Zeppole (choux-uri cu cremă de vanilie) Alina Avram 23 ianuarie 2016 No Comment

Zeppola este un desert ce ține de tradiția italiană și se consumă de regulă în perioada carnavalului, în luna februarie. Italienii au multe deserturi care se consumă în această perioadă de sărbătoare. Printre acestea se numără și aceste choux-uri, bigne în italiană, care se frig în baie de ulei și se decorează cu cremă de vanilie și vișine. Se pot face și rotunde ca niște gogoșele și se umplu apoi cu cremă. Prăjirea lor în baie de ulei e o treabă destul de migăloasă pentru că trebuie coapte cu tot cu hârtie de copt pentru a-și păstra forma specifică. Se pot coace și la cuptor, astfel toată munca se diminuează considerabil, iar în plus nu sunt nici atât de ”uleioase”. Dacă tradiția cere să fie prăjite în ulei eu m-am conformat și le-am făcut așa cum trebuia. Sunt bune, sunt gustoase, dar dacă le prăjiți în untură sunt și mai bune. 

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere: 60 de minute
Timp de răcire: 30 de minute
Timp total de pregătire: 150 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru choux-uri:

250 g de făină
250 g de apă
160 g de unt
6 ouă
1 praf de sare

Pentru crema de vanilie:

400 ml de lapte
150 g de zahăr
150 g de gălbenuș
35 g de amidon de porumb
1/2 baton de vanilie

În plus:
1 borcan de vișine în sirop
zahăr pudră

Mod de pregătire:

Prima dată se pregătește crema de vanilie pentru că are nevoie de timp pentru a se răci și pentru a putea fi folosită apoi pentru decorarea choux-urilor.
Laptele se pune pe foc împreună cu semințele de vanilie. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul și amidonul. Când laptele începe să fiarbă se adaugă compoziția de gălbenușuri. Se amestecă încontinuu la foc mic până când crema începe să se îngroașe. Se ia de pe foc, se transferă într-un vas care se acoperă cu folie alimentară și se lasă crema să se răcească.
Pentru pregătirea choux-urilor se pune pe foc apa împreună cu untul și puțină sare. Când începe să fiarbă se adaugă toată făina și se amestecă energic cu o lingură de lemn. După ce compoziția se desprinde de pe pereții vasului se ia de pe foc și se transferă în vasul mixerului, robotului de bucătărie, etc. Se mixează pentru câteva minute pentru a o răcori înainte de a adăuga ouăle. După ce compoziția s-a răcorit se adaugă pe rând ouăle mixând bine după fiecare ou adăugat. Compoziția trebuie să aibă un aspect cremos și omogen. Se pune apoi câte puțin din aceasta într-un poș și se desenează cercuri pe hârtie de copt. Eu am făcut cercuri duble, dar dacă aveți un poș cu un vârf zimțat mai mare e suficient să vă opriți la un singur cerc. 

Se pune între timp uleiul la încins, iar hârtia de copt unde sunt choux-urile se decupează. Când uleiul a atins 180 de grade se pun choux-urile cu tot cu hârtie cu fața în jos. O să observați că hârtia se desprinde singură, apoi o înlăturați. Coaceți-le pe ambele părți, apoi scoateți-le pe hârtie absorbantă.
După ce s-au răcit se pot decora cu crema de vanilie, vișinele scurse bine de sirop și zahăr pudră. Dacă crema de vanilie e rece, cu atât mai bine.  
Știu că nu e un proces tocmai relaxant, dar o să merite efortul, vă asigur. După cum vă ziceam, pentru a vă ușura munca le puteți coace în cuptor.Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!