Plăcintă americană cu dovleac Alina Avram 18 septembrie 2015 2 Comments

De ce plăcintă americană cu dovleac și nu plăcintă românească cu dovleac? Pentru că plăcinta americană e făcută cu aluat de tartă, conține piure de dovleac și lapte condensat, multe arome și uneori zahăr brun. Plăcinta românească cu dovleac e în viziunea mea astfel : aluat pufos, plămădit cu drojdie, dovleac ras în interior și în privința formei nu e o regulă generală. Poate fi făcută precum poalele-n brâu sau precum plăcinta cu mere, într-o tavă dreptunghiulară în care se întinde o foaie de aluat, se pune compoziția și se așază apoi a doua foaie de aluat. Eu așa văd plăcinta românească cu dovleac. Voi cum o preferați? Desigur se poate face și cu aluat fraged cam în modul acesta, cum am făcut-o eu acum ceva timp. Eu personal prefer mai mult variantele românești, pentru că dovleacul se simte mai bine și culoarea e și mai frumoasă. Varianta americană nu mi-a displăcut, dar trebuie avut grijă cât zahăr punem pentru că alăturarea de dovleac și lapte condensat e și așa destul de dulce. Pentru rețeta aceasta eu am ținut cont oarecum de sfaturile găsite pe blogul kissthecook. Prima dată când am încercat plăcinta aceasta dintr-o carte de bucate nu a ieșit deloc cum mă așteptam. Am folosit zahăr brun, iar culoarea frumoasă a dovleacului lipsea cu desăvârșire, astfel că am renunțat zahărul brun și la alte ingrediente care mai erau trecute acolo și am ales versiunea mai simplă. 

Timp de pregătire: 40 de minute
Timp de coacere: 60 de minute
Timp de răcire: 30 de minute
Timp total de pregătire: 130 de minute
Grad de dificultate: ușor

Ingrediente pentru aluat:

250 g de făină
125 g de zahăr
135 g de unt rece
1 ou
1 gălbenuș
sare

Pentru compoziție:

500 g de piure de dovleac
1 cutie de lapte condensat îndulcit
100 g de zahăr
3 ouă
1 linguriță rasă de scorțișoară
1/2 linguriță de ghimbir măcinat
1/2 linguriță de nucșoară

În plus: 400 g de smântână sau de frișcă bătută

Mod de pregătire:

Ar fi bine ca piureul să-l aveți pregătit de dinainte, dacă nu, în timp de aluatul se odihnește în frigider puteți fierbe dovleacul și îl sfărâmați ulterior cu blenderul sau cu presa pentru cartofi.
Aluatul l-am pregătit la mixer, în sensul că am adăugat toate ingredientele în vasul mixerului (untul tăiat cubulețe) și l-am lăsat să acționeze până s-a format o compoziție moale și omogenă. Am înfoliat aluatul și l-am dat la rece. Dacă îl pregătiți la mână frământați pentru început făina cu zahărul, sarea și untul până devine sfărâmicios, iar la final încorporați ouăle. 
Pentru a pregăti compoziția, se mixează ouăle întregi cu zahărul, se adaugă laptele condensat și se încorporează la final piureul de dovleac. Se adaugă condimentele și se amestecă bine. Puteți realiza această compoziție la mână amestecând piureul de dovleac cu zahărul, ouăle, mirodeniile și laptele condensat la final.
Se scoate aluatul de la rece, se întinde într-o tavă rotundă (20-22 cm) unsă cu unt și se înțeapă cu furculița. Se toarnă compoziția în tavă și se dă la cuptor, preîncălzit în prealabil la 180 de grade. Se coace pentru o oră, o oră și zece minute. Se lasă să se răcească și apoi se poate servi călduță cu smântână sau frișcă naturală neîndulcită. Spor la treabă!
Tags:

2 comentarii :

  1. Răspunsuri
    1. Eu locuiesc în Italia. Am scris că se poate folosi atât smântână normală sau smântână din care se face frișca. Se mixează și nu se adaugă zahăr, apoi se așază deasupra plăcintei.

      Ștergere

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!