Tort cu 3 mousse de ciocolată Alina Avram 5 ianuarie 2016 3 Comments

Bine v-am regăsit în noul an! Sper că ați pășit cu bine în 2016! Nu știu ce planuri v-ați făcut pentru anul acesta, dar vă doresc să vi se împlinească toate dorințele. Vă doresc să fiți sănătoși și voioși tot anul! Sunt convinsă că ați petrecut frumos și ați mâncat bine. Și noi am făcut la fel, am pășit în noul an cu mâncare bună și cu multă bună dispoziție. Tortul acesta cu trei feluri de mousse de ciocolată l-am pregătit special pentru Anul Nou.  Am făcut două torturi, unul în formă de inimă pentru părinții mei și altul pentru noi și prietenii noștri. Cu toată modestia vă mărturisesc că a fost foarte apreciat de toți cei care l-au gustat. Am primit multe laude și felicitări. A fost vedeta serii. Vă îndemn să-l încercați pentru o zi specială sau fără niciun motiv, să vă răsfățați pe voi înșivă și pe cei dragi vouă. Cantitatea de gelatină e mică așa că tortul e cremos, nu gelatinos. Exact așa cum trebuie să fie un desert de genul acesta. 

Timp de preparare: 120 de minute
Timp de coacere: 20 de minute
Timp de răcire: 5-6 ore
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru blat Marquise:

140 g de gălbenușuri
140 g de zahăr pudră

300 g de albușuri
280 g de zahăr pudră

120 g de cacao amară
40 g de amidon 

Mousse de ciocolată neagră:

250 g de ciocolată neagră
50 g de gălbenuș
2 g de gelatină
250 g de frișcă bătută
20 ml de frișcă lichidă încălzită

Mousse de ciocolată cu lapte:

250 g de ciocolată cu lapte
50 g de gălbenuș
250 g de frișcă bătută
3 g de gelatină
20 ml de frișcă lichidă încălzită

Mousse de ciocolată albă:

250 g de ciocolată albă
50 g de gălbenuș
250 g de frișcă bătută
4 g de gelatină
20 ml de frișcă lichidă încălzită

Pentru decor:

cacao
decorațiuni din ciocolată

Mod de pregătire:

Din aceste cantități puteți face două torturi de 20-22 de cm sau puteți înjumătăți cantitățile pentru a face doar unul singur. Pentru blatul de ciocolată am folosit amidon alimentar de la Gustin deși ar fi trebuit să folosesc amidon din cartofi pe care nu am găsit să-l cumpăr pe aici prin zonă. 
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Gălbenușurile se mixează cu zahărul pudră pentru 4-5 minute, iar albușurile cu celelalte 280 g de zahăr pudră. Se încorporează apoi cele două compoziții, iar cacaua se cerne împreună cu amidonul. Se încorporează amestecului de ouă cu mișcări ușoare și se toarnă apoi jumătate din compoziție într-o tavă de 30x40 de cm tapetată cu hârtie de copt. Se coace pentru 9-10 minute la temperatura indicată. Se ia din tavă cu tot cu hârtia de copt și se lasă să se răcească. Se procedează la fel cu compoziția rămasă. După ce s-au răcit blaturile se desprind de pe hârtia de copt și se pot decupa după tava folosită. Ideal ar fi să folosiți un inel de inox tapetat cu foaie de acetat pentru a realiza tortul. Puteți folosi și o tavă de copt cu inel detașabil, dar trebuie să aveți mare grijă atunci când scoateți inelul pentru a nu strica desertul. Eu am folosit și una și alta. 

Mousse-urile de ciocolată trebuie să le pregătiți pe rând, prima dată cea cu ciocolată neagră, se dă tortul la rece, apoi cea cu ciocolată cu lapte, din nou la rece și ultima cu ciocolată albă. Eu am pus tortul în congelator și asta a grăbit întărirea mai rapidă a straturilor de ciocolată. Am folosit o ciocolată neagră cu un procent de 50% cacao, dar e mai bine să folosiți una cu 70% cacao.
După ce s-a răcit blatul se decupează după forma folosită și se așază în interiorul acesteia. Primul strat va fi cel cu mousse de ciocolată neagră. Se topește ciocolata neagră pe baie de aburi, iar frișca lichidă se mixează, dar nu foarte tare. Trebuie să fie cam semi bătută, să nu stea chiar băț,  nu trebuie să faceți decorațiuni cu ea. Dacă folosiți gelatină foi le puneți la hidratat în apă rece, la fel procedând și cu cea la plic. Pe urmă cea la plic trebuie să o încălziți pe baie de aburi și să o amestecați apoi cu cele 20 ml de smântână pentru frișcă încălzită bine. Cea foi trebuie să o scurgeți bine de apă și să o amestecați la fel cu smântâna fierbinte până la dizolvarea completă.
Gălbenușurile se bat cu un tel, se adaugă ciocolata topită și se amestecă bine. Se subțiază apoi amestecul cu gelatina hidratată în smântâna lichidă și se omogenizează bine. Se încorporează apoi la mână frișca bătută. Trebuie să aibă un aspect cât mai aerat. Se toarnă apoi mousse-ul de ciocolată neagră în tavă peste blat. Se dă la rece până se întărește. După ce începe să se întărească se pregătește mousse-ul se ciocolată cu lapte, se toarnă și acesta în formă, se dă la rece și la final mousse-ul de ciocoalată albă. Se lasă tortul la rece peste noapte. 
A doua zi se desprind marginile ușor cu un cuțit, se desface inelul detașabil și se decorează tortul cu cacao. Eu am făcut niște decorațiuni din ciocolată pe care le-am ornat cu bombonele colorate și cacao.
Puteți încerca să înjumătățiți cantitățile pentru blatul Marquise. Astfel coaceți doar o singură tavă de 30x40 din care decupați apoi două baze pentru două torturi. Mie mi s-a părut prea multă compoziția, dar am apucat să o fac, să o coc și apoi le-am decupat pe amândouă. Spor la treabă!
Tags:

3 comentarii :

 1. Blatul meu nu s-a copt in 10 minute, desi am facut doar jumate din cantitate. A trebuit sa il las dublu timpul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Laura, timpul e doar indicativ, în sensul că depinde de cât de înalt a fost blatul și ce cuptor folosești. Și eu m-am lovit de multe ori de timpii de coacere, nu sunt bătuți în cuie.

   Ștergere
  2. Forma de 26cm sau pe acolo. In rest totul a fost bine �� si bun. Atat d bun ca s-a "topit".

   Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!