Prăjitură cu fasole și ciocolată Alina Avram 27 octombrie 2015 No Comment

Dacă aveți cartea Sandei Marin ați găsit cu siguranță această rețetă în paginile ei. Ea o denumește Tort de fasole. Mi s-a părut prea mult să-i spun tort așa că i-am zis prăjitură cu fasole și ciocolată. Pare ciudat să folosești fasolea în deserturi, dar vă asigur că e un ingredient care merge foarte bine în rețetele dulci, nu doar sărate. În deserturile vegane ați întâlnit-o cu siguranță în lista de ingrediente. Prăjitura aceasta nu conține făină, doar o lingură de pesmet. Nu conține în mare decât piure de fasole, ouă, puțin unt și zahăr. Glazura de ciocolată o scoate însă din anonimat, transformă o banală prăjitură cu fasole (care mai sună și ciudat) într-un desert rafinat. Eu am încercat să-i dau o înfățișare mai drăguță și am caramelizat și nișe fasole pentru a o folosi ca decor. Gustul e rafinat, prăjitura e umedă, aromată, iar consumată la temperatura camerei, înainte ca ciocolata să se întărească, e sublimă. Eu am folosit o conservă de fasole, așa că nu mi-am mai bătut capul să fierb fasolea, să o răcesc, etc. Nu am căutat o fasole anume, ci am folosit o conservă pe care o aveam în dulap. Am transformat-o în piure și restul a fost floare la ureche. 

Timp de preparare: 30 de minute
Timp de coacere: 35-40 de minute
Timp de răcire: 30 de minute
Timp total de pregătire: 90 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru o tavă de 18 cm:

250 g de fasole fiartă (sau o conservă de fasole)
4 ouă
200 g de zahăr
50 g de unt moale
1 lingură de cacao
1 lingură de cafea concentrată
1 lingură de pesmet
1 linguriță de extract de vanilie (sau rom)

În plus: 100 g de ciocolată neagră 

Mod de preparare:

Dacă folosiți fasole fiartă o scurgeți bine de apă și o pasați la robot sau cu blenderul. La fel se procedează și cu cea din conservă. Se scurge bine de apă, se clătește și se pasează. Se mixează apoi fasolea cu gălbenușurile adăugate pe rând și zahărul. Se adaugă și untul moale pisat puțin cu furculița până devine ca o cremă. Se adaugă la final cacaua, pesmetul, cafeaua și extractul de vanilie. Albușurile se mixează spumă cu un praf de sare și se încorporează compoziție cu mișcări de jos în sus, la mână. Rezultă o compoziție moale, curgătoare, dar nu vă faceți probleme, se leagă la copt.
Se tapetează o formo rotundă cu unt și cacao și se pune compoziția. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Se lasă să se răcească bine în tavă apoi se scoate pe un grătar. După ce s-a răcit de tot se glazurează cu ciocolata neagră topită pe baie de aburi.
Pentru glazurarea boabelor de fasole, eu am pus câteva boabe de fasole într-o tigaie încinsă, am adăugat apoi zahăr din ochi și puțină apă rece.  După ce a scăzut lichidul și s-a format caramelul le-am pus să se răcească pe hârtie de copt. Am luat câteva boabe întregi cu care am decorat prăjitura. Nu e obligatoriu să faceți ca mine, a fost o improvizație de moment. Cu ciocolata care s-a prelins de pe tort am improvizat niște decorațiuni întinzând-o pe hârtia de copt. Am făcut-o sul și apoi am dat-o la rece să se întărească. Au rezultat niște așchii cu care am decorat prăjitura. 
Vă recomand cu căldură să încercați această prăjiturică, o să vă placă, vă asigur. Păstrată la rece își păstrează textura umedă și plăcută, doar că se întărește glazura de ciocolată și nu mai e așa decadentă ca la început. Mi-a plăcut teribil să o fotografiez, se vede, nu?
Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!