Prăjitură răsturnată cu portocale (fără gluten) Alina Avram 6 februarie 2016 2 Comments

În mintea mea iarna e cu miros de portocale, cu miros de scorțișoară, vin fiert, cuptor mereu încins de bunătăți. Nu e despre frig, despre zăpadă, e despre stat în bucătărie și copt ceva bun. Ador iarna pentru aromele ei și atât. Nu iubesc frigul și zăpada, cred că am mai spus-o de nenumărate ori. Haideți să profităm cât mai găsim încă portocale în magazine sau în piață. Eu mi-am cumpărat recent o lădiță de portocale roșii de Sicilia, moi și zemoase. Mi-am zis că tare bine ar arăta într-un desert și am găsit această prăjitură răsturnată care mai e numită și Blood orange polenta upside down cake, adică prăjitură răsturnată cu mălai și portocale. Pe bună dreptate, conține mai mult mălai decât făină albă pe care eu am înlocuit-o în cele din urmă cu făină fără gluten. Se pregătește rapid, iar portocalele sunt îmbrăcate într-un caramel delicios. 

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Grad de dificultate; foarte ușor

Ingrediente pentru portocalele în caramel:

3 portocale roșii de preferință
50 g de unt
1 lingură de suc de lămâie
130 g de zahăr brun

Pentru compoziție:
220 g de unt moale
125 g de făină de porumb
65 g de făină fără gluten (mix patisserie Dr. Schar)
8 g de praf de copt
2 g de sare
200 g de zahăr alb
4 ouă
80 g de smântână
1 plic de zahăr vanilat
coajă rasă de la 1 portocală

Mod de pregătire:

Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Portocalele se taie feliuțe subțiri. Se adaugă untul într-o tigaie, iar după ce se topește se adaugă zahărul brun și zeama de lămâie. Se lasă pe foc până când se topește zahărul. Se răstoarnă rapid caramelul în tava pentru copt. Eu am făcut caramelul direct în tava de copt pentru că e teflonată. Se așază apoi feliile de portocală în tavă și se pregătește compoziția.
Untul se mixează cu zahărul până devine ca o cremă. Se adaugă pe rând ouăle, continuând mixarea ingredientelor. La final se adaugă smântâna și zahărul vanilat, iar făina fără gluten (sau 00) se amestecă cu mălaiul, praful de copt, sarea și coaja de portocală. Se încorporează acest mix cu o spatulă compoziției de unt și ouă. Se toarnă apoi în tavă peste portocale și se coace pentru 30 de minute la 180 de grade. După ce s-a copt se răstoarnă rapid pe o farfurie și se lasă să se răcească. Se poate mânca și călduță cu frișcă naturală neîndulcită, creme fraiche sau smântână normală. Spor la treabă!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!