Brownie fără gluten Alina Avram 19 februarie 2016 2 Comments

Cine nu iubește ”brownie”?! Această prăjitură umedă, plină de ciocolată care ți se topește practic în gură. Eu una o ador. Am făcut-o de curând în varianta fără gluten, dar de data aceasta am încercat-o cu făină fără gluten. A ieșit neașteptat de bună, nu prea sunt mari diferențe între una și cealaltă. Am strecurat și câteva bucățele de ciocolată albă în compoziție. În loc de clasicele nuci, migdale, alune am zis să folosesc ciocolată albă, iar pentru a o face și mai ciocolătoasă am făcut și un ganache pe care l-am ”turnat” deasupra. Și rețeta aceasta face parte din campania Schar, Iubim și dăruim, #iubimsidaruim. Nu uitați să vă înscrieți în concurs. Puteți câștiga produse Schar cu un simplu comentariu, dar scris din inimă.

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere: 20 de minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 110 minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente: 

145 g de ciocolată neagră (50%cacao am folosit eu)
260 g de unt moale
4 ouă
250 g de zahăr 
140 g de făină fără gluten Schar
100 g de ciocolată albă (sau nuci, alune)

Pentru glazură:

100 g de ciocolată neagră (70%cacao)
150 ml de smântână pentru frișcă

Mod de pregătire: 

Ciocolata se topește pe baie de aburi și se dă deoparte. Untul moale se mixează până devine ca o cremă. Se adaugă treptat ciocolata topită și se continuă mixarea. Ouăle se adaugă și acestea pe rând, iar la final se încorporează făina fără gluten (sau făina albă pentru cei fără probleme). Eu am realizat toată compoziția cu mixerul, de la cap la coadă. Se  adaugă ciocolata albă ruptă bucăți, se amestecă și se toarnă apoi într-o tavă rotundă ( 22 cm în cazul meu) sau dreptunghiulară și se coace la 180 de grade pentru 20-25 de minute. Eu pe a mea am lăsat-o cam 30 de minute pentru că fiind destul de înaltă s-a copt mai greu la mijloc. Aveți grijă că nu trebuie să fie coaptă prea tare, trebuie să rămână umedă, dar nici să rămână compoziția lichidă la mijloc. 
Se lasă să se răcească și se pregătește glazura. Se încălzește smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere și se toarnă apoi peste ciocolata neagră ruptă în bucăți. Se amestecă până când se topește ciocolata și capătă un aspect omogen. Se toarnă apoi glazura peste prăjitură și se servește. Pentru un plus de efect, doar ne aflăm în luna iubirii, am adăugat câteva inimioare de zahăr. Spor la treabă!

2 comentarii :

  1. Un prepatat ideal pt o cina romantica sau un mic dejun in doi. Multumesc pt reteta.
    Felicitari si sa realizati cat mai multe preparate gluten free delicioase.

    RăspundețiȘtergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!