Aluatul foietaj și o plăcintă cu brânză de vaci Alina Avram 24 octombrie 2015 2 Comments

Realizarea unui aluat foietaj nu e atât de grea pe cât pare. E simplu să cumpărăm aluatul din magazin și să sărim așadar peste jumătate de zi de muncă. La fel făceam și eu, realizarea foietajului mi se părea o muncă destul de lungă și de grea. De curând m-am înscris la niște cursuri de patiserie. Unele lucruri explicate în timpul cursurilor le știam deja, iar unele sunt noi pentru mine. Așa a fost și cu aluatul foietaj, unele le știam, iar altele le-am învățat acolo. Rețetele pentru foietaj sunt multe, aluatul de bază se poate face doar cu apă, făina, sare sau se poate adăuga vin, gălbenușuri, unt. Nu încercați varianta rapidă de foietaj pentru că aceea nu vă oferă rezultatele dorite și nu săriți peste etapele importante realizării lui. Puteți face o cantitate mai mare pe care o congelați și o folosiți când aveți nevoie. Aluatul și untul pe care îl folosiți ulterior pentru a-l împături trebuie să fie reci, iar masa de lucru trebuie să fie unsă în permanență cu făină. Aluatul nu trebuie să se lipească de masă pentru că astfel untul iese din interior. Se poate realiza și cu margarină, dar nu vă recomand, cel cu unt nu se compară cu aluatul făcut cu margarină. Așa îl puteți cumpăra gata făcut. Cu cât aluatul e împăturit de mai multe ori și are mai multe straturi cu atât mai mult se umflă și crește în timpul coacerii. Aici ne referim în special, la cornulețe, rulouri, floricele, trandafiri, etc. Datorită faptului că aluatul foietaj nu conține zahăr, sau conține foarte puțin, în momentul coacerii se poate carameliza cu zahăr tos. În ultimele minute de coacere se poate presăra zahăr tos deasupra rețetelor dulci precum ștrudele cu mere sau floricele, trandafiri și se mai țin câteva minute la cuptor la temperaturi mai mari până când zahărul se caramelizează. Acest procedeu nu e obligatoriu, dar dacă realizăm de exemplu palmieri sau moriști din aluat foietaj e bine să le caramelizăm. Se pot face o multitudine de rețete cu foietaj așa că depinde de fiecare cum și la ce anume îl folosește. Eu am făcut niște cornulețe cu rahat și o plăcintă cu brânză de vaci. Clasic și bun! S-ar mai putea spune multe despre acest aluat, dar o să vă dau rețeta pe care am folosit-o eu. 

Timp total de preparare: 5-6 ore
Grad de dificultate: avansat

Ingrediente: 

500 g de făină 00
75 g de unt moale (la temperatura camerei)
5 g de sare
5 g de zahăr
250 ml de apă rece

500 g de unt 

Mod de pregătire:

Am scris că nivelul de dificultate e avansat pentru că și mie prima încercare mi s-a părut foarte grea, cu cât îl faceți de mai multe ori, gradul de dificultate scade. În mod normal untul care se pune în mijloc se amestecă cu făină, astfel se creează un al doilea aluat care se ține la rece pentru o oră. Eu am folosit untul ca atare, rece de la frigider. 
Pentru realizarea aluatului de bază se pune făina împreună cu untul moale tăiat cubulețe în vasul robotului sau mixerului de bucătărie. Se adaugă pe rând apa rece, iar zahărul și sarea se dizolvă în puțină apă rece și se adaugă la urmă. Se lasă robotul să acționeze pentru 7-10 minute la o viteză medie. Rezultă un aluat moale și lipicios care se înfoliază și se dă la rece pentru 1 oră.
După o oră se pune pe masa de lucru unsă cu făină și se întinde într-o foaie dreptunghiulară de 1 cm. Untul se scoate de la rece, și se îmbracă în folie de copt. Pachetele mele de unt erau groase și de aceea le-am tăiat în două, dacă aveți două pachete de unt normale așeazați-le unul lângă altul fără a le mai tăia. Cu ajutorul sucitorului se aplatizează untul la o dimensiune de 2-3 cm, lovindu-l ușor. 
Se așază untul în mijlocul foii de aluat și se împăturește aluatul lipind bine marginile. Cu masa de lucru unsă în permanență cu făină, se întinde aluatul cu sucitorul. Adăugați din când în când făina pe aluat pentru a nu se lipi de sucitor. Se întinde foia tot la grosimea de 1 cm și se împăturește prima dată în două pornind de la marginile înguste și apoi încă o dată ca și cum ați închide o carte. Trebuie să rezulte 4 straturi. Se îmbracă aluatul în folie alimentară și se dă la rece pentru 1 oră. 


Procedați în aceeași manieră pentru încă de trei ori, lăsând aluatul pentru o oră la rece între repetări. După aceea îl puteți folosi la ce vreți voi. Dacă îl folosiți a a doua zi îl puteți lăsa o noapte la rece. Dacă nu, îl întindeți într-o foaie dreptunghiulară și-l înveliți în foaie de copt exact ca cel cumpărat și-l congelați. 
După cum vă spuneam eu am făcut o plăcintă cu brânză, niște cornulețe, iar restul l-am congelat. Mi-a ieșit destul de mult aluat, dacă vreți să faceți mai puțin și să-l lucrați mai ușor înjumătăți cantitățile indicate de mine.
Pentru plăcinta cu brânză am folosit aceleași cantități de la rulourile cu brânză de vaci, doar că am renunțat la făină de data aceasta. Dacă rezultă prea moale compoziția puteți adăuga totuși o lingură de făină.
Se pune hârtie de copt într-o tavă dreptunghiulară și se așază prima foaie de aluat. Se pune compoziția de brânză de vaci deasupra și a doua foaie de aluat. Se înțeapă cu furculița din loc în loc și se unge cu gălbenuș de ou. Se coace pentru 35-40 de minute la 180 de grade. Se lasă să se răcorească, iar apoi se porționează, se presară zahăr pudră deasupra și se servește. Se poate păstra și la rece. 
Îmi pare rău că nu am poze, dar plăcinta am făcut-o când era noapte deja. Oricum e o plăcintă clasică, foarte simplă. 


Spor la treabă!

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!