Omuleți din turtă dulce Alina Avram 22 noiembrie 2015 No Comment

Dacă anul trecut am făcut brăduț din turtă dulce, anul acesta mi-am cumpărat o formă și am realizat omuleți din turtă dulce. Forma cumpărată e destul de mare pentru că mi-au ieșit niște omuleți de 10 centimetri. Mie mi s-au părut chiar foarte mari așa că e bine să folosiți chiar o formă mai mică. Rețeta e aceeași de anul trecut, glazura la fel. Am decorat destul de stângaci omuleții, nu e tocmai ușor să decorezi cu royal icing, ai nevoie de multă practică și puțin talent. Oricum, dacă îi faceți împreună cu copii voștri, îi puteți lăsa pe ei să o decoreze, să o decupeze, să-i lăsați să se joace frumos. Cu o formă de plastic pentru pastă de zahăr am realizat și câteva inimioare de turtă dulce. Orice fel de forme ați avea prin casă e bine să le folosiți pentru că astfel puteți crea forme diverse pe care să le decorați apoi după bunul plac sau după talentul și priceperea fiecăruia. 

Timp de preparare: 60 de minute
Timp de răcire: 20 de minute
Timp de coacere: 10 minute

Ingrediente pentru turta dulce:

500 g de făină albă
1 linguriță cu vârf de condimente pentru turtă dulce
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
150 g de zahăr pudră
1 ou
125 g de miere de albine
150 g de unt

Pentru glazură de zahăr:

1 albuș
200 g de zahăr pudră
1 linguriță de zeamă de lămâie
1 lingură de amidon
colorant alimentar roșu
colorant alimentar verde

Mod de pregătire:

Pentru compoziția de turtă dulce se topește pe baie de aburi untul împreună cu mierea de albine (sau la cuptorul cu microunde). După ce se topește se amestecă timp din 30 în 30 de secunde până se leagă compoziția și se lasă să se răcorească.
Făina se amestecă cu condimentele și bicarbonatul de sodiu. Oul se bate puțin cu zahărul până se omogenizează. Se adaugă în centrul făinii compoziția de miere și unt apoi oul și se amestecă cu o lingură de lemn. Când începe să se lege se frământă cu mâna și se înfoliază aluatul rezultat care se dă la rece până a doua zi. 
Se presară puțină făină pe masă și întinde aluatul într-o foaie nu prea subțire. Se decupează formele dorite și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coc turtele la temperatură medie pentru 5-8 minute. Se scot pe un grătar și se lasă să se răcească.
Se pregătește glazura. Se mixează albușul cu zahărul adăugat pe rând, puțin câte puțin. Se adaugă zeama de lămâie și amidonul. Se continuă mixarea până rezultă o compoziție densă, omogenă. Dacă nu se folosește imediat glazura, se acoperă cu folie alimentară să nu se usuce și se dă la rece.
Pentru a decora cu ușurință compoziția nu trebuie să fie foarte groasă, puteți renunța la amidon mai ales dacă zahărul vostru e cumpărat și conține deja amidon. Eu am decorat mai întâi cu glazura albă și restul am colorat-o cu câteva picături de colorant gel roșu și verde. E recomandat să folosiți colorant gel și să-l adăugați treptat până ajungeți la culoarea dorită.
Se lasă să se usuce glazura la temperatura camerei și apoi se pot folosi după bunul plac. Le puteți pune în brad, le puteți face cadou sau le puteți mânca alături de cei dragi. Rămân la fel de bune și de moi și după multe zile. La noi nu au rezistat foarte mult.


Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!