Mini torturi cu pastă de zahăr Alina Avram 3 noiembrie 2015 2 Comments

Săptămâna trecută ne-am jucat cu pasta de zahăr la cursurile de patiserie. Am realizat un tort acoperit cu pastă de zahăr, făcută chiar de noi în cadrul cursurilor. Nu pot să vă arăt poza pentru că am ajuns cu tortul cam șifonat acasă din cauza transportului. Pe lângă tortul realizat m-am întors și cu un blat de tort care era în plus. L-am luat acasă și am încercat să fac niște mini torturi îmbrăcate în pastă de zahăr. La interior am folosit o cremă chantilly de fistic și niște coacăze roșii. De data aceasta pasta nu e făcută de mine, dar promit că o să public și rețeta de pastă de zahăr pe care am învățat-o la cursuri. Se vede că sunt cam stângace când e vorba de pasta de zahăr. Îi admir pe cei care fac artă din așa ceva. Eu încă nu reușesc să îmbrac perfect un tort în pastă de zahăr, darămite să mai fac și nu știu ce decorațiuni. Trandafirii i-am pregătit de dinainte cu câteva zile bune. Am lucrat împreună cu soțul meu la ei. Nu e o treabă foarte complicată, dar dacă o faci pentru prima dată s-ar putea ca lucrurile să nu ți se pară chiar așa de simple. În fine, despre pasta de zahăr s-ar putea spune multe, cert este că ai nevoie de mult exercițiu și multă practică pentru a lucra cu ea. E o ramură a patiseriei-cofetăriei care vizual aduce multe satisfacții. Nu cred că mi-aș dori să fac doar torturi cu pastă de zahăr, dar aș vrea să știu măcar lucrurile elementare în privința decorării acestor torturi. La exterior ne putem juca la infinit, cât ne duce imaginația, pe când la interior trebuie să fim mai limitați. Nu ne putem juca cu fel de fel de texturi, pentru că în linii mari, blaturile umplute cu cremă trebuie să susțină o anumită greutate, cea a pastei de zahăr și a decorațiunilor. Cert este că mi-aș dori să învăț cât mai multe lucruri despre această ”artă”. 


Timp de pregătire: 120 de minute
Timp de coacere: 30 de minute
Timp de răcire: 90 de minute
Timp total de pregătire: 240 minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru 4 mini torturi:

4 ouă
125 g de făină
100 g de zahăr
3 g de praf de copt

Pentru crema chantilly de fistic:

250 g de smântână pentru frișcă
35 g de zahăr pudră
20 g de pastă de fistic

125 g de coacăze roșii

Pentru siropul de zahăr:

150 ml de apă
50 g de zahăr
1 lingură de extract de vanilie (sau whiskey)

Pentru crema de unt:

150 g de unt moale
125 g de zahăr pudră
1 lingură de lapte călduț

Pentru decor:

500 g de pastă de zahăr

Mod de pregătire:

După cum vă ziceam blatul l-am avut deja pregătit de la cursuri. Al meu era mai mare, eu am făcut mai multe tortulețe, dar vouă v-am dat cantitățile pentru un blat de tort de 22 de cm din care realizați 4 mini torturi. 
Așadar cuptorul se preîncălzește la 170 de grade. Se mixează ouăle întregi cu zahărul pentru 15-17 de minute până rezultă o cremă spumoasă și deschisă la culoare. În funcție de culoarea gălbenușurilor voastre crema o să fie mai închisă sau mai deschisă, la fel și blatul. Se cerne făina împreună cu praful de copt și se încorporează cu o spatulă compoziției de ouă. Puteți adăuga și ceva arome precum vanilie, semințe de vanilie, etc. Se unge o tavă de 22 cm cu unt și se tapetează cu făină. Se pune compoziția în tavă și se dă la cuptor. Se coace pentru 30 de minute până când trece testul scobitorii.
Se lasă apoi să se răcească bine de tot. Puteți realiza un tort normal dacă nu aveți forme pentru mini torturi. Îl tăiați în două și-l umpleți cu crema. Realizați un sirop din apa cu zahărul puse pe foc până când se topește zahărul. Se aromatizează cu extractul de vanilie sau cu whiskey (în cazul meu). Se lasă să se răcească.  Cât se răcește siropul puteți pregăti crema chantilly care nu e altceva decât frișcă bătută cu zahăr pudră în care am adăugat pastă de fistic pentru o aromă subtilă de fistic. Dacă nu aveți această pastă puteți face o cremă chantilly aromatizată cu lămâie de exemplu. Pasta de fistic e destul de greu de făcut în casă, dar dacă aveți un robot performant s-ar putea să vă reușească.
Cu ajutorul unor forme de mini torturi decupați tortul și tăiați apoi mini blaturile în două. Aveți grijă să fie egale. Așezați primul blat și însiropați-l cu siropul răcit. Se pune apoi frișca, câteva coacăze roșii și al doilea blat deasupra. Însiropați ușor și al doilea blat. Dați tortulețele la rece pentru 30 de minute minim. 
Pregătiți între timp crema de unt. Așadar untul moale se mixează cu zahărul pudră. Când începe să se transforme în cremă se adaugă lingura de lapte încălzită. Mixați în continuare până obțineți o cremă moale și spumoasă.
Scoateți mini torturile din forme și îmbrăcați-le în crema de unt. S-ar putea să vi se pară o muncă destul de migăloasă, dar nu disperați. Încercați să le faceți cât mai drepte. În mod normal se folosește mult mai multă cremă până sunt îmbrăcate perfect. Se dau din nou la rece până când crema de unt se întărește. 
Acum urmează partea cea mai distractivă, a îmbrăcării în pastă de zahăr. Dacă nu vreți să le îmbrăcați în pastă de zahăr puteți realiza mai multă cremă de unt cu cu care decorați tortulețele și așezați apoi câteva coacăze roșii deasupra. Combinația alb roșu o să fie grozavă!
Așadar pentru îmbrăcarea unui tort în pastă de zahăr aceasta trebuie să aibă dimensiunea de 3-4 mm și să fie perfect întinsă, fără neregularități. Dacă e subțire se rupe și nu o să puteți îmbrăca tortul. Cu ajutorul unui smoother reușiți să-l îmbrăcați și să-l nivelați mai bine pentru că altfel pot rămâne urme de degete. Se taie marginile în exces și se trece la etapa decorării. După cum v-am zis trandafirii îi aveam deja, am făcut doar niște frunzulițe și am decorat baza cu fâșii din pastă de zahăr sau biluțe din pastă de zahăr albă și verde. Pentru a lipi decorațiunile vă puteți folosi de puțină apă cu zahăr sau lipici special pentru pasta de zahăr dacă aveți.
Aceasta este ideea mea, dacă vă place găsiți suficiente filmulețe pe youtube în care vedeți cum se realizează trandafirii, niște frunzulițe, etc. 
Spor la treabă!
Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!