Tort cu ciocolată și migdale (fără gluten) Alina Avram 7 octombrie 2015 No Comment

De cele mai mult ori când vreau să fac ceva bun deschid cartea lui Paul Hollywood și este imposibil să nu găsesc. Fiind mare iubitoare de deserturi cu ciocolată mereu mă atrag rețetele cu ciocolată. Așa a fost și cu acest tort plin de ciocolată, fără făina, dar și fără unt. Nu e prima dată când pregătesc  un desert cu ciocolată fără făină, l-am mai încercat și pe aceasta al  Nigellei Lawson. La textură acest tort se aseamănă foarte mult cu mud cake-ul, doar că făina e înlocuită de migdale. Are același aspect sfărâmicios care mie îmi place teribil. E recomandat să folosiți o ciocolată cu un procent mai mare de cacao pentru a profita din plin de gustul intens de ciocolată. Eu am modoficat puțin rețeta originală în privința decorului și a ganache-ului de ciocolată. Tortul se unge cu gem de cireșe, dar trecut prin sită, în sensul că cireșele întregi nu au ce căuta. Ei bine, eu am sărit peste acest aspect și am adăugat dulceața ca atare ceea ce mi-a dat ceva bătăi de cap în momentul în care am adăugat ciocolata deasupra. Ciocolata trebuie adăugată în două ture pentru că la prima tură se cam amestecă cu bucățile întregi de ciocolată. A doua tură îmbracă însă perfect tortul în ciocolată. În mod normal la această rețetă se poate folosi o dulceață fără fructe întregi sau trecută prin sită și se unge bine tortul cu aceasta pentru ca ciocolata să se ”lipească” mai bine. Eu am exagerat cu dulceața, am pus mai multă, dar la final nu am regretat deloc pentru că acest strat de dulceață completează perfect prăjitura cu ciocolată. Mi-a plăcut teribil să găsesc bucăți întregi de cireșe și să văd cum se prelinge frumos dulceața în momentul în care am tăiat desertul. Rețeta e simplă și vă recomand să încercați desertul acesta mai ales dacă sunteți mari iubitori de ciocolată. Pentru a vedea exact versiunea lui Paul Hollywod dați click aici

Timp de preparare: 40 de minute
Timp de coacere: 35-40 de minute
Timp total de pregătire: 80 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente:

265 g de ciocolată neagră (74%cacao)
6 ouă (5 ouă separate) 
210 g de zahăr
150 g de migdale măcinate

4 linguri de dulceață de cireșe

Pentru ganache-ul de ciocolată:

240 g de ciocolată neagră (74%cacao)
240 g de smântână pentru frișcă

Mod de pregătire:

Se unge o tavă cu inel detașabil de 18-20 de cm cu unt și se tapetează la bază cu hârtie de copt. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Ciocolata se topește pe baie de aburi și se dă deoparte.
Se separă cele 5 ouă, iar gălbenușurile se mixează cu oul întreg și cu zahărul pentru 5 minute până când se deschid la culoare și se topește zahărul. Se încorporează apoi cu o spatulă ciocolata topită și migdalele măcinate. Albușurile se mixează spumă și se încorporează și acestea compoziției. Se toarnă compoziția în tava pregătită și se coace pentru 35-40 de minute. S-ar putea ca în timpul coacerii să se crape, dar nu e nicio problemă pentru că se așază pe urmă când se răcește. Se lasă blatul să se răcească în tavă apoi se desprinde inelul. Se așază apoi pe un grătar și se lasă să se răcească bine îndepărtând hârtia de copt. După ce s-a răcit bine se poate trece la pasul următor. Eu am făcut aceast blat seara și l-am lăsa până a doua zi când l-am decorat cu ciocolată. 
Pentru ganache-ul de ciocolată, se încălzește smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere, dar fără să fiarbă și se toarnă apoi peste ciocolata ruptă bucățele. Se amestecă până se topește ciocolata. 
Se unge blatul la suprafață și pe margini cu dulceață încălzită și trecută prin sită. Se toarnă apoi ciocolata începând din mijloc. Cu ajutorul unei spatule întindeți ciocolata și pe margini. Puteți turna jumătate din cantitatea de glazură, o lăsați să se întărească și apoi adăugați a doua tură. Dacă folosiți dulceață cu fructe întregi o să trebuiască să folosiți glazura în două tranșe pentru că la prima tranșă ciocolata se amestecă puțin cu dulceața. Precizez că eu am pus dulceața doar la suprafață, nu și pe margini, dacă o treceți prin sită o ungeți și pe margini cu aceasta. Tortul nu trebuie să fie rece în momentul în care turnați glazura, dar pe urmă îl puteți păstra la rece. Consumat la temperatura camerei are o anumită textură, iar consumat direct de la rece are o altă textură. Oricum, mie îmi plac ambele texturi, am consumat prima felie când tortul se afla la temperatura camerei și apoi când am l-am păstrat la rece. Dacă folosiți un strat subțire de dulceață, folosiți doar 120 g de ciocoalată neagră și 120 de smântână, adică jumătate. Puteți îndepărta partea rumenită de deasupra în momentul în care adăugați dulceața și ganache-ul. Eu am pozat desertul când era la temperatura camerei, imediat după ce am pus glazura, de aceea are aspectul acesta lucios. După ce îl dați la rece ciocolata se întărește și își pierde aspectul lucios. 
Spor la treabă!
Tags:

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!