Rulouri cu brânză de vaci și stafide Alina Avram 17 octombrie 2015 No Comment


Iubesc plăcintele cu brânză de vaci, poalele-n brâu cum le zice la noi în Moldova. Nu mai mâncasem de ceva timp și aveam o poftă incredibilă. Am decis să le schimb forma și compoziția. Am folosit făina manitoba, aceeași ca la cornurile cu vanilie. Dacă nu aveți făină manitoba puteți încerca rețeta mea de poale-n brâu schimbând doar forma. Mă bucur că le-am putut umple cu brânza noastră de vaci, adusă chiar de noi din România la începutul săptâmânii. Da, a trebuit să mergem pentru câteva zile în România, timpul a fost scurt, dar ne-am bucurat de momente neprețuite trăite alături de cei dragi nouă. În ziua în care eu am făcut rulourile, tatăl meu a făcut sarmale, nu vreți să știți ce mirosuri erau la noi în casă. Dacă după sarmale nu mă dau în vânt niciodată, la plăcinte nu am putut rezista. M-am bucurat de una proaspăt scoasă din cuptor, dar aș fi dat gata măcar vreo 2-3. 

Timp de pregătire: 30 de minute
Timp de dospire: 110 minute
Timp de coacere: 20-25 de minute
Timp de răcire: 30 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru primul aluat:

300 g de făină manitoba de tip 0
25 g de drojdie proaspătă
150 g de apă călduță

Ingrediente pentru al doilea aluat:

200 g de făină manitoba de tip 0
80 g de zahăr
2 gălbenușuri
40 g de apă călduță
100 g de unt topit
1 plic de zahăr vanilat
un praf de sare

In plus: 2 gălbenușuri cu puțin lapte pentru uns

Pentru umplutură: 

400 g de brânză de vaci
150 g de zahăr
2 ouă
1 plic de zahăr vanilat
coajă rasă de la 1/2 lămâie
100 g de stafide
1-2 linguri de făină

Mod de pregătire:

Se adaugă în vasul mixerului 300 g de făină. Drojdia se dizolvă în 2 linguri de apă călduță. Se adaugă peste făină și apoi 150 g de apă călduță mixând pentru câteva minute până se încorporează bine făina. Puteți face acest aluat și la mână. Puneți primul aluat într-un bol acoperit cu folie alimentară în cuptorul stins cu becul aprins. Lăsați-l să crească pentru 40 de minute. 
Pentru al doilea aluat amestecați cele 200 g de făina cu zahărul, untul topit, gălbenușurile, sarea și 40 g de apă călduță. Amestecați și adăugați primul aluat care între timp a crescut. Lăsați mixerul să acționeze până când aluatul se desprinde de pe pereții vasului. Chiar dacă e moale și lipicios transferați-l într-un vas pe care îl acoperiți cu folie alimentară și-l lăsați să crească pentru 10 minute.
Între timp puteți pregăti umplutura. Brânza de vaci se amestecă cu zahărul, ouăle, zahărul vanilat și coaja rasă de vanilie. Se adaugă și stafidele hidratate în prealabil în puțin rom sau whiskey amestecat cu puțină apă. Se scurg de lichid și se adaugă în compoziția de brânză. Se adaugă la final și făina și se dă deoparte. Compoziția nu trebuie să fie foarte moale, dacă lasă încă apă mai adăugați puțină făină.
Se scoate aluatul din cuptor și se întinde pe masa de lucru unsă bine cu făină. Se întinde o foaia dreptunghiulară și se întinde brânza deasupra. Se rulează aluatul, se prind bine marginile și se taie aluatul cu un cuțit. Se ține cu o mână să nu iasă brânza toată și cu cealaltă se taie rulourile. Se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu vă speriați dacă nu sunt perfecte și v-a ieșit brânza pe margini. În timpul dospirii o să-și schimbe forma, iar apoi după coacere o să aveți niște rulouri frumoase. Lasați-le la dospit cel puțin pentru o oră înainte de a le coace. O să crească foarte mult în cuptor, așa că lăsați suficient spațiu între ele. Le ungeți cu gălbenuș amestecat cu puțin lapte și apoi le coaceți pentru 20-25 de  minute la 180 de grade. 
Eu am făcut cam 14 rulouri, 9 le-am așezat în tava pe care o vedeți și în poze, iar celelalte le-am așezat 
într-o tavă mai mică. Se lasă să se răcească pe un grătar și se pudrează cu zahăr. Se servesc calde!Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!