Fursecuri șprițate cu ciocolată Alina Avram 10 noiembrie 2015 No Comment

Fursecurile sau biscuiții șprițați ne aduc aminte de copilărie. Ne amintim de vremurile în care mamele sau bunicile noastre pregăteau aceși biscuiți cu ajutorul unei forme montate pe mașina de tocat. Între timp au apărut diverse ustensile care ne ușurează oarecum această muncă. Compoziția pentru fursecurile sprițate e moale și tocmai de aceea avem nevoie de o seringă  sau de un pistol de patiserie pentru a realiza formele sau mult mai simplu ne putem folosi de un poș pentru a pune compoziția în tava de copt. Eu am folosit un pistol de patiserie pentru a le realiza, dar tot mai simplu și mai comod mi se pare să folosești poșul cu vârfuri zimțate. Fursecurile acestea mă trimit instant cu gândul la Crăciun, tocmai de aceea am și folosit un decor de sărbătoare pentru a le pune în valoare. Crăciunul e o sărbătoare veselă, colorată, iar dulciurile noastre trebuie să fie la fel de vesele și de colorate.

Timp de preparare: 40 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Timp de răcire: 10 minute
Timp de pregătire: 60 de minute

Ingrediente: 

125 g de unt moale
125 g de zahăr pudră
3 gălbenușuri
50 g de lapte
250 g de făină albă
2  g de praf de copt
1/2 baton de vanilie
1 praf de sare

100 g de ciocolată neagră (50%cacao am folosit eu)
decorațiuni colorate


Mod de pregătire:

Untul moale se mixează spumă cu zahărul pudră.Se adaugă sarea și semințele de vanilie, apoi se încorporează făina cernută împreună cu praful de copt. Gălbenușurile se amestecă cu laptele și se adaugă peste compoziția de unt și făină. Se poate realiza compoziția la mână sau cu ajutorul robotului de bucătărie. Rezultă o compoziție moale care se pune într-un poș sau într-un pistol de pastiserie și se creează formele dorite. Eu am șprițat de 3 ori cu pistolul pentru a realiza formele pe care le vedeți. 
Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10-12 minute maxim. Se rumenesc rapid așa că stați cu ochii pe ele. Trebuie să fie încă moi când le scoateți din cuptor pentru că se mai întăresc pe urmă.

Se scot fursercurile pe un grătar și se lasă să se răcească. Se topește între timp ciocolata pe baie de aburi și se înmoaie  pe jumătate fiecare fursec. Se așază pe o suprafață dreaptă tapetată cu hârtie de copt de preferință. Eu le-am așezat pe staniol pentru că terminasem hârtia de copt. Se decorează cu bomboane colorate sau cu orice altceva mai aveți prin casă. Le puteți decora și cu alune sau nuci măcinate, etc.
Se lasă să se întărească ciocolata, dar le puteți da pentru câteva minute la rece pentru a se întări mai repede. Dacă vreți, puteți adăuga în compoziție și puțină coajă de lămâie rasă. Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!