Focaccia cu ton și cașcaval Alina Avram 9 noiembrie 2015 No Comment

Dacă ar fi după mine aș găti numai dulce, dar cum nu putem trăi doar cu dulciuri trebuie să ne conformăm nevoilor organismului nostru. Focaccia aceasta am pregătit-o pentru ai mei ca o gustare rapidă. Se pregătește foarte rapid dacă omitem timpul de dospire al aluatului. Oricum, în timp ce aluatul stă la dospit, noi ne putem ocupa de alte cele prin casă. O altă variantă de focaccia găsiți și aici. De data aceasta am încercat să o umplu și am făcut-o mult mai subțire. Puteți folosi orice cașcaval sau orice fel de brânză vă place. Puteți suplimenta chiar și cantitatea de ton indicată în rețetă. Eu am folosit ton în suc propriu, dar puteți folosi o conservă de ton în ulei de măsline. Eu consum tonul în suc propriu fără adaos de grăsimi pentru că e mai sănătos și mult mai slab caloric. Apoi putem adăuga noi cât ulei de măsline vrem, după bunul plac.

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de dospire: 120 de minute
Timp de coacere: 20 de minute
Timp total de pregătire: 160 de minute
Grad de dificultate ușor

Ingrediente:

300 g de făină pentru pâine (manitoba sau 650)
200 ml de apă călduță
12 g de drojdie proaspătă
70 ml de ulei de măsline
1/4 linguriță de zahăr
sare fină și sare grunjoasă

160 g de ton în conservă
150 g de cașcaval
1/4 linguriță de cimbru

Mod de pregătire:

În mod normal când facem pâine sau alte derivate din pâine avem nevoie de o făină bogată în gluten. Făina albă super rafinată nu e indicată pentru pâine, chiar dacă de cele mai multe ori am folosit-o și eu pentru astfel de rețete. Acum folosesc manitoba, dar voi dacă nu o găsiți folosiți făina 650 sau făina 0 în Italia. 
Se adaugă 150 g de făină în vasul mixerului, mașinii de pâine, etc. Se amestecă apa călduță cu 20 ml de ulei de măsline, 1/2 linguriță de sare fină și 1/4 linguriță de zahăr. Se adaugă peste făină și se începe frământarea aluatului. După ce aluatul capătă un aspect omogen (dar lichid) se adaugă drojdia sfărâmată (nu dizolvată). Se frământă în continuare pentru 3 minute și se adaugă la final și restul de făină  (150 g). Se transferă aluatul pe masa de lucru unsă cu făină, i se dă o formă rotundă și se pune într-un bol uns cu 25 ml de ulei de măsline. Se acoperă cu foile alimentară și se lasă la crescut în cuptorul stins cu lumina aprinsă pentru o oră, o oră și jumătate. Acest aluat e recomandat să îl frământați cu ajutorul unui mixer sau robot mai puternic de bucătărie pentru că e foarte moale. 
După ce și-a dublat volumul se transferă pe masa de lucru și se împarte în două. Se așază prima bucată de aluat într-o tavă rotundă cu ajutorul mâinilor. Aveți grijă ca aluatul să aibă ulei suficient. Se adaugă apoi tonul din conservă scurs de apă sau de ulei, cașcavalul tăiat cubulețe și cimbrul uscat sau proaspăt. Se acoperă apoi cu a doua foaie de aluat și se lasă din nou la crescut pentru minim 30 de minute, acoperit cu folie alimentară. Eu nu am folosit sucitorul pentru a întinde aluat, ci l-am întins cu mâinile. 
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade, iar după cele 30 de minute de dospire se înțeapă focaccia cu o furculiță. Se unge cu uleiul de măsline rămas și se presară sare grunjoasă deasupra. Eu am folosit sare de Himalaya. 
Se coace pentru 20-25 de minute sau până când se rumenește la suprafață. Se servește caldă, dar e bună și doua zi!


Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!