Turte cu gorgonzola și struguri Alina Avram 29 octombrie 2015 No Comment

Făcea bunica mea niște turte cu gorgonzola și struguri de numa-numa! :)) Glumesc, desigur! Ce știau bunicii noștri de gorgonzola, brie, cheddar, camembert și alte minuni din astea. Un lucru e clar însă: turtele bunicii coapte direct pe plită erau cele mai bune. Noi ne-am mai modernizat, le coacem în tigăi antiaderente și le umplem cu fel de fel de nebunii. E bine însă să regăsim gustul turtelor de odinioară măcar pe jumătate, dacă nu în întregime. 
Nu mai făcusem niște turte în tigaie cam de la ultima rețetă de turte cu telemea și mărar. Ieri însă voiam să fac ceva cu aluat dospit, dar ceva care să nu îmi ia foarte mult timp. Această combinația am mai încercat-o cu lipii. Deci, dacă nu aveți timp și chef să plămădiți un aluat, luați două lipii pe care le ungeți cu gorgonzola, adăugați niște boabe de struguri în interior și coaceți-le în tigaie pe ambele părți. De fapt trebuie doar să le încălziți ușor cât să se topească brânza din interior. E mult mai simplu și mai rapid. Eu mai apelez din când în când la această variantă. 

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de dospire: 60 de minute
Timp de coacere: 5 minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru 10 turte:

500 g de făină
10 g de sare
25 g de drojdie proaspătă
30 g de unt moale
310 g de apă călduță

250 g de gorgonzola
boabe de struguri

Mod de pregătire:

Pentru început se face un aluat care se lasă la dospit. Așadar făina se pune în vasul mixerului, mașinii de frământat, etc. Se adaugă sarea și drojdia dizolvată în puțină apă călduță. Se începe frământarea ingredientelor adăugând pe rând și restul de apă călduță. Când aluatul începe să se lege se adaugă untul moale tăiat cubulețe. Se încorporează bine untul și apoi se transferă aluatul într-un vas. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să dospească în cuptorul stins cu lumina aprinsă. Se lasă acolo pentru că e un loc ferit de curent și temperatura e în jur de 30 de grade, o temperatură propice dospirii. Aluatul e moale, dar nu vă preocupați pentru că o să-l lucrați ulterior cu puțină făină. 
Între timp se spală strugurii, se usucă și se scot sâmburii. Se taie în jumătate sau în sferturi dacă sunt prea mari. Nu pot indica cu precizie câte boabe de struguri am folosit, cred că vreo 10-15 boabe mari.
Se transferă aluatul dospit pe masa de lucru unsă cu făină. Se lucrează puțin și împarte în 10 bucăți egale. Se întinde fiecare bucată cu sucitorul, se pune puțină brânză gorgonzola în mijloc și câteva boabe de struguri. Se împăturesc ca un săculeț și se aplatizează cu sucitorul. Se coc apoi într-o tigaie în care adugați puțin ulei la fiecare turtă. Din când în când trebuie să mai curățați tiagaia cu un șervețel de hârtie. În timpul coacerii turtele se umflă, dar apoi se lasă. Nu vă preocupați dacă vi se mai întâmplă să vi se spargă și să curgă brânza. Curățați tigaia bine înainte de adăuga următoarea plăcintă. 
Se servesc calde, cred că se știe deja. Sunt minunate, brânza se topește în interior, iar în combinație cu strugurii sunt irezistibil de bune.Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!