Prăjitură inteligentă cu cacao Alina Avram 5 octombrie 2015 No Comment

Încă de când am încercat prăjitura inteligentă cu vanilie mi-am dorit să încerc și versiunea cu cacao sau cu ciocolată. S-a întâmplat destul de repede așa că astăzi vă prezint prăjitura inteligentă cu cacao. Acum, după ce le-am încercat pe amândouă preferata mea și a familiei mele rămâne cea cu vanilie. Asta nu înseamnă că cea cu cacao sau cu ciocolată e de neglijat, mai ales dacă o combini cu frișcă naturală și fructe așa cum am făcut eu. Cea cu vanilie e mai cremoasă, mai aromată, mai pe gustul meu. S-ar putea ca multora dintre voi să vă placă varianta cu cacao, mai ales dacă nu sunteți adeptul prăjiturilor dulci sau foarte dulci. Pentru această variantă a faimoasei prăjituri se poate folosi ori doar cacao în compoziție ori cacao și ciocolată. Eu am ales versiunea mai simplă, cu cacao, mult mai accesibilă și cu mult mai puține ingrediente. 

Timp de pregătire: 20 de minute
Timp de coacere: 60 de minute
Timp de răcire: 2-3 ore
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente pentru o tavă de 20x30:

4 ouă
150 g de zahăr
1 lingură de apă 
125 g de unt topit
65 g de făină
55 g de cacao amară
4 ouă
1 lingură de extract de vanilie (sau semințe de vanilie, zahăr vanilat)
500 ml de lapte călduț
1 linguriță de zeamă de lămâie
sare

Pentru decor:

250 ml de smântână pentru frișcă
250 g de căpșuni
cacao

Mod de pregătire:

Cuptorul se preîncălzește la 160 de grade, iar untul se topește și se lasă să se răcorească. Se separă ouăle care trebuie să fie la temperatura camerei, iar gălbenușurile se mixează cu zahărul până se deschid la culoare și se topește zahărul. Se adaugă apa și extractul de vanilie și se mixează în continuare. Se adaugă untul topit și apoi făina cernută împreună cu cacaua. Se mixează până sunt încorporate bine toate ingredientele. Se adaugă și laptele călduț și se mai mixează compoziția pentru 1 minut. Albușurile se mixează spumă cu un praf de sare și zeama de lămâie. Se încorporează albușurile cu o spatulă și se toarnă compoziția rezultată (care e foarte lichidă) într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace pentru 50-60 de minute la temperatura indicată și se lasă apoi să se răcească bine în tavă. Se acoperă cu folie de plastic și se dă la rece pentru 1-2 ore. 
Se scoate din tavă după ce s-a răcit bine, se porționează, se decorează cu frișcă naturală și căpșuni. Se poate decora doar cu zahăr pudră și cacao. 
Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!