Rețetă simplă de turtă dulce glazurată Alina Avram 5 noiembrie 2015 No Comment

Inițial am vrut să intitulez postarea ”cea mai simplă rețetă de turtă dulce”, dar m-am răzgândit. E vorba într-adevăr de o rețetă simplă, am ajuns la această rețetă după ce am încercat și alte variante. Căutam pe internet o rețetă de turtă dulce glazurată exact ca cea mâncată în copilărie. După cum știți pe internet circulă aceleași rețete de turtă dulce. Pe mine mă interesa una simplă care să nu necesite fierberea unui sirop din apă și zahăr. Căutam ceva super simplu și rapid. Pe urmă mi-am amintit că aveam o cărticică în care era trecută o rețetă de turtă dulce după modelul aluatului pentru tartă. Procedeul e același doar că se folosește zahăr brun în loc de zahăr normal și se adaugă condimente și bicarbonat de sodiu întocmai ca la turta dulce. Ce e turta dulce de fapt? Este un produs de cofetărie ce poate lua forma de biscuiți sau prăjitură. Condimentele de bază sunt ghimbirul, scorțișoara și nucșoara. Desigur, lista de condimente e mult mai lungă. Trebuie să conțină miere de albine, melasă sau un sirop de apă și zahăr caramelizat. Procedeul de realizarea diferă, eu l-am ales pe cel mai simplu, după părerea mea. Am pus pe rând toate ingredientele în mixerul de bucătărie și el a făcut toată treaba. Nu am ținut deloc aluatul la rece, ci am purces imediat la treabă. Ce a ieșit, vedeți și în poze. O turtă dulce glazurată, parfumată și moale. 

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 100 de minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente: 

350 g de făină
1 linguriță rasă de bicarbonat de sodiu
1 linguriță cu vârf de condimente pentru turtă dulce
125 g de unt rece
130 g de zahăr brun (eu am folosit muscovado)
2 linguri miere de albine
1 ou

Pentru glazură:

2 albușuri
200 g de zahăr pudră
4 linguri de apă fierbinte

Mod de pregătire:

Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Puteți realiza aluatul și la mână. Făina se cerne împreună cu bicarbonatul de sodiu. Se adaugă condimentele pe care eu le-am realizat în casă. Am amestecat scorțișoară cu ghimbir, nucșoară, cuișoare și cardamon, toate măcinate. Realizați un amestec din toate acestea, dar de regulă scorțișoara trebuie să fie într-o cantitate mai mare decât restul. Puneți o lingură de scorțișoară și câte o linguriță din celelalte. Puteți renunța la unul din ingrediente, dar nu renunțați la scorțișoară și ghimbir. Cu cât sunt mai multe condimente care merg împreună cu atât turta dulce va fi mai aromată. 
Se adaugă untul rece tăiat cubulețe peste făină și se frământă sau se mixează până când compoziția capătă un aspect nisipos. Se adaugă zahărul brun, care cu cât e mai brun și mai de bună calitate cu atât mai bine. Tocmai de aceea eu am folosit muscovado. La final se adaugă mierea de albine și oul bătut puțin. Se frământă până când aluatul capătă un aspect omogen și care se poate modela ușor. 
Se așază hârtie de copt într-o tavă și se modelează biluțe de turtă dulce de 20-25 de g maxim. Se aplatizează ușor cu mâna. Încercați să le faceți egale pentru că astfel se vor coace toate la fel.
Se coc pentru 10-12 minute maxim, în funcție de cuptor. Eu le-am scos după 10 minute pentru că erau deja rumenite dedesubt. Se crapă puțin la suprafață, dar nu vă preocupați de acest aspect.
Se lasă să se răcească pe un grătar și se pregătește glazura. Albușurile se mixează cu zahărul pudră. Se adaugă apoi lingurile apă fierbinte și glazura e gata. 
Se scufundă fiecare turtă în glazură și se scot pe un grătar să se scurgă. Eu le-am glazurat de două ori pentru că la prima tură nu se vedeau frumos. După ce s-au scurs bine le puteți glazura a doua oară. Pentru a grăbi uscarea glazurii le puteți transfera într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le dați câteva minute la cuptor, dar nu cu cuptorul aprins. Îl preîncălziți bine apoi îl opriți și dați turtele să se usuce. Le verificați atent și după ce s-a uscat glazura le scoateți din cuptor. Nu e obligatoriu să le uscați așa, le puteți lăsa pur și simplu la temperatura camerei, dar partea bună e că atunci când le dați la cuptor să se usuce ele se încălzesc și se înmoaie. Sunt mult mai bune! Cu greu te abții să nu le înfuleci pe toate. În cazul în care nu vă ajunge glazura să le glazurați de două ori mai faceți puțină glazură din 100 g de zahăr, un albuș și 2 linguri de apă. Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!