Pavlova cu căpșuni Dohotariu-Avram Alina 2 septembrie 2015 2 Comments

În mod normal această postare ar fi trebuit făcută pe la începutul verii pentru că pavlova cu căpșuni e o rețetă de vară, dar dacă mie mi s-a pus acum pata pe pavlova, ce să fac?! Am încercat de multe ori să fac bezele, torturi cu bezea și nu mi-a ieșit. Chiar și cu pavlova aceasta am dat greș prima dată și a doua zi am refăcut-o. Nu m-am lăsat până nu i-am dat de cap. Nu știu dacă e cea mai reușită bezea, nici nu știu prea multe despre bezele, dar măcar e pe aproape. Cel puțin e crocantă la exterior și moale la interior, așa cum trebuie să fie. Acum după ce i-am dat de cap o să mai fac. Când am gustat din ea mă gândeam la ce am ratat până acum. Pavlova e un desert demențial! Eu nu sunt amatoare de bezele, cel puțin cele tari nu-mi plac deloc, dar cu pavlova e altfel. Bezeaua dulce se completează de minune cu crema neîndulcită și fructele proaspete. Și eu nu am fost deloc zgârcită cu crema și fructele. Recunosc că mi-a fost tare frică de acest desert și îmi invidiam colegii bloggeri când postau câte o rețetă de pavlova. În ultimele zile am luat toată blogosfera culinară la puricat în căutarea de trucuri și sfaturi pentru reușita acestui desert minunat. Din experiența mea și din ce am citit cel mai mult contează cuptorul, să aibă termometru, să fie electric și să fie setat la o temperatură joasă. Eu mi-am dorit o bezea închisă la culoare, am vrut să rămână albă și frumoasă. În prima încercare mi-a fost așa de frică să nu se înnegrească așa că după o oră am închis cuptorul. Desigur, era nefăcută, așa că am aruncat-o. A doua zi am pregătit alta și de data aceasta am lăsat-o 2 ore și jumătate până s-a întărit la exterior și se desprindea ușor de pe hârtia de copt. Dacă și vouă vă e frică de bezele, dar vreți totuși să vă învingeți teama, încercați o dată, de două ori, până reușiți. Dacă sunteți în categoria celor care bezelele vi se par floare la ureche, atunci aveți felicitările mele sincere. 

Timp de pregătire: 20 de minute
Timp de coacere: 2 ore și 30 de minute
Timp de răcire: 2-3 ore
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente pentru bezea:

3 albușuri
150 g de zahăr fin
1 linguriță de oțet din vin
1 linguriță de amidon
1 praf de sare

Pentru cremă:

450 g de crème fraîche (sau smântână pentru frișcă)
1/2 păstaie de vanilie
500 g de căpșuni
zahăr pudră

Mod de pregătire:

Înainte de toate se preîncălzește cuptorul la 100 de grade (treapta 2 din 11 la mine). Mulți zic că ouăle trebuie să fie la temperatura camerei și vasul mixerului trebuie curățat cu zeamă de lămâie. Așa am făcut și eu, și cel mai important e ca albușurile să nu aibă resturi de gălbenuș prin ele. 
Albușurile se mixează prima dată cu puțină sare (cât luați cu două degete). Când începe să facă spumă se adaugă treptat zahărul, care e de preferat să fie măcinat cât mai fin. Se mixează bine după fiecare lingură de zahăr adăugat. Toată treaba ar trebui să dureze cam 10 minute. Se adaugă la final oțetul, se mixează în continuare și amidonul. Se mai mixează câteva zeci de secunde și bezeaua e gata. Trebuie să fie tare și lucioasă. Se pune hârtie de copt într-o tavă și se așază bezeaua în centru. Se modelează așa neglijent și se face o adâncitură la mijloc. Se introduce tava în cuptor și se coace pentru 2 ore și jumătate la 100 de grade. După prima oră puteți deschide ușor cuptorul să vedeți cum se prezintă bezeaua, dar e gata în momentul în care e tare la exterior și se desprinde ușor de pe hârtia de copt. Asta înseamnă că e coaptă și dedesubt. După cele două ore și jumătate, se stinge cuptorul, se lasă încă 15 minute așa, iar apoi se lasă să se răcească tot în cuptor cu ușa întredeschisă. 
Pentru cremă eu am amestecat crème fraîche cu semințele de la 1/2 păstaie de vanilie. Am așezat bezeaua pe un platou cu picior, am pus crema deasupra și la final căpșunile. Am adăugat și puțin zahăr pudră deasupra și asta a fost tot. Se consumă imediat, nu cred că mai e nevoie să o păstrați la rece pentru că nu o să aveți ce. În cazul în care vreți să o dați la rece, se recomandă să o acoperiți cu ceva, un capac de sticlă pentru prăjituri, de preferință. Puteți folosi în loc de crème fraîche smântână pentru frișcă pe care o mixați. 
Căpșunile au fost tare gustoase, dulci și sunt produse aici în Italia. Chiar dacă nu ne mai aflăm în sezonul lor, acestea chiar au fost foarte bune, iar despre pavlova ce să mai zic?! Ce am pierdut până acum, asta pot zice! 
Spor la treabă!
Tags:

2 comentarii :

Spune-mi ce crezi despre această rețetă! Părerea ta contează pentru mine!