Amandine Alina Avram 14 noiembrie 2015 No Comment

Amandinele sunt prăjiturile mele preferate din cofetăriile de la noi sau cel puțin erau pentru că nu am mai mâncat de ceva timp. Nu cunosc rețeta originală și nici nu mă interesează, am încercat să mă apropii oarecum de amandinele care se găsesc în cofetării și să reproduc gustul copilăriei. Am făcut un fondant de ciocolată în loc de glazura de ciocolată pentru că o amandină fără fondant nu e amandină, nu-i așa?! Cred că fiecare dintre noi e liber să-și facă propria amandină după cum îi place, fără să folosească neapărat kilograme de zahăr și fără să o însiropeze la extrem. Cât despre cremă  de unt și aceasta se poate adapta propriilor exigențe. Sunt versiuni și versiuni de cremă de unt, o puteți face mai lejeră, puteți folosi cafea sau nu, etc. Amandina e o prăjitură care merită reinventată, revizuită și adaptată propriilor gusturi. Am folosit aceeași rețetă pentru blat și pentru cremă ca la tort Amandină

Ingrediente:

1 blat de amandină

Pentru cremă:

250 g de unt moale
100 g de zahăr pudră
50 g de ciocolată neagră  topită (74%cacao am folosit eu)
1 pliculeț cafea solubilă

Pentru sirop:

400 ml de apă
200 g de zahăr
3 linguri de rom

Pentru fondantul de ciocolată:

300 g de zahăr
150 ml de apă
2 linguri de miere de albine
2 linguri de cacao

Mod de pregătire:

Blatul se pregătește ca la tortul Amandină doar că-l puneți într-o formă dreptunghiulară. Se lasă să se răcească bine, se îndreaptă și apoi se taie în două pe lungime. Siropul trebuie să-l pregătiți de dinainte pentru că trebuie să se răcească. Așadar se pune pe foc apa și zahărul și se lasă până se topește zahărul. Se dă deoparte și se se adaugă romul. 
Pentru cremă se mixează untul moale cu zahărul pudră până devine spumos și se topește zahărul. Se încorporează ciocolata topită și cafeaua dizolvată în puțină apă. Se mai mixează pentru 2-3 minute și crema e gata pentru a fi folosită.
Se însiropează primul blat cu siropul de zahăr și se distribuie crema de unt. Se așază al doilea blat deasupra, se însiropează și acesta și se dă prăjitura la rece pentru câteva ore sau peste noapte. 
După ce s-a răcit bine se taie în bucăți egale, iar peste fiecare se va turna fondantul de ciocolată pregătit dintr-un sirop de zahăr și cacao.
Înainte de a vă apuca de sirop puneți în congelator un bol care trebuie să fie rece în momentul în care o să turnați siropul cald în el. Pentru pregătirea siropului se pune apa împreună cu zahărul pe foc și se lasă să fiarbă până ajunge la temperatura de 114 grade. Se toarnă apoi în vasul rece de la congelator și se amestecă cu o lingură de lemn (am folosit eu) până când se răcorește. În mod normal se amestecă în el până ajunge la 50-60 de grade și pe urmă se mixează pânâ când siropul devine alb și se întărește. Eu am renunțat la mixer și am amestecat cu lingura de lemn pentru vreo 10-15 minute. Când a devenit alb și a început să se îngroașe am adăugat cacao și am amestecat în continuare. Pentru a-l putea folosi l-am pus câteva minute pe baie de aburi. Am decorat fiecare amandină cu fondantul de zahăr și le-am dat la rece din nou. Dacă nu vreți să faceți fondant le puteți decora cu ganache de ciocolată. Păstrați puțină cremă pentru final pentru le decora. Eu mi-am păstrat puțină cremă pe care am pus-o la rece, pe urmă am amestecat puțin în ea până când s-a mai înmuiat și am decorat amandinele.  Am folosit și câteva migdale pentru a le decora.
Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!