Mini Pavlova cu lemon curd și kumquat Alina Avram 25 ianuarie 2016 No Comment

Am dat peste fructele astea micuțe în supermarket, așa că le-am cumpărat imediat cu ideea de a pregăti ceva bun. Am stat mult, am analizat, am despicat și m-am gândit ce desert să pregătesc pornind de la aceste mandarine chinezești, cum mai sunt numite. Dacă nu ați mâncat niciodată vă zic că sunt aromate și se consumă cu tot cu coajă. De regulă se folosesc pentru a face dulceață sau pentru a le confia. Merg însă folosite și în tarte sau adăugate ca atare pentru a decora un desert. Întrebuințările ar fi multe, important e să fie folosite în combinații care le sunt potrivite. Cât despre îmbinarea dintre bezea, lemon curd, kumquat confiat și fistic eu o găsesc mai mult decât potrivită. Pentru a  realiza această pavlova trebuie mai întâi să cofiați fructele care e un proces ce se întinde pe 2-3 zile, dar o dată depășit acest pas desertul e floare la ureche, asta desigur dacă sunteți prieteni cu bezeaua. Dacă nu sunteți, perseverați, într-o zi o să reușiți. Mai multe despre acest subiect găsiți aici, la prima mea Pavlova.  Nu pot să vă indic timpul de preparare pentru că ar însemna să trec vreo 3-4 zile.


Ingrediente pentru kumquat confiat:

500 g de kumquat
500 g de apă
500 g de zahăr
1 lingură de bicarbonat de sodiu

Pentru bezea:

4 albușuri
200 g de zahăr
1 praf de sare
1 linguriță de amidon
1 linguriță de oțet

Pentru lemon curd:

4 ouă
100 g de unt moale
200 g de zahăr
150 g de zeamă de lămâie
coaja de la 2 lămâi

Mod de pregătire:

Pentru a confia kumquat-ul trebuie să-l puneți mai întâi în apă cu bicarbonat pentru 30 de minute. Apoi se clătește și se pregătește siropul din 500 g de zahăr și 500 g de apă. Se fierbe siropul pentru 10 minute, iar fructele se taie în două. Se adaugă fructele în sirop și se fierbe pentru 20 de minute. Se acoperă și se lasă așa pentru 24 de ore. A doua zi se scot fructele din sirop cu o paletă și se fierbe din nou siropul pentru 20 de minute. Se adaugă apoi fructele și se mai lasă pe foc mic pentru încă 20 de minute. Se acoperă și se lasă până a doua zi. În mod normal ar fi trebuit să le mai fierb încă o dată, dar a fost suficient așa, erau legate, închegate și nu a mai fost nevoie. Sunt multe metode de a confia niște fructe, eu am urmat-o pe aceasta și mi-a plăcut.
După ce aveți kumquatul confiat puteți pregăti bezeaua. Vasul în care se pregătește se degresează cu zeamă de lămâie. Se adaugă albușurile în vas cu un praf de sare. Ale mele erau reci de data aceasta, dar nu a fost nicio problemă. Se mixează până când începe să facă spumă, adăugând apoi puțin câte puțin zahărul.  Se mixează până când bezeaua e lucioasă și fermă. Se adaugă la final oțetul și amidonul.
Se așază bezeaua cu o lingură într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Puteți realiza mini pavlova sau 1-2 pavlove mai mari. Se face o adâncitură mică în bezea și se dă tava la cuptor pentru 1 oră și jumătate la 120 de grade. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit înainte, desigur, nu uitați asta.
După ce s-au copt, se lasă să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă pentru o noapte. A doua zi vă puteți ocupa de ceilalți pași ai desertului, cei mai simpli de altfel.
Despre lemon curd am învățat că trebuie blenduit la final cu untul moale. Dacă până acum eu îl adăugam de la bun început cu ouăle, acest lucru nu e tocmai corect pentru că untul moale se adaugă la final. În plus blenduirea cremei e esențială pentru că îi schimbă total aspectul și textura. E mult mai bună!

Ouăle întregi se amestecă cu zahărul, zeama și coaja de lămâie. Se așază vasul pe baie de aburi și se se amestecă cu un tel până când crema se îngroașă. Cred că durează în jur de 10 minute până când începe să să îngroașe. Se lasă apoi se se răcorească puțin înainte de a o blendui. Se adaugă câte o bucățică de unt moale și se acționează blenderul. După ce ați adăugat tot untul și ați blenduit-o bine se dă la rece pentru minim o oră. După aceea se poate folosi. 
Se așază crema peste bezea, câteva bucățele de kumquat confiat, fistic tocat și mentă, dacă doriți. Desertul e gata și așteaptă a fi devorat. Puteți realiza două straturi de bezea și două de cremă. Puteți face chiar un tort Pavlova cu aceste componente.
Eu am rămas încântată de această Pavlova, e cea mai bună de până acum. Dacă nu aveți kumquat și nu le găsiți puteți confia lămâi, coajă de lămâie, de portocală. Sau le cumpărați gata confiate. Puteți folosi în locul acestora fructe proaspete. 
Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!