meu a vrut sa-mi dea o "lectie" pe care o apreciez foarte mult si acum. Aveam in clasa un coleg cu posibilitati foarte reduse,incat nici macar sa manance nu avea ce. Auzind tata de situatia lui, intr-o zi l-a adus la noi acasa si i-a dat sa mananace tocmai ce eu refuzasem. Asa cu pofta cum manca baietelul acela nu am mai vazut, avea o bucurie si o multumire in ochi pe care nici acum nu o uit. Aceasta intamplare m-a ajutat sa inteleg ca sunt persoane care nu au nici ceea ce am eu si cat de important este sa apreciez ceea ce am. Am mai inteles dupa, pe langa faptul ca ar fi bine sa mai renunt la mofturile mele de la masa,ca este bine ca atunci cand ai ceva si nu folosesti sa oferi mai departe cuiva care chiar are nevoie. De aceea, mi-as dori foarte mult produsele fara gluten de la Schar pentru ca de o saptamana prietenul meu a inceput sa nu mai consume absolut nimic ce contine zahar sau gluten. Si m-am gandit ca acesta ar fi un cadou foarte frumos in luna iubiri, si de ajutor pentru el.
    P.S. Desertul lui preferat este tiramisu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un gand bun. Iubiti-va, femei!
    Dragele mele surioare, suntem sotii, mame, bunici si angajate model. Muncim la slujba, gatim si trebaluim acasa, ne crestem frumos copiii, ne sprijim si iubim partenerul de viata. Suntem devotate trup si suflet familiei si celor dragi, le daruim totul, dar si tot…timpul nostru. Dar ce se intampla cu timpul dedicat noua?
    Trebuie neaparat sa ne dedicam ceva timp si pentru placerile si rasfatul nostru. Haideti sa ne cumparam rochita aceea, pe care o privim cu jind de cateva luni, sau poate parfumul pe care il probezi la fiecare vizita la parfumeria din centrul comercial. Iti place lectura? Fa ti timp si citeste ultima aparitie a autorului tau preferat! Programeaza te la salon si incearca o noua tunsoare sau o noua culoare a parului! Un tratament cosmetic poate fi usor costisitor, dar tenul poate fi ajutat si acasa: un gomaj, o masca hidratanta, stiti voi! Meritam cu prisosinta aceste momente, doar ale noastre! Evident, starea noastra de spirit va fi imbunatatita, vom deborda incredere si buna dispozitie! Si vorba unui clasic, starea de bine se vede!
    Aveti grija de voi, de sanatatea voastra si de frumusetea voastra exterioara si interioara! Rasfatati va si iubiti va, femei! Fie ca aceasta primavara sa va gaseasca sanatoase, radioase si fericite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pana acum evitam sa fac acest preparat pt ca mi se parea greu dar cu reteta ta, cu toate detaliile la vedere, mi se pare usor si voi incerca sa l fac. Multumesc. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!