Tort cu ciocolată și unt de arahide (de post) Alina Avram 1 decembrie 2015 2 Comments

 
În weekendul ce tocmai a trecut a trebuit să pregătesc un tort de post. De fapt am pregătit două torturi pentru că trebuia să ajungă pentru toată lumea care a fost invitată la evenimentul la care și eu am luat parte. Provocarea a fost foarte mare pentru că mi-am dorit să realizez un tort de post foarte delicios. Și cu toată modestia de care dau dovadă chiar a ieșit foarte delicios. Dacă vorbim de tort de post nu înseamnă neapărat că vorbim de tort cu margarină și frișcă vegetală. Nu am nimic cu aceste două ingrediente, margarina nu o mai folosesc deloc, dar frișca vegetală a trebuit să o folosesc pentru crema de ciocolată și pentru ganache-ul de ciocolată.
Dacă pentru crema de ciocolată am folosit frișcă pe bază de soia, pentru ganache am folosit o frișcă vegetală normală. Acum mulți dintre voi o să mă judece, dar cum era să realizez un ganache de post bun dacă nu foloseam o frișcă vegetală. Nu-mi place frișca vegetală, nu aș folosi-o ca atare la niciun desert, dar să știți că în realizarea unui ganache de post nu e chiar atât de rea. Aș fi putut turna pur și simplu niște ciocolată topită deasupra și gata, dar nu ar fi fost la fel de aspectuos și la fel de bun. La interior am folosit frișcă vegetală pe bază de soia care nu se compară cu cea despre care tocmai am vorbit.  
Mulți dintre voi poate știți deja că gelatina nu e de post, dar eu a trebuit să o folosesc pentru că nu aveam de unde să-mi procur atât de rapid o gelatină vegană. Voi o puteți înlocui cu agar- agar  sau chiar să renunțați la ea dacă aveți un lapte de cocos sau un unt de cocos bun. Eu am folosit-o pentru crema de unt de arahide și lapte de cocos care mi-a devenit prea lichidă și am căutat o soluție foarte rapidă și de moment. 
Am decorat la final tortul cu marshmallows care nu sunt nici acestea vegane, conțin gelatină. Dacă vreți să fiți foarte corecți renunțați așadar la decorațiuni și la gelatină. Eu am decis să public rețeta pentru a vă da o idee de tort delicios de post sau aproape de post. Voi decideți ce e de reținut, ce vă place și ce nu vă place. Rețeta blatului e aceeași ca la tortul de post cu ciocolată și vișine, doar că trebuie să faceți un blat și jumătate pentru a avea trei straturi de blat și două de cremă. Puteți face doar un blat și îl umpleți doar cu crema de ciocoalată, mai ales că aceasta nu are gelatină. 

Timp de preparare: 120 de minute
Timp de coacere: 60 de minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 240 de minute

Ingrediente: 

1-2 blaturi de tort de aici

Pentru crema de ciocolată:

200 ml de lapte de migdale
300 g de ciocolată neagră
400 ml de smântână pentru frișcă pe bază de soia

Pentru crema de lapte de cocos și unt de arahide:

400 ml de lapte de cocos:
200 g de unt de arahide
70 g de zahăr pudră
3 g de gelatină + 50 ml de lapte de migdale

Pentru ganache-ul de ciocolată:

125 g de ciocolată neagră
125 g de smântână pentru frișcă vegetală
25 g de sirop de glucoză

Pentru însiropat blatul:

100 g de zahăr
300 g de apă
1 lingură de rom (sau esență de rom)

Mod de pregătire:

Blatul sau blaturile le realizați după rețeta indicată. Se feliază apoi în trei părți egale și se dau deoparte. Se pregătește siropul din apa și zahăr care se pun pe foc și se lasă până se topește zahărul. Se ia siropul de pe foc, se lasă să se răcească și se adaugă romul.
Pentru crema de ciocolată se încălzește laptele de migdale până aproape de punctul de fierbere și se adaugă peste ciocolata tocată. Se amestecă până când se topește și compoziția devine ca o cremă omogenă. Se mixează smântâna vegetală pentru frișcă și se încorporează apoi peste ciocolata topită. Se încorporează ușor pentru a-și păstra aspectul cât mai aerat. Se dă crema la o parte și se pregătește cea pe bază de unt de arahide. 
Aici dacă aveți un unt cocos sau un lapte de cocos bun și gros, mai nu mai aveți nevoie de gelatină. Al meu deși l-am lăsat o noapte la rece nu s-a separat și a rămas tot lichid. Așadar laptele de cocos gros se mixează până devine ca o frișcă și se adaugă untul de arahide. Se mixează bine până rezultă o compoziție omogenă. Se adaugă la final zahărul pudră. Dacă nu e suficient de dulce pentru gustul vostru mai puteți adăuga zahăr pudră. Dacă e prea lichidă aveți nevoie de gelatină, dacă e țeapănă cam la fel ca cea realizată din ciocolată atunci o puteți folosi așa.
Pentru că a mea era cam lichidă am folosit gelatină pe care am pus-o la înmuiat în apă rece și apoi am pus laptele de migdale pe foc. Când s-a încălzit suficient cât să se topească gelatina am adăugat-o și pe aceasta scurgând-o bine de apă. Am amestecat să se topească bine și am turnat-o apoi în fir subțire amestecând mereu în crema de cocos și unt de arahide. Am dat apoi crema la rece pentru câteva zeci minute pentru a se mai întări puțin. Cu toate acestea am folosit un inel de patiserie pentru a monta torturile. Vă recomand să faceți și voi la fel pentru a avea straturi frumoase și egale de cremă și blat. 
Așadar, se însiropează blatul, se adaugă apoi crema de unt de arahide și cocos, al doilea blat însiropat, jumătate din crema de ciocolată și ultimul blat care se însiropează de asemenea. Se dă tortul la rece peste noapte. Crema de ciocolată rămasă o puteți păstra la rece pentru a îmbrăca a doua zi tortul în ea.
După ce ați îndepărtat cu grijă inelul puteți îmbrăca torul în crema de ciocoalată rămasă. Îl nivelați bine și-l dați la rece. Între timp pregătiți ganache-ul de ciocoalată. Se încălzește frișca vegetală împreună cu siropul de glucoză până aproape de punctul de fierbere și se toarnă apoi peste ciocoalata tocată. Se amestecă să se topească integral ciocolata și se poate apoi folosi pentru glazurarea tortului pornind din mijloc și lăsând-o să se scurgă puțin și pe margini. 
Rolul siropului de glucoză în acest ganache e important pentru că rămâne moale, nu se întărește. Mie îmi place foarte mult această variantă de ganache. Se dă apoi tortul la rece până se poate consuma. Se decorează după bunul plac, eu am folosit marshmallows. Îmi pare rău că nu am reușit să fac mai multe poze, dar dacă aveți nevoie de ajutor, aici sunt. 

Spor la treabă!

Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!