Castagnole Alina Avram 30 ianuarie 2016 No Comment

Ca și zeppole, castagnole sunt tot un dulce care se consumă în perioada carnavalului. Se numesc așa pentru că trebuie să aibă mărimea unei castane, iar aluatul e asemănător celui pentru tarte, doar că se prăjesc în baie de ulei. Eu le-am încercat în laboratorul în care-mi fac stagiu de patiserie, mi-au plăcut mult și am zis să le fac și acasă. Față de cantitatea cu care lucrăm în laborator cea de acasă e cam de 10 de ori mai mică așa că nu am avut timp să mă plictisesc modelându-le. Pentru rețeta de acasă m-am inspirat de aici.

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp de odihnă: 30 de minute
Timp total de pregătire: 120 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente:

240 g de făină
60 g de zahăr
50 g de unt
3 g de praf de copt
2 ouă
coajă rasă de la 1 lămâie
semințele de la 1/2 păstaie de vanilie
15 g de lichior de anason  (eu am folosit sambuca)
1 vârf de cuțit de sare

În plus:
1 l de ulei pentru prăjit
zahăr pudră

Mod de pregătire:

Eu am pregătit compoziția la Kitchen Aid, dacă nu-l aveți pe acesta sau un altul, o puteți face și la mână sau la robot.  Așadar făina se cerne împreună cu praful de copt. Se adaugă în vas împreună cu zahărul, untul moale, ouăle, coaja de lămâie, sarea, semințele de vanilie. Mai pe scurt toate ingredientele în afară de lichior. Se frâmântă compoziția și se adaugă la final lichiorul. Compoziția rezultată se înfoliază și se lasă să se odihnească la temperatura camerei pentru 30 de minute.  Sau o puteți acoperi cu un prosop.
După 30 de minute se împarte în două pe masa de lucru unsă cu făină, se formează două rulouri subțiri și se taie bucăți din aluat cu un cuțit. Se formează apoi biluțele din aluat de aceeași dimensiune (10 g de preferință) care se coc apoi în ulei încins la maxim 180 de grade învârtindu-le din când în când cu o spatulă.  Nu vă speriați dacă se crapă, e normal, au praf de copt.
Se scot apoi cu o paletă pe hârtie absorbantă și se lasă să se răcească. După ce s-au răcit se pudrează cu zahăr pudră. Eu recunosc că am mâncat 2-3 fierbinți, nu am rezistat.

Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!