Bruschete cu ou poșat și trufe albe Alina Avram 21 octombrie 2015 No Comment

Vă povesteam zilele trecute pe facebook că am fost la sărbătoarea trufelor, aici în Italia. După ce am mâncat bine mi-am cumpărat o mică trufă albă ca și amintire. Desigur, nu am păstrat-o pentru mult timp pentru că ajunsă acasă am zis să ”încropesc” ceva rapid cu parfum de trufe. Așa am ajuns să pregătesc niște bruschete cu ou poșat. Despre trufe nu o să vă povestesc prea multe lucruri pentru că se găsesc destule informații pe internet. Dacă anul trecut am gătit cu trufe negre, anul acesta am folosit trufa albă. De regulă trufele se folosesc la risotto-uri și paste sau adăugate ca ”tocco finale” cum zic italienii. Se poate face unt aromatizat cu trufe, brânză cu trufe, ulei de trufe sau diferite sosuri pe bază de trufe. Trufele albe deși sunt cam de 5 ori mai scumpe decât cele negre își merită banii. Nu se compară cu cele negre, au un parfum mai pregnant și dau mâncărurile o savoare mai specială. Mă bucur că locuiesc în Italia și că pot lua parte la sărbătorile lor regionale, că mă pot înfrupta din bunătățile lor cu tradiție.  

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de coacere: 10 minute
Grad de dificultate: foarte ușor

Ingrediente pentru 2 persoane:

2 felii de pâine tip ciabatta 
2 ouă
1 trufă mică de 5-10 grame
25 g de unt moale
sare, piper
2 l de apă
1 lingură de oțet

Mod de pregătire:

Se pun cei 2 litri de apă la fiert împreună cu puțină sare și o lingură de oțet. Jumătate de trufă am tăiat-o feliuțe subțiri și restul am dat-o pe răzătoare. Am amestecat-o cu untul moale astfel am improvizat un unt aromat cu trufe. Când apa începe să fiarbă se adaugă primul ou. Se lasă să fiarbă cam 3-4 minute și se scoate apoi cu o spumuieră pe o farfurie. Se curăță bine resturile de ou din apă și se adaugă cu grijă și al doilea ou. Rupeți oul cât mai aproape de apă pentru a evita spargerea gălbenușului. Îl puteți pune într-un bol înainte și apoi îl adăugați cu grijă în apa care începe să fiarbă. Nu e greu să faceți un ochi românesc în apă pe care noi îl numim pretențios ou poșat. 
Feliie de pâine se coc pe un grătar și se ung apoi cu untul aromatizat. Se așază deasupra oul și feliuțele de trufe. Se servesc calde. Puteți prăji mai multă pâine pe care o înmuiați în oul moale, unsă în prealabil cu puțin unt. 


Spor la treabă!

No Comment

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!