Cozonac de post Alina Avram 18 noiembrie 2015 No Comment

Anul trecut am făcut un cozonac de post cu dovleac . Anul acesta m-am gândit să fac tot un cozonac de post, dar fără dovleac în compoziție, doar cu nucă. A ieșit neașteptat de bun, eu nefiind cea mai mare iubitoare de rețete dulci de post. Cred că am mai spus asta de nenumărate ori. În perioada postului putem înlocui laptele de vacă cu laptele de migdale sau de soia, untul cu uleiul, etc. Se găsesc nenumărate variante care să confere reușita unui preparat de post.  Cei care au mâncat din cozonacul acesta de post au fost foarte încântați, unii chiar nu și-au dat seama că e de post, iar alții m-au felicitat. Mi-a plăcut și mie cum a ieșit și nu am rezistat să nu înfulec câteva felii. Acestea fiind zise vă las rețeta cozonacului meu de post. Rețineți însă că postul nu e doar despre mâncare așa că fiți cumpătați în toate! 

Timp de preparare: 140 de minute
Timp de coacere: 40 de minute
Timp de răcire: 60 de minute
Timp total de pregătire: 240 de minute
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente:

1 kg de făină
250 g de zahăr
100 g de ulei
1/2 litru de lapte de migdale sau de soia
1 lingură de rom (sau vanilie)
50 g de drojdie
1 linguriță rasă de sare

Pentru compoziția de nucă:

200 g de nucă măcinată
4 linguri pline de zahăr
2 linguri de cacao

În plus: ulei pentru uns și granule din zahăr

Mod de pregătire:

Drojdia se înmoaie împreună cu o lingură de lapte și puțin lapte călduț. Separat se opăresc cu lapte fierbinte 3 linguri de făină și se amestecă să nu facă cocoloașe. Se lasă să se răcorească bine și se amestecă apoi cu drojdia până rezultă o compoziție omogenă. Se presară puțină făină deasupra, se acoperă și se lasă la crescut pentru 15-20 de minute. 
Se pune restul de făină într-un vas încăpător, se adaugă drojdia crescută și se începe frământarea adăugând pe rând restul de lapte călduț. La final se adaugă uleiul și se frământă până când aluatul devine elastic și omogen. Se adaugă sarea și aromele. Puteți pune și coajă de lămâie sau de portocală. 
Când aluatul a devenit omogen și elastic se lasă la crescut pentru 1-2 ore. Puteți frământa aluatul și la mână, iar pentru a-l lăsa la crescut într-un loc ferit de curenți și cu o temperatură constantă îl puteți introduce în cuptorul stins cu lumina aprinsă. Acoperiți mai întâi vasul cu un prosop curat sau cu folie de plastic. 

Pentru compoziția de nucă se amestecă nuca măcinată cu zahărul și cacao. Nu se adaugă niciun fel de lichid pentru că oricum se înmoaie la copt. 
După ce a crescut aluatul se împarte în 4 bucăți egale și se întinde cu sucitorul pe masa de lucru. Se unge fiecare foaie de aluat cu compoziție de nucă și se rulează. Se procedează la fel cu  restul bucăților de aluat. Se împletește aluatul rulat și se așază în două tăvi tapetate cu hârtie de copt. Se lasă să crească până când cozonacii își dublează volumul. Se ung apoi cu ulei, se presară granulele din zahăr deasupra și se coace pentru 30-40 de minute la 180 de grade. Dacă se rumenește prea tare în timpul coacerii îi puteți acoperi cu hârtie de copt udă și stoarsă bine. 
Se lasă apoi să se răcească pe un grătar. Știu că nu puteți rezista tentației de a-l tăia cât e fierbinte, dar nu e recomandat. E la fel de bun și a doua zi. Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!