Nuci umplute Alina Avram 8 ianuarie 2016 No Comment

În fiecare an de sărbători încerc să fac o rețetă din copilărie, o rețetă ce ține de tradiția noastră românească. Anul acesta a venit rândul nucilor umplute. E plin internetul de rețete de nuci umplute, a mea nu e cu nimic mai presus sau mai diferită. E rețeta clasică de nuci umplute. Chiar dacă internetul e plin de rețete de același fel, nicio rețetă nu o să arate în forma finală cu o alta pentru că fiecare dintre noi își pune amprenta personală asupra ei, iar povestea ce o însoțește o face unică. Care ar fi povestea mea în cazul de față? Păi cam în fiecare an de sărbătorile de iarnă mama își amintește de rețetele pe care le făcea când era tânără, gen nuci umplute, faguri, cornete, ciuperci, albă ca zăpada, cornulețe cu untură, etc. Și cum acum eu sunt patiserul în familiei îmi revine mie ocazia să aduc în prim plan o rețetă de acest gen. Formă de nuci nu aveam așa că m-am dus frumușel la Târgu Neamț în bazar și am găsit-o. Pe lângă aceasta erau și forme pentru cornete (rulouri), pentru ciupercuțe, faguri (gen waffles), etc. Mi-am luat-o numai pe aceasta deși aș fi vrut să le încerc pe toate. Timpul era destul de limitat și eu aveam deja lista făcută cu ce urma să pregătesc. Le-am copt chiar în aceeași zi, seara târziu. De fapt eu am făcut compoziția și dragul meu soț le-a copt. A doua zi le-am curățat marginile și operațiunea aceasta mi-a luat cel mai mult timp. Vă las rețeta că poate-poate vreți să le încercați cândva. 

Timp de preparare: 120 de minute
Timp de coacere: 60 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

650 g de făină
200 g de unt moale
4 ouă
4 linguri de zahăr pudră
1 pliculeț de praf de copt

Pentru cremă:

150 g coji de nucă
150 g de biscuiți
100 g de nucă
200 g de zahăr pudră
40 g de cacao
1 lingură de rom (esență de rom)
200 ml de lapte

În plus: zahăr pudră și cacao

Mod de pregătire:

Untul moale se mixează cu zahărul până când devine cremos, se adaugă pe rând ouăle și la final se încorporează făina cernută împreună cu praful de copt. Puteți frământa aluatul la mână când adăugați făina sau cu ajutorul unui robot de bucătărie. Compoziția trebuie să fie omogenă și nelipicioasă. Se fac apoi biluțe de 5-6 g, în funcție de forma folosită. Se încălzește bine forma și se unge cu unt sau cu ulei pe ambele părți. Se introduc bilele în formă, se închide forma și se coc învârtind-o des pe flacăra de la aragaz. În momentul în care sunt coapte încep să se desprindă singure. Eu le-am luat din formă în momentul în care erau ușor rumenite. Cu forma mea pot coace 16 jumătăți, adică 8 nuci umplute  în total. 
Se lasă să se răcească apoi se curăță bine toate marginile. Aceasta operațiune mie mi-a luat cel mai mult timp pentru că am vrut să le curăț bine. Se pregătește apoi crema cu resturile rămase de la curățatul acestora care se macină împreună cu nucile și biscuiții. Se adaugă zahărul pudră, romul, cacaua și la final laptele. 
Se umplu nucile cu această compoziție și se pudrează apoi cu zahăr din belșug. Eu am făcut câteva și cu cacao pentru a crea un oarecare contrast. Se păstrează mai multe zile. Cu cât trec mai multe zile de la pregătirea lor cu atât sunt mai bune. 


Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!