Guguluf cu cacao Alina Avram 24 noiembrie 2015 No Comment

Pentru realizarea acestui guguluf m-am inspirat de la Iginio Massari, un mare patiser italian care are un astfel de chec ce poartă numele de Dolce Creola. Eu am adăugat în plus și puțină cacao pentru a crea aspectul marmorizat. Guguluful e foarte bun, are unt și ouă din belșug, e pufos și parfumat. Îl puteți coace într-o formă normală de chec sau într-o formă de guguluf, bundt cake, ciambella, etc. Eu nu mai folosisem de mult forma de guguulf, iar rețeta originală prevede folosirea uneia. Am înlocuit amidonul de orez din rețetă cu făina de orez, dacă nu le găsiți să le cumpărați folosiți un alt fel de amidon. Înlocuirea unui tip de amidon cu un altul influențează mai mult asupra produsului final, în sensul că un chec cu amidon de orez sau de cartofi diferă ca și consistență finală. Amidonul de orez față de făina de orez îl ține mai compact și mai pufos, de aceea e și recomandat să-l folosiți dacă îl găsiți.  Mie îmi rămăsese făina aceasta în dulap așa că am folosit-o pe aceasta. 

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de coacere: 40-50 de minute
Timp de răcire: 30 de minute
Timp total de pregătire: 100 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

200 g de unt moale
200 g de zahăr pudră
100 g de amidon de orez (eu am folosit făină de orez)
1 g sare
115 g de făină albă 
coaja de la 1/2 lămâie
1 lingură de rom
100 g de gălbenușuri 
125 g de ouă întregi 
5 g de praf de copt

1 lingură de cacao
1-2 linguri de lapte

Mod de pregătire:

Untul moale se  mixează cu zahărul până când devine cremos. Se adaugă sarea, coaja de lămâie și romul. Se adaugă amidonul cernut, ouăle întregi și gălbenușurile, alternând cu făina cernută împreună cu praful de copt. Adică adăugați câteva ouă, apoi puțină făină și tot așa până la epuizarea ingredientelor. Trebuie să rezulte o compoziție omogenă și cremoasă care să nu fie separată sau cu cocoloașe. Se unge cu unt o formă de chec sau de guguluf și se tapetează cu zahăr brun. Se toarnă un sfert din compoziție în formă. Compoziția rămasă se împarte în două, o parte se amestecă cu cacaua și laptele până când rezultă o compoziție omogenă care se toarnă peste cealaltă în formă. Compoziția rămasă neamestecată se toarnă deasupra celei cu cacao. Se toarnă așadar compozițiile în straturi fără a amesteca deloc. Pe scurt, o împărțiți în 3 părți egale, două le lăsați așa și într-una adăugați cacaua și laptele. 
Se coace checul la 180 de grade pentru 40-50 de minute. Dacă observați că se rumenește prea tare deasupra îl puteți acoperi cu staniol. Se face testul cu scobitoarea și când iese curată e gata checul. Se lasă să se răcească bine în formă, apoi se răstoarnă, se decorează cu zahăr pudră și se servește.
Dacă folosiți ouă mai galbene o să aveți o culoare mai pronunțată, așa ca a mea, dacă gălbenușurile sunt mai palide, la fel o să fie și checul. Efectul marmorizat e opțional, puteți renunța la el. Mie mi-a plăcut tare mult cum se vede în momentul în care e tăiat. Tapetarea cu zahăr brun îi conferă un strat ușor crocant la exterior care se îmbină perfect cu textura pufoasă la interior. 
Spor la treabă!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!